Twee jaar geleden ben ik op een dag aan het vissen bij Visvijver Het Nolderwoud. Het viel mij op dat er jonge mensen bezig waren met het bijwerken van de oevers. Het bleken studenten van het Viscollege Zwolle, die met een eindopdracht bezig waren. Ik raakte in gesprek met de begeleiders en was snel onder de indruk van wat ik hoorde. Een heus viscollege! Een vakopleiding gericht op de hengelsport en natuurbeheer. Van zoiets kon Van Schendel alleen maar dromen toen Jan nog Jantje was. Ik zou mijzelf zonder twijfel hebben ingeschreven! Wat een fantastische mogelijkheden biedt dit voor de studenten. Met de begeleider sprak ik af dat ik eens een college zou geven. Voor ik het wist stond ik voor een klas met 37 studenten om te vertellen over mijn leven in de hengelsport.
Nieuwe ervaring
Zo’n lezing had ik nooit eerder gedaan en het leek mij leuk om dit te doen. Vooraf kreeg ik nog een heuse rondleiding door het gebouw. Zo zag ik onder andere de viskweekafdeling. Machtig interessant allemaal. Ik ben echt onder de indruk van de opleiding geraakt aldaar.
Voordat ik daar aan mijn lezing begon vroeg ik aan de aanwezige studenten of ze al precies wisten welke richting ze op wilden. Vele wisten het maar ook een aantal niet. Juist voor de laatste is deze opleiding perfect. De opleiding is lekker breed opgezet zodat je alle kanten op kunt qua interesse. Ook biedt deze opleiding een prima opstap richting een latere HBO-opleiding.
Studenten vinden werk
Een indrukwekkende 75% tot 80% van de studenten vindt passend werk wat aansluit op de opleiding, zoals bij waterschappen, Staatsbosbeheer, in de viskweek-industrie of bijvoorbeeld bij een hengelsportgroothandel of -zaak. Vanuit de opleiding liggen er goede contacten met allerlei bedrijven en instanties binnen de branche waardoor er dus makkelijk en veel banen worden ingevuld.
‘Een indrukwekkende 75% tot 80% van de studenten vindt passend werk wat aansluit op de opleiding.’
Ik zag in de klas waar ik voor stond verschillende bekenden uit met name de Teamtopcompetities. Ik ken bovendien verschillende jonge wedstrijdvissers die deze opleiding hebben voltooid en die ook hun baan hebben gevonden in de hengelsportwereld. Daarmee voorziet dit project dus echt in een behoefte. Prachtig! Hoe mooi kan het zijn? Studeren en werken in een wereld waarin helemaal je interesses liggen. Mooier kan niet volgens mij!
Het ontstaan van het viscollege
Het viscollege bestaat inmiddels alweer twaalf jaar. Zoals altijd met dit soort dingen begon het allemaal vanuit de wil en de ideeën van enkele enthousiaste mensen. Ik denk niet dat ik teveel zeg wanneer ik hier drie namen noem als grote initiatiefnemers voor dit project. Roelof Schut, Wim Russchen en Wim Zweep hebben allemaal bijgedragen tot het van de grond komen ervan en wat mij betreft verdienen die mensen daarvoor een medaille.
Ik heb begrepen dat destijds uit een marketing-onderzoek ook met name bleek dat er vanuit de branche enorm veel vraag was naar mensen met vakkennis en dat men dus met dit project direct inspeelde daarop.
Huidige situatie
Op dit moment zijn er meer dan 100 studenten die deze opleiding volgen, verdeeld over drie leerjaren. De lessen worden gegeven door zeven docenten en de opleiding beheerst zowel niveau drie als niveau vier.
De vier hoofdpijlers van de opleiding zijn Viskweek, Sportvisserij, Waterbeheer en Natuurbeheer. Een schooljaar bestaat uit vijf periodes waarbij iedere periode wordt afgesloten met een werkopdracht voor de studenten. Om een voorbeeld te geven, zo’n eindopdracht kan bijvoorbeeld bestaan uit het schrijven van een plan voor het onderhoud van een vistrap voor een Waterschap of het uitvoeren van een visstand onderzoek met daarbij het maken van een adviesrapportage daarvoor. Alles super praktijkgericht dus. Mooier kan toch niet?
Tijdens de opleiding zijn de studenten in het algemeen vier dagen op de school en lopen ze een dag per week stage en ze doen dus brede kennis op over allerlei specialisaties binnen de branche.
Aanmelden
Ik weet bijna zeker dat er in Nederland en ook België jonge mensen zijn met belangstelling voor deze studie maar toch twijfelen. Voor die mensen wil ik adviseren om contact op te nemen via de website van de school. Er zijn zelfs mogelijkheden om een dagje mee te lopen met de opleiding.
Na elke aanmelding volgt eerst een intake gesprek.
Hoe dan ook verdient dit fantastische project wat extra aandacht. Het biedt geweldige kansen voor zoveel jonge mensen, zeker die mensen die ooit, net zoals dat bij mezelf het geval was, een baan willen die direct of wat meer indirect te maken heeft met hun hobby. Deze opleiding gaat je daar absoluut bij helpen. Dat weet ik zeker!
Jan van Schendel
Reageer