Home » MET DE VASTE STOK OP HET PRINSES MARGRIETKANAAL
Witvis

MET DE VASTE STOK OP HET PRINSES MARGRIETKANAAL

Het vissen met de vaste stok op diepe kanalen met de nodige scheepvaart en daarmee gepaard gaande stroming vraagt om een specifieke aanpak. Wat betreft voer en voerstrategie, maar zeker ook de manier van vissen. Dobberkeuze, uitloding, manier van presenteren, het speelt allemaal mee. We gingen een ochtend op pad met twee jonge vissers die al heel wat jaren meedraaien in het wedstrijdcircuit: Stijn Kersten en Frank Ligthart, beide vissend voor het Sensas 18 team.
Druk bevaren kanaal…

Het vissen met de vaste stok op diepe kanalen met de nodige scheepvaart en daarmee gepaard gaande stroming vraagt om een specifieke aanpak. Wat betreft voer en voerstrategie, maar zeker ook de manier van vissen. Dobberkeuze, uitloding, manier van presenteren, het speelt allemaal mee. We gingen een ochtend op pad met twee jonge vissers die al heel wat jaren meedraaien in het wedstrijdcircuit: Stijn Kersten en Frank Ligthart, beide vissend voor het Sensas 18 team.

Dit slag brasems zwemt in behoorlijke scholen rond.

We hebben op deze mooie zomerdag extra vroeg afgesproken. Enerzijds om de verwachte hitte voor te zijn, maar vooral om een aantal uren in betrekkelijke rust te kunnen vissen als het gaat om de scheepvaart. De stek ligt zuidelijk van de brug bij Spanneburg, net voor de Groote Brekken. Een gekend stuk waar meestal wel goed vis te vangen is. Volgens Stijn meest brasems van 800 gram tot 1,5 kg met soms een uitschieter van dik 3 kg, blieken en soms ook voorns en grote baarzen. En het kan ook zo maar zijn dat zich een paling meldt, dat gebeurt hier vaker beaamt ook Frank.

Af en toe lijkt het wel een drukke snelweg!

DRUK BEVAREN

Het Prinses Margrietkanaal is een scheepvaartkanaal in de provincie Friesland en onderdeel van de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl, die daarmee een aantal van de grote Friese meren, zoals het Tjeukermeer, verbindt. Op de grens met Groningen gaat het over in het Van Starkenborghkanaal. Niet verwonderlijk dat dit kanaal druk gebruikt wordt; door de recreatievaart, zeker in de zomermaanden, maar vooral door de beroepsvaart. Grote schepen met veel diepgang en het is dus niet verwonderlijk dat het kanaal behoorlijk diep is.

Het aanmaken van het voer is iets waar beide vissers veel aandacht aan schenken.

TWEE SPOREN PLAN

Als we Stijn en Frank aan de waterkant ontmoeten is het inderdaad nog rustig met scheepvaart, maar dat zal in de loop van de ochtend zeker veranderen! Het aanmaken van het voer is iets waar beide vissers veel aandacht aan schenken. Alhoewel het vandaag geen wedstrijd is, is de competitiedrang vanzelfsprekend toch aanwezig., dat zit er nu eenmaal in. Ze gaan beide (volgens afspraak) voor een andere aanpak om te kijken wat vandaag het beste scoort. Stijn richt zich met name op de visserij op grote brasem met zware vlagdobbers en veel (verknipte) wormen, terwijl Frank gaat kijken hoe een iets subtielere aanpak met ‘lichtere’ boldobbers gaat uitpakken. Althans dat is het plan.

Het voer van Stijn, … aangelengd met Super Aromix Brasem Belge.

VERSCHILLENDE VOERAANPAK

Stijn maakt eerst een 25/75 mengeling klaar van Sensas 3000 Lake en 3000 power Bream Naturel, waar hij ook wat Super Aromix Brasem Belge aan toevoegt, eerst aangelengd met water zodat het mooier verdeeld wordt. Om het voer te verzwaren voegt hij ook nog wat leem toe. “In dit geval maak ik twee verschillende mixen klaar: een mix voor het aanvoeren bestaande uit 50% voer en 50% Terre de Somme én een mix om bij te cuppen die bestaat uit 25 % voer en 75% Terre de Rivière. Door deze mix gaat ook een flinke hoeveelheid grijze leem om de mix flink te laten kleven zodat er veel aas mee naar de bodem getransporteerd kan worden”, zo vertelt Stijn terwijl hij verder gaat met de voorbereiding.

Frank houdt het simpel met als ‘Finishing touch‘ de plantenspuit.

Frank gaat voor Sensas 3000 Carpes, een voer met wat grovere bestanddelen, voorzien van vloeibare melasse. Ook hij verzwaart zijn voer met leem (zware leem), in een verhouding van 50/50. Een voer wat hij als ‘finishing touch’ bevochtigt met een plantensproeier en daarna nog door een zeef drukt om de grofste deeltjes te verwijderen. “Door met een plantenspuit de voer-leem mix te bevochtigen zal je minder last hebben van klontjes leem in de mix”, zo vertelt Frank die in 2023 deel uitmaakte van het Nederlandse team U23

Verschillende soorten leem toegevoegd aan de rijk gevulde voerballen

RIJKELIJK GEVULDE VOERBALLEN

Stijn voert eerst 15 flinke ballen voermix met een klein beetje vers de vase. en cupt daarna ook nog 10 ballen cupmix voorzien van dode pinkies, casters, wat vers de vase en behoorlijk wat verknipte wormen.
Frank doet bijna hetzelfde hij gooit 10 ballen zonder aas en cupt daarna 10 ballen van dezelfde mix, voorzien van wat dode pinken, casters, verse de vase en geknipte wormen, maar aanvankelijk wat minder verknipte wormen dan waar Stijn mee begint.

Frank pakt het iets voorzichtiger aan
Ook worden er nog wat ballen bijgecupt.

Beide vissen op 11,5 meter waar de bodem mooi vlak is, verder vissen heeft hier meestal geen zin. In eerste instantie wordt er wat lichter/subtieler gevist, ook door Stijn, om te kijken of de vis wil reageren. Als snel meldt de eerste vis zich bij Stijn, een bliek en even later gevolgd door de eerste brasem. Bij Frank duurt het wat langer, zeker nadat hij schijnbaar grote vis ‘gepikkeld’ heeft en op de stek verspeelt.

De eerste vis meldt zich al snel.
Rijk gedekte aastafel

ZWARE VLAGDOBBER

Het lijkt erop dat de grotere hoeveelheid wormen van Stijn de brasems voorlopig op zijn stek houdt want na 1,5 uur vissen begint de beet erbij hem lekker in te komen en komt er regelmatig een vis in het net. Zeker nadat hij wat zwaarder gaat vissen met een vlagdobber van 12 gram en een sleep van 30 tot 50 cm om een zo rustig mogelijk aasaanbieding te krijgen.

Zware vlagdobbers

Iets wat brasems meestal wel weten te waarderen… Zeker op een diep kanaal als dit met de nodige stroming. Het kanaal is hier zo’n 4 tot 4,5 meter diep met een lichte stroming naar links, richting Spannenburg, maar bij het passeren van een groot vrachtschip gaat die stroming alle kanten op.

Twee mestpieren en twee dode pinkies op de haak.

Frank laat dat natuurlijk niet op zich zitten en schakelt ook een tandje bij. Met de hoeveelheid wormen, maar ook door steeds zwaarder te gaan vissen. Uiteindelijk met een boldobber van 6 gram en een 5 grams Olivetti en ook een langere sleep. En dat betaalt zich al snel uit wanneer hij kort achter elkaar een paar mooie brasems vangt, terwijl het bij Stijn juist wat rustiger is geworden. Hij is net als Stijn inmiddels ook op wat grover haakaas overgestapt.

Uiteindelijk bleek een boldobber van 6 gram het beste voor Frank te werken.

WORMEN ROVER

Stijn heeft tot nu toe de meeste vissen op twee mestpieren en twee dode maden op de haak gevangen. Terwijl hij met een schuin ook kijkt hoe Frank weer een mooie platte het net in dirigeert haakt ook hij weer iets groots, maar dat blijkt al een snel een al voorspelde paling te zijn. Die zijn net als de brasems ook niet vies van wormen.

De verwachte paling!

Een liter wormen (meest dendro’s om te voeren/knippen en mestpieren als haakaas) is dan ook geen overdreven hoeveelheid voor een dag als vandaag. Stijn heeft als voordeel dat hij in een hengelsportzaak werkt, Hennie Kruidenier in Haaksbergen, dus altijd vers aas bij de hand.

Dendro’s worden geknipt.

DRUKKE SNELWEG

Aan het eind van de ochtend lijkt het kanaal af en toe wel op een drukke snelweg met grote vrachtboten, kajuitbootjes en zeilschepen die elkaar moeten passeren, wat af en toe maar net goed uit. Het water gaat van links naar rechts. Soms volgt dan juist een aanbeet, maar vaker valt het dan even stil.

Af en toe lijkt het wel een drukke snelweg!

Uiteindelijk weten Stijn en Frank een mooi netje vis bij elkaar te vangen, waarbij Frank waarschijnlijk net op punten heeft ‘gewonnen’. De zwaardere vlagdobber en nog iets rustigere presentatie heeft waarschijnlijk de doorslag gegeven.

Het loopt lekker.
Frank met een mooie brasem die net na het passeren van een vrachtschip beet.

SET-UPS

Stijn:


Hengel: Sensas 95XL SW WC
Dobber: Vlagdobber van 12 gram
Loodzetting: Bulklood van 3 kogels (totaal 9 gram) met een aantal loodhagels eronder en 3 valloodjes, elk 15 cm uit elkaar.

Hoofdlijn: 16/00 Sensas Feeling Classic New
Onderlijn: 13/00 Super Competition
Haak: 3410, maat 14
Elastiek: Super latex (solid) 1 mm

Frank:


Hengel: Sensas 95XL Carp
Dobber: Boldobbers, 1,5 gram, 3 gram, 4 gram en 6 gram
Loodzetting: Olivetti van 5 gram met 5 valloodjes
Hoofdlijn: 12/00 nylon Sensas Feeling Classic New
Onderlijn: 10/00 Super Competition
Haak: 6110 en 3180, maat 16 en 18
Elastiek: Super latex (solid) 1 mm

Over de auteur

Hendrik-Jan Verheij

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen