Home » Jerkbaits drieluik met John Smit (Deel 3) – Groot water
Roofvis

Jerkbaits drieluik met John Smit (Deel 3) – Groot water

Dit is deel 3.1 en alweer het een na laatste deel van het drieluik jerkbaitvissen. Deze keer gaan we dieper in op het vissen met jerkbaits op groot water en op de (grote) rivieren. Voor de meeste vissers de grootste uitdaging om een mooie roofvis te vangen.

Met groot water bedoel ik hier de wateren zoals Volkerak, Haringvliet, Hollandsch Diep, Gooimeer. Grote meren die een belangrijke schakel vormen van ons grote watersysteem en daarmee de waterbiologie in Nederland. Met vaak daaraan verbonden de grote rivieren, zoals de Rijn, de IJssel, de Waal en de Maas. Vissen is hier een sport ‘an sich’ en kent andere details dan op de kleinere wateren. En ook op deze grote wateren kun je grote successen boeken met jerkbaits. En met groot bedoel ik écht groot, want op deze wateren huizen de grootste roofvissen van Nederland.

Zelf vis ik het meest op de grote meren. Ik vind dat extreem spannend en uitdagend. Ook op de rivieren vis ik regelmatig en dan met name de IJssel. Maar omdat het riviervissen toch weer zijn eigen bijzonderheden heeft ben ik blij dat ik Volkmar Strikkers hierover kon interviewen, een van mijn vismaten en iemand die ik beschouw als een van dé rivier experts in Nederland.

Een vraag die ik vaak krijg is of je zowel vanaf de kant als met de boot goed kans maakt op roofvis. In mijn opinie kan beiden goed. Wel moet ik zeggen dat vissen vanaf de kant makkelijker is op een rivier, dan aan de oever van een groot meer. De hotspots van een rivier liggen simpelweg vaak dichter bij elkaar. Denkend aan havens, bruggen, sluisgebieden en andere inhammen, kun je ook aan een groot meer vanaf de kant successen boeken. Zelf vis ik het meest vanuit de boot. Daar zoom ik wat op in, echter dienen deze tips ook zeker voor de visserij vanaf de kant.

Maar voordat ik inga op het jerkbait vissen zelf, ga ik eerst in op de voorbereiding en factoren die in grote mate je jerkbait keuze bepalen en je kans op succes enorm vergroten. Waterkennis combineren met jerkbait kennis, daar gaat het om.

Groot water: Voorbereiding

Daar sta je dan, op de trailerhelling. Kijkend naar een eindeloze bak met water. Waar ga je dan in vredesnaam beginnen? hoe pak je de visdag aan op zo’n groot water? maar vooral: hoe kies je nu de juiste jerkbaits? Voorbereiding is allesbepalend. Voor mij bestaat de voorbereiding steevast uit een aantal factoren.

De tijd van het jaar

Vis beweegt veel in grote wateren. En de jaargetijden spelen hier een grote rol. In het najaar begint vis samen te scholen. Prooivis groepeert bij elkaar, zoekt de rustige plekken op en de roofvis volgt. Zo simpel is het. Je moet ze alleen zien te vinden. Daar gebruik ik mijn Raymarine apparatuur voor, maar ook mijn ogen dienen nog steeds hun doel. ’s Ochtends en ’s avonds komt aasvis vaak aan de oppervlakte en zie je bijvoorbeeld roofblei jagen. Waar je dit ziet, moet je zijn. Daarnaast hebben we in het najaar lange nachten en dit resulteert vaak in bij het ochtend- en avondgloren direct een fanatiek bijtuurtje. Hier kun je je jerkbaits op afstemmen.

Water temperatuur

Warm water staat vaak gelijk aansnelle en actieve vis. Koud water daarentegen aan langzamere en minder actieve vis. Dat is wat iedereen zegt. Want vis is koudbloedig en diens energie loopt paralel met de watertemperatuur. Nu is warm of koud in mijn ogen nogal subjectief. Rond november kan het water al flink afgekoeld zijn naar 13-16 graden. In december en januari is het water vaak al onder 10 graden. De vis zal dan flink minder actief zijn. Maar eten ze dan ook minder? Het antwoord daarop lijkt nee te zijn. Vis eet door, ook om zich voor te bereiden voor de paai en om reserves op te bouwen voor de winter. Je kunt ze dus nog prima vangen maar je zal wel moeten anticiperen op het gedrag van de vis met je aaspresentatie en type jerkbait.

Locatie met bodemstructuur

Op groot water zoek ik naar plekken met een verandering in bodemstructuur. Van diep naar ondiep lopende taluds, onderwaterbergjes in de bodem, inhammen in taluds, haven-ingangen met een vaargeul, strekdammen of kribben. Alles met een afwijking ten opzichte van het grotere geheel kan goed zijn, zeker als je daar ook prooivis vindt. Hier gebruik ik intensief de kaarten van Navionics voor. Zowel in de boot als met de Navionics boating app online op mijn telefoon.

Waterplanten

Met het helderder worden van het water in Nederland is ook het aantal waterplanten enorm toegenomen. Dit is niet altijd even prettig, maar tegelijk ook een echte verstop plek voor roofvis en dus een kans om grote vis te vangen. In deze tijd van het jaar is een groot deel van de planten alweer afgestorven, maar niet alles. Dus als je goed kijkt waar ze staan kun je de plekken vinden waar de vis nog veiligheid zoekt.

Prooivis concentraties en type prooivis

Dit vind ik een van de belangrijkere criteria voor jerkbait keuze. Als je het menu van de roofvis kunt imiteren dan is je kans simpelweg groter om een vis te haken. Als je dit onder de knie hebt, heb je een code gekraakt en kun je je jerkbait daarop uitkiezen. Wat daarnaast belangrijk is is de richting waarin de school zwemt, deze kun je namelijk volgen. Ik gebruik daar mijn Raymarine apparatuur intensief voor. De sidescan om ze te vinden en te volgen en tracks om mijn positie ten opzichte van de school te volgen. Zie de foto: hierop zie je duidelijk welke rondjes ik allemaal gevaren heb om de school te volgen.

Water helderheid

Op helder water heeft de vis de neiging dieper te gaan hangen of zich meer te verstoppen tussen planten. Zelf houd ik aan, dat als ik mijn jerkbait nog kan zien op een diepte van meer dan 1 meter, dit water als helder te betitelen en daarmee rekening te houden. Zowel qua kleurstelling als qua keuze van de onderlijn.

Windrichting

Op de plek waar de wind aan land komt op groot water (aanlandige zijde) is er veel roering in het water. En ontstaat vaak ook stroming. Dit brengt de voedselketen in beweging en kan dus een goede stekkeuze zijn. Houd hierbij ook rekening met het weer van de dagen ervoor.

Tijd van de dag

Zoals eerder verteld is in deze tijd van het jaar de vis vaak ‘s ochtends gelijk actief en als het een heldere dag is verschuift ze later op de dag wat meer naar de diepte. Hier kun je natuurlijk in je jerkbait keuze rekening mee houden. Zelf aarzel ik er niet voor om overdag met dieplopende jerkbaits tot 8-9 meter diep door scholen prooivis heen te vissen. Zo heb ik een paar van mijn grootste vissen gevangen. Leon heeft op mijn verzoek een PrinsBaits Seductor snelzinkend gemaakt. Dit kan met een mooie glijdende actie op die grote diepte, zeer succesvol zijn op snoek én snoekbaars. Baars is op mijn water een belangrijke prooivis voor snoek. De Backslapper XL in een heldere en meer natuurijke baarsprint zijn dan ’s ochtends en ’s avonds mijn favorieten met als backup eentje met een voorn print.

Het delen van informatie met bekenden

Het is altijd handig om een paar vrienden te hebben met wie je vertrouwelijk informatie deelt. Het scheelt je veel tijd en het is ook leuk om ervaringen, kennis en nieuwe inzichten te delen. Tegelijk loop je wel het risico dat je elkaar gaat nadoen en je je niet meer snel waagt aan een nieuwe uitdaging. Ik heb daarom als regel voor mijzelf: iedere visdag vis ik minimaal een uur op een nieuwe stek. Zo houd ik mezelf scherp en ontdek ik ook weer nieuwe mogelijkheden.

Jerkbait keuze op groot water

Ik vind de eerder besproken informatie erg belangrijk, omdat op een groot water de vis zich vaak maar in een heel klein gedeelte van het water bevindt. En met deze informatie kun je heel scherp bepalen welke jerkbait je kiest, qua kleur, actie, grootte, etc.

Samengevat in een tabelletje ziet het er als volgt uit voor mij:

Ik ben dus erg overtuigd van het feit dat hoe beter je je verdiept in de specifieke omstandigheden waarin je vist op groot water, je vangst kansen enorm toenemen. Sinds ik Leon heb leren kennen ben ik ook weer veel meer uitgedaagd en verscherpt. Een aantal van de vissen die ik heb gevangen en die in deze artikelen staan, kwamen van plekken af waar ik nog niet was geweest. Daarbij gebeurde het ook nog eens op een manier die voor mij nog onbekend was. Dit bewijst voor mij dat je nooit te oud om te leren. De vraag is nu: geldt dit allemaal ook voor de grote rivieren? Daar gaan we in het laatste deel verder op in.

John Smit

Over de auteur

John Smit

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen