De parapluutjes en bollen van Peter den Boef
Het vissen op karper(tjes) op visvijvers en commercial wordt steeds populairder en dat is ook niet zo gek. Vaak zwemt daar een goed bestand aan karper met soms ook behoorlijk grote exemplaren, die prachtige sport geven. Zeker op licht materiaal. Ik ging een dag mee met Peter den Boef, de man achter de ‘parapluutjes’ en ‘bolletjes’, waarmee fantastische vangsten mogelijk zijn… mits goed gebruikt!
Peter den Boef is behalve een hele goede visser, ook een perfectionist die tot in de details nadenkt over zijn visserij en bovendien een echte uitvinder en techneut. Hij ontwikkelde een paar jaar geleden een heel nieuw vissysteem, met name voor de moderne ‘commercial visserij’ op karper, waarbij je automatisch alle waterlagen bevist. “Vaak wordt gedacht dat karper een pure bodemazer is, maar dat is een grote misvatting. Een groot deel van de dag vind je karpers in de bovenste waterlagen, tussen water en wind, zelfs in de winter”, aldus Peter.
“Vaak wordt gedacht dat karper een pure bodemazer is, maar dat is een grote misvatting”
Prachtige vijver
We hebben in ochtend afgesproken bij de visvijver in Schijndel van HSV Altijd Beet – een prachtige naam voor een visvereniging! Het belooft een warme zomerdag te worden en bij aankomst zie ik al gelijk de nodige karpers in de oppervlakte zwemmen. Even later arriveert ook Peter met zijn maatje (en chauffeur) Peter Kuster. Het is nu nog rustig aan deze prachtige vijver, omzoomd door hoge rietkragen en prima onderhouden stekken, maar dat zal zeker niet zo blijven
Peter installeert zich op een van de twee visstekken voor het clubgebouw die geschikt zijn gemaakt voor vissers in een rolstoel. In 2015 werd bij Peter multiple sclerose (MS) vastgesteld en vanaf die tijd heeft Peter, die altijd al een fanatiek sportvisser was, zich nog meer toegelegd op de moderne karpervisserij op visvijvers en commercials.
Terwijl Peter zijn spullen organiseert, vliegt onze cameraman Kevin alvast even een rondje met de drone. De beelden liegen er niet om, we zien tientallen karpers hoog in het water zwemmen. Dat gaat vast goed komen al tempert Peter wel gelijk die hooggespannen verwachtingen. Een paar dagen geleden viste hij hier ook en viel het na de eerste uren behoorlijk stil.
Kritische zinksnelheid
Terwijl het al aardig begint op te warmen, begint Peter eerst met het regelmatig schieten van pellets op een kleine 20 meter afstand. Volgens hem kan het wel even duren voordat de karpers gaan azen op de neerdwarrelende aasjes. Hij bevestigt als eerste een parapluutje, die kritisch is uitgebalanceerd zodat deze na enkele seconden tergend langzaam naar beneden zinkt, in het voerspoor van de pellets.
Daar is deze hele visserij op gebaseerd. Soms pakken de karpers al gelijk bovenin het aas, soms pas wat dieper. Dat is een kwestie van proberen, net als het bepalen van de juiste zinksnelheid. Dat kan echt een groot verschil maken! In eerste instantie laat peter de dobber ook niet lang liggen, en werpt om de paar minuten opnieuw in, altijd in combinatie met een cupje pellets.
Na een kwartier vliegt de lijn strak en kan Peter de eerste karper voor de camera showen – een mooie F1, maar volgens Peter zwemmen ze hier nog een stuk groter. Vrijwel direct daarna vangt ook zijn maatje de eerste vis. Ze vissen min of meer op dezelfde afstand en zelfde voerstek. Dat heeft als voordeel dat de plek constant van pellets wordt voorzien om zo de vissen aan het azen te houden.
Beide vissen kwamen op het moment dat de ‘dobber’ al wat verder was afgezakt, maar de verwachting is dat de vissen de neerdwarrelende pellets steeds hoger zullen gaan onderscheppen, zeker als er voedselnijd gaat optreden.
Ongelooflijk effectief
Terwijl Peter constant doorgaat met inwerpen en schieten en weer inwerpen, vertelt hij dat hij dat deze manier ongelooflijk effectief kan zijn. En niet alleen voor kleine karpers! Regelmatig vangt hij zo vissen van meer dan 5 kg, soms zelfs vissen die richting de 25 pond gaan en dagen van meer dan 200 kg aan vis! Niet zo verwonderlijk dat er heel veel vissers zijn die met zijn parapluutjes en bolletjes vissen.
“Ik haal mijn plezier natuurlijk allereerst uit het vissen zelf, maar zeker ook uit het bedenken van dingetjes die me helpen om dat vissen zo succesvol mogelijk te doen. Ik streef daarbij altijd perfectie na, of het nu gaat over het gebruikte materiaal, mijn manier van vissen of mijn aas. Zo heb ik stukje bij beetje de ‘parapluutjes’ en de verschillende soorten ‘bolletjes’ bedacht die me helpen om die karpers letterlijk in alle waterlagen te kunnen bevissen.”
“Alles moet zo traag mogelijk richting bodem zakken en daarom is het essentieel om het parapluutje perfect uit te loden. Dat doe ik met verschillende maten warteltjes die ik aan de speldwartel bevestig waarin ook het parapluutje zelf hangt. Ik werp mijn montage tussen al het andere zakkende aas dat ik bijvoer en de aanbeten volgen vanzelf.”
“Alles moet zo traag mogelijk richting bodem zakken…“
Zelfhakend
Het lijkt erop dat de karpers de pellets steeds sneller onderscheppen, als vrijwel direct na de landing, de hengel bijna uit de handen van Peter wordt getrokken. Deze ‘dobbers’ zijn niet alleen bedoeld om het haakaas tergend langzaam af te laten zinken, maar creëren ook zoveel weerstand dat een vis zich 9 van de 10 keer zelf haakt.
“De aanbeten zijn echt ongelooflijk. Ik let daarbij zoveel mogelijk op de nylon (23/00 met als onderlijn 20/00) die boven op het water ligt (vandaar de feloranje kleur) en ook op mijn hengel. Ik heb niet voor niets een hengelklem op mijn been. Die klem heeft al vaak ervoor gezorgd dat de hengel niet in het water getrokken werd. Een goede slipafstelling is dan ook echt noodzakelijk en in plaats van de lijnclip (dat is vragen om lijnbreuk) gebruik ik haar-elastiekjes die breken wanneer een vis er heel snel vandoor wil”, zo legt Peter uit terwijl hij een mooi spiegeltje in het net dirigeert.
Gehaktbal
Ondertussen zijn er heel wat meer vissers gearriveerd; ‘commercialvissers’ die ook net als Peter vissen of met de vaste stok, maar ook ‘echte’ karpervissers en recreatievissers die hier vaak met een methodfeeder vissen… op de bodem dus. Op een warme dag als vandaag is dat blijkbaar minder effectief want slechts heel af en toe wordt er vis gevangen, terwijl Peter en zijn maatje regelmatig een karpertje vangen. Al valt het net als vorige week ook nu wat stil na de eerste uren.
Regelmatig komt nog wel een karper boven, meestal net achter de stek en daarom besluit Peter het eens wat verder te proberen met een grote uitvoering van zijn ‘bol’. Ik noem het al gekscherend een gehaktbal. De afstand is te groot om bij te voeren met de katapult, maar dat geeft volgens Peter niet, en heeft gelijk. Na de tweede keer inwerpen en de bol iets na zich toe te hebben getrokken (zodat het haakaasje weer even verleidelijk omhoog komt), loopt de lijn al strak. Vaak zijn het dan de grotere vissen, zo vertelt Peter, maar dit keer is het weer een spiegeltje van hetzelfde formaat. Dat trucje met de ‘gehaktbal’ op afstand werkt nog een keer, maar bij de derde aanbeet is de haak uitgebogen nadat hij een duidelijk beter vis had gehaakt. Een sterke, betrouwbare haak is beslist geen overbodige luxe bij deze visserij. “Ik vis daarom graag met de Kamasan B-911X of de GURU Kaizan, meestal in maat 14.”
Peter bevestigt een nieuwe onderlijn met aan de haak een pelletbandje: “Ik vis altijd met een elastiekje. Je kan ook met een lasso-bevestiging (of hair) vissen en dat heeft een groot voordeel dat de pellet tijdens het vissen beter blijft zitten en dat je meerdere vissen kan vangen met de zelfde pellet. Nadeel vindt ik dat de haak verder van de haak zit. Maar dat erg persoonlijk.”
Helium paddenstoel
Omdat de vissen vandaag niet echt gretig willen azen, zal een deel van de gevoerde pellets op de bodem terechtkomen. Peter zijn vismaat probeert het daarom even met een loodje (bomb) en dat levert al snel wat lijnzwemmers op en ook een karpertje, maar daarna valt het weer stil. Voor Peter reden om het in de bovenste waterlagen te blijven proberen en dat werpt zijn vruchten. Het zijn niet alleen karpertjes, ook een zeelt en dikke brasem komen de neerdwarrelende pellets tegemoet.
Vandaag staat er weinig wind en is de visafstand niet al te groot en dat is de reden dat Peter graag met een parapluutje vist. Maar op dagen met meer wind zal hij eerder naar een bolletje grijpen of naar zijn nieuwste creatie; de helium paddenstoel. “Het grote voordeel van de (langzaam zinkende) helium paddenstoel is dat die zwaarder in gewicht is en dat betekent dat ik die inzet als er veel (zij)wind staat. Een parapluutje kan dan niet mooi afzinken door de lijndruk van de bocht in de lijn. Bovendien laat de zwaardere heliumdobber zich veel beter, veel strakker werpen. De keuze welke dobber ik inzet heeft met de afstand, maar vaker nog te maken met de wind en de windrichting. Vandaar dat ik diverse montages al opgetuigd heb klaar staan zodat ik snel kan wisselen.”
Vast of schuivend ?
“De parapluutjes, paddenstoelen en ook de grote bol vis ik altijd vast, waarbij de dobber wordt opgesloten tussen stoppertjes. Maar de gewone 30 mm bol in de gewichten 3/5 /7 en 10 gram moet je schuivend vissen zodat de vis in eerste instantie niet de weerstand voelt van de bol als hij de pellet opzuigt. Dan bestaat de kans dat deze het haakaas weer uitspuugt. Het wil niet zeggen dat je met een bol met vaste montage niet vangt, maar met een vrij schuivende montage vang ik aanzienlijk meer.
“De bolletjes zijn er zowel in een drijvende als in een zinkende uitvoering waarbij de zinkende bolletjes vooral worden gebruikt op een identieke manier als de parapluutjes, maar dan voor grotere visafstanden of dagen met heel veel wind. De drijvende uitvoering gebruik ik op die dagen dat de vissen zich echt hoog in het water ophouden. Alle bolletjes zijn voorgelood waardoor ze perfect werpen. Ook zijn ze trouwens, net zoals de parapluutjes, in verschillende gewichten verkrijgbaar.”
“Het is niet alleen erg doeltreffend het is ook relatief gemakkelijk om te doen”
Dubbele cijfers
Rond 13.00 uur, met de zon hoog aan de hemel en vrijwel geen zuchtje wind, worden de aanbeten merkbaar minder. Af en toe haakt een vis zich, en volgt een spectaculaire dril, maar van echte voedselnijd is geen sprake meer. Iets wat je wel vaker ziet in de zomermaanden, wanneer het water warm is en minder zuurstof bevat. Dat kom meestal de bijtlust niet ten goede. Toch hebben Peter en zijn maatje in de dubbele cijfers gevist, terwijl het verder op de vijver na de eerste ochtenduurtjes verdacht stil bleef, wat nog maar eens aangeeft hoe effectief deze visserij kan zijn.
“Het is niet alleen erg doeltreffend het is ook relatief gemakkelijk om te doen en denk nu niet dat dit alleen werkt voor het vissen op karper. Ik heb met dit systeem al zo vaak grote windes, brasems en zeelten gevangen in de bovenste waterlagen. Niet alleen met pellets maar ook met maden of ander aas.
Het mag dan een relatief simpele vismanier lijken, toch vergt het, dat is niet anders als bij andere technieken, even wat oefening en vooral wat begrip voordat je alles maximaal onder de knie hebt. En het werkt ook prima met de vaste stok!”
Tips en tricks
Kijk hieronder voor de film, met nog veel meer uitleg over de diverse dobbers en systemen, details en tips & tricks.
Reageer