Home » Grote jerkbaits op snoek.
Roofvis

Grote jerkbaits op snoek.

“I like big baits and I cannot lie, you other anglers can’t deny!” Oké, misschien herinner ik me de tekst iets anders dan het origineel, maar deze versie komt een stuk dichter bij mijn waarheid. Ik vis nu eenmaal graag met groot aas, ook als het om jerkbaits gaat. Maar waarom en wanneer kies ik voor die grote jongens? Dat zal ik in dit artikel uitleggen.

Wat is groot?

Wat verstaan we eigenlijk onder ‘groot’? Stel, je vraagt de gemiddelde snoekvisser van twintig jaar geleden naar groot aas, dan zal je waarschijnlijk niet verder komen dan een spinner van maatje vijf. De vraag “ga je haaien vangen?” hoor je nog steeds regelmatig als je aan de waterkant staat met zelfs een bescheiden jerkbait.

In dit artikel bedoel ik met groot vooral breed. Het silhouet is voor mij van groot belang, vooral op groot water. Bij jerkbaits denk ik dan aan formaten tussen de 15 en 23 centimeter. Natuurlijk kan het nóg groter. Kijk maar naar muskyvissers in Amerika. Maar of dat nog comfortabel werpt, is een ander verhaal. 15 centimeter klinkt misschien niet direct enorm, maar daar komen we zo op terug.

Groot aas kan aan het begin van het seizoen zorgen voor snel resultaat!

Fabrieksjerkbaits: Veel van hetzelfde

Veel grote jerkbaits komen uit de Amerikaanse musky-visserij. Denk aan de Manta, Cobbs, Suicks en andere handgebouwde kunstwerken. Hoewel ze groot zijn, lijken ze vaak erg op elkaar. Hetzelfde geldt voor de Europese markt: grote jerkbaits zoals de Big Bandit bestaan wel, maar ook hier domineren platte modellen van het type ‘glyder’.

Mijn ervaring is dat extra lengte weinig toevoegt aan het silhouet als de breedte ontbreekt. En juist dat silhouet vind ik belangrijk. Daarom besloot ik zelf een jerkbait te ontwerpen.

De Fatbastard

Als uitgangspunt nam ik de Fatboy van Joost Stegeman: een jerkbait die beroemd én berucht is, maar vooral zeer effectief. De ronde vorm en flankende actie geven hem een indrukwekkend silhouet, ondanks het bescheiden formaat.

Mijn eerste stap was het nabouwen van een Fatboy om de loodverdeling te begrijpen. Vervolgens vergrootte ik het model met 20%. Het resultaat? De Fatbastard. Tijdens het schuren besloot ik hem verhoudingsgewijs nog hoger te maken om het silhouet tijdens het flanken te vergroten.

Met zijn afmetingen (16x4x5,5 cm) en gewicht (155 gram) is het een flinke jerkbait geworden, ideaal voor groot water. Later volgden andere modellen, telkens gebaseerd op een breed en hoog silhouet. Het combineren van opvallende wiebelbewegingen met contrasterende kleuren – zoals metallic lakken – zorgt voor maximale zichtbaarheid.

Maximale zichtbaarheid gecombineerd me een groot silhouet!

Wanneer gebruik je grote jerkbaits?

Het gebruik van grote jerkbaits is niet altijd nodig. Op polderwater of kleine kanalen kun je prima met kleiner aas uit de voeten, al kan groot aas soms wel dressuurdoorbrekend werken. Ik vis echter graag op grote rivieren en aangrenzende plassen.

Op deze wateren zijn steile taluds moeilijk efficiënt af te vissen. Door een jerkbait net buiten het talud, boven twaalf meter water, te presenteren, kan ik snoek toch effectief bereiken. Hierbij spelen silhouet en visdiepte een cruciale rol. Actieve, grote snoeken hangen vaak rond drie meter diepte, ongeacht hoe diep het water onder de boot is. Het juiste silhouet en een diepte van twee meter zijn vaak voldoende.

Hoe vis je grote jerkbaits?

Veel snoekvissers vissen hun jerkbaits vrij snel binnen, maar dat hoeft van mij niet. Integendeel: ik vis liever dodelijk traag. Langzaam waggelend aas wekt maximale interesse bij grote snoeken, die niet elke dag actief jagen door het overvloedige voedselaanbod.

Na de worp laat ik mijn jerkbait een paar seconden zakken, zodat hij meteen op de juiste diepte komt. Daarna vis ik hem rustig binnen met regelmatige pauzes van twee tot drie seconden. Suspenderende of licht zinkende hybride jerkbaits hebben hier een groot voordeel: ze blijven wiebelen tijdens de pauzes. Voeg daar een ratel aan toe, en je hebt een dodelijke combinatie.

Gevallen voor een groot silhouet

Wanneer is groot aas effectief?

Er zijn twee periodes waarin grote jerkbaits echt uitblinken:

  1. Vlak na de seizoensopening
    Als er nog weinig gevist is op bekende stekken, kun je met groot aas snel en effectief resultaat boeken.
  2. Najaar (vanaf half augustus)
    In deze periode vreet snoek zich vol voor de winter. Groot aas is dan perfect om de actieve snoek, die hoog in het water ligt, te verleiden.

Tijdens de winter en het vroege voorjaar kies ik liever voor kleiner aas dat uiterst traag over hotspots gevist wordt. Jerkbaits van 10-15 centimeter presteren dan beter dan grotere formaten.

Welke uitrusting heb je nodig?

Bij groot aas denken veel mensen aan zware musky-hengels en robuuste baitcasters. Maar dat hoeft niet. Mijn voorkeur gaat uit naar een zachtere hengel. Hiermee kun je subtielere tikken aan de jerkbait geven en vang je de klappen van een grote snoek beter op.

Zelf gebruik ik een St. Croix-hengel (3/8 tot 1 oz) die goed presteert tot ongeveer 170 gram. Werpafstand lever je in, maar dat vind ik geen probleem. Twee korte, gerichte drifts werken voor mij efficiënter dan één lange worp waarbij ik twijfel of ik iets voelde.

Een degelijke reel is minstens zo belangrijk. Ik gebruik een Shimano Calcutta vanwege de precieze slip. Hoewel mijn Revo Toro Winch ook goed presteert, merk ik na verloop van tijd enige speling. Kies daarom voor een reel die bestand is tegen de krachten van zwaar aas.

Houd wel rekening met de belasting op je werparm. Wissel regelmatig naar lichter aas om blessures, zoals een tennisarm, te voorkomen.

XXXL: Mag het nog groter?

Een paar winters geleden vond ik een flinke voorn in de vriezer. Het idee ontstond om een kunstaasvariant van dat formaat te maken. Het resultaat was een 400 gram wegende megaswimbait, ontworpen voor trollen op groot water. De actie is spectaculair, en de vangsten waren dat ook. Dit aas gebruik ik echter alleen voor specifieke situaties waarin een flinke hap het verschil maakt tussen blanken en een wereldvangst.

Groot aas, spectaculaire vangst

Over de auteur

Volkmar Strikkers

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen