Sinds 2003 is het cuppen met de vaste hengel niet meer weg te denken in de hedendaagse wedstrijdvisserij. Van club tot topcompetitie, iedereen heeft een cup + cuppingkit in zijn viskist en foedraal liggen. De cup biedt een extra optie en alternatief voor de katapult of met het handje bijvoeren.
Hoe is het allemaal begonnen?
In 2003 werd het EK wedstrijdvissen zoet gehouden in Nederland. Bij het mooie plaatsje Vries in provincie Drenthe ligt het prachtige Noord-Willemskanaal. Het kanaal staat bekend als een moeilijk en veelal narrig water, 3 meter diep en 35 meter breed. Op ongeveer 7 en 11,5 meter ligt het talud. Bij de training vóór het EK ving het Engelse team goed vis door heel secuur voer en aas te cuppen op de stek. Dit in tegenstelling tot de andere teams die uren naar een roerloze dobber zaten te turen. Na deze Engelse demonstratie werd massaal de pole-cup gehanteerd door alle nationale teams, behalve de Belgen. Het Nederlandse team wist onder andere door de pole-cup een 3e plaats in de wacht te slepen in ploegverband. Individueel viste Bert Aufderhaar zich op het podium en viste ook Martin te Pest met zijn 7e plaats een sterk toernooi. En de Belgen? Die gingen zonder cup roemloos ten onder in het visgeweld.
‘Na deze Engelse demonstratie werd massaal de pole-cup gehanteerd door alle nationale teams.’
Dit artikel is iets meer toegespitst op de standaard witvisvisserij en niet op het vissen op de commercials, de zogenaamde ‘polepots’, maar in basis goed vergelijkbaar. Ik zal hieronder het één en ander op een rijtje zetten.
De Voordelen:
- Het exact plaatsen van het (kleine hoerveelheden) voer/leem, al dan niet met aas
- Het exact plaatsen van los aas
- Geen geluid of lawaai, of juist wel indien gewenst
- Het doseren met aas en voer en dus creëren van voedselnijd
De Nadelen:
- Cuppen neemt iets meer tijd in beslag dan met de hand bijvoeren
- Extra aanschaf van materiaal (3e en 4e hengeldeel + cups en kit), maar bij elke pack zit er eentje bij!
- Aanpassen en aanleren van vistechniek/tactiek
- Cupset en topset moeten zelfde lengte hebben
Aandachtpunten Cup, Kit en de Hengel:
Het belangrijkste bij cuppen is het continu juist en secuur deponeren van het balletje voer met wat (levend) aas er in. Dit moet met grote zorgvuldigheid gebeuren, want dat is de grote kracht van het cuppen. Het heeft weinig zin hier en daar een bal te cuppen in de hoop een wanhopige visje te verschalken. En het is belangrijk om referentiepunten mee te nemen.
‘Het belangrijkste bij cuppen is het continu juist en secuur deponeren.’
Referentiepunten welke je kunt gebruiken:
• Door de hengel in de steun te plaatsen kun je een referentiepunt bepalen aan de overzijde van het water (bijv. een boom etc.)
• Neem ook een referentiepunt op de hengel, en altijd op dezelfde lengte!
Cup vooral niet te ver. Maar dat begint natuurlijk al met het aanleggen van je voerplaats. Je moet er indien gewenst overheen kunnen vissen, maar er in principe altijd exact óp kunnen vissen!
Cups in alle soorten en maten
Op dit moment zijn er verschillende cups in de handel van verschillende makelij, je hebt doorzichtige, conische en het bekermodel. Bijna alle cups zijn gemaakt van kunststof of carbon. Hoe maak je nu de beste keuze en waar moet je op letten? Een globaal overzicht:
Transparante of doorzichtige cups:
Gebruik ik zelf liever niet, omdat mijn concurrenten dan eventueel kunnen zien met welk aas ik voer. Persoonlijk zou ik niet willen dat zij tijdens de wedstrijd kunnen zien wat ik cup. Het nuttige voordeel aan deze cup is dat je kunt controleren dat de cup echt geleegd is.
Conische cups:
Het voordeel van carbon is dat de cups stukken lichter zijn. Maar een balletje ligt er niet echt vast in.
Het bekermodel:
Deze wordt door verschillende hengelsport-producenten op de markt gebracht en is over het algemeen gewoon goed.
De cuppingkit
De cupkit zijn een tweetal hengeldelen waarop de cups gedraaid kunnen worden, er wordt een schroefdraad bijgeleverd om deze zelf op de kits te monteren. Persoonlijk prefereer ik een metalen schroefdraad, omdat deze niet snel zal gaan doldraaien.
De cupping-kit is bij verschillende fabrikanten leverbaar. Je krijgt vaak bij aankoop van een nieuwe vaste hengel al een passende cup, of power-kit standaard bijgeleverd.
‘Je krijgt vaak bij aankoop van een nieuwe vaste hengel al een passende cup, of power-kit standaard bijgeleverd.’
Wat van belang is de lengte van de cupping-kit, normaal zijn deze 2-delig, dit is vrij kort. Prima voor de polder, maar voor dieper water een probleem. Dit, omdat je dan delen van een andere topset moet gaan opofferen (3e + eventueel 4e deel). Dit scheelt in de praktijk een operationele topset, want met een cuppingkit alleen kan je geen vis vangen. Probeer daarom een extra 3e deel bij de winkelier te regelen en als het even kan nog een vierde. Bij het aanschaffen van een cupping-kit moet deze strak en zeker niet te zwaar zijn. Te strak is ook niet goed omdat dan de het bolletje gaat stuiteren.
De allround zogenaamde cuppingkits kan je dan op maat zagen. Neem altijd je 1e delen van je vaste hengel mee naar de winkelier om te kijken of de cupkit wel past en dat er niet te veel afgezaagd moet worden. Let erop dat je bij het op maat zagen van de cupping-kit, dat deze uiteindelijk exact even lang is als de topset! Als het niet anders kan mag het eerder iets korter zijn, dan langer.
Wanneer de cup gebruiken?
De cup is in mijn ogen het meest effectief wanneer er zeer secuur gevist moet worden om de azende vis te concentreren op één bepaalde plek en je voedselnijd wil creëren. Dus niet al het aas en voer in 1 keer te dumpen.
Vaste stok techniek aanpassen
De aaspresentatie zul je moeten aanpassen aan deze manier van vissen. Dit betekent dat je exact het aas moet laten zakken op de plek waar je gecupt en gevoerd hebt. De Engelsen lieten op het EK van 2003 zien hoe dit in zijn werk ging, zij lieten het aas zakken tot 10 centimeter boven de bodem.
‘Dit betekent dat je exact het aas moet laten zakken op de plek waar je gecupt en gevoerd hebt.’
Na 10 á 15 seconden liet men het aas zakken tot de bodem en vaak volgde een mooie aanbeet. Wanneer je het aas lukraak naast de plek of over de plek zal laten zakken, vang je doorgaans kleinere vis, posjes of helemaal niets!
Een aandachtpunt is ook het plaatsen van de roller(s) rollersteunen, dit helpt beslist mee om het wiebelen van de hengel tegen te gaan. Een stabiele hengel bij het cuppen, levert meer tijdwinst en dus meer vis op. En natuurlijk het eruit springen van het balletje met alle gevolgen van dien.
Voerballen dippen en cuppen
Je cupt alles exact op de plek, maar wil de vis niet meewerken, dan helpt meer aas in je voer zeker niet. Om de vis alsnog over de streep te trekken gebruik ik wel eens de verzopen voer methode. Je maakt een klein ‘voerballetje’ en deponeert deze in de cup, je voegt eventueel als extraatje een vloeibaar additief toe. De rest van de vloeistof laat je op de visplek uit de cup lopen. Hierdoor krijg je een mooi verticaal voerspoor. De natte voerbal is doordrenkt van water/geurstof en kan de verdwaalde vis alsnog over de streep trekken. Met de hand is dit natuurlijk onmogelijk en zo zie je direct hoe nuttig de cup kan zijn.
Samenvattend:
Het aanleren van de bijbehorende techniek is niet moeilijk. Wanneer je het eenmaal een paar keer hebt gedaan zul je snel de kracht van het cuppen inzien. Het is een feit dat het cuppen in bepaalde omstandigheden beslist meer en grotere vis oplevert.
Ron Steijvers
Reageer