Home » Carolina en Ned rig op baars
Roofvis

Carolina en Ned rig op baars

Binnenkort is het weer zover. De baarzen trekken in groten getale vanaf de rivieren de plassen op om te overwinteren. Ze liggen daar niet alleen uit de stroming, maar ook is het voedsel daar te vinden. Baarzen eten graag kreeftjes, wormen en grondels. Deze dieren leven graag op taludranden en mosselbanken.

Van een taludrand geplukt!

Als het water afkoelt worden de baarzen ook een stuk langzamer. Hoe vis je dan op baars? Met de Carolina of Ned Rig natuurlijk! Dit zijn twee verschillende visserijen die jij in de winter heel goed kan inzetten.

De Carolina rig

bestaat uit een stuk fluorcarbon van ongeveer 0.30mm dik en 60cm lang. Dit stuk knoop jeaan je hoofdlijn. Ook plaats je op dit stuk lijn een tungsten bullet weight van 5, 7 of 10 gram en een glazen kraaltje. Nu knoop je er een kleine wartel aan en bevestig je de onderlijn met een creature bait. Wanneer de bullet weight tegen het kraaltje aan knalt hoor je een tikkend geluid. Dat vinden baarzen zeer interessant. Overigens knoopt iedereen maakt zijn Carolina rig anders, de ene persoon maakt zijn onderlijn wat langer en de ander maakt hem juist korter, dit is deels persoonlijke voorkeur.

De carolina rig duidelijk uitgelegd

De Ned rig

Deze rig is een stuk eenvoudiger. Hij bestaat uit een drijvende worm of kreeft en een speciaal tungsten kopje. De Ned aasjes worden gemaakt van een speciaal elastisch materiaal waardoor deze aasjes best lang meegaan.

Ned aasjes met de tungsten kop

Hoe vis je hier mee?

De C-rig ( Carolina rig ) gooi je in, laat je afzinken met een strakke lijn en je wacht tot het op de bodem ligt. Je sleept het loodje ongeveer 30cm langzaam over de bodem naar jou toe en laat hem dan gerust 10 seconden stilliggen. Soms krijg je namelijk aanbeten als jouw creature bait al meer dan 5 seconden stilligt. Herhaal het proces totdat je weer opnieuw moet ingooien. Krijg je een aanbeet? Wacht dan even met aanslaan tot je voelt dat de baars met het aasje wegzwemt. In de zomer sla je wel meteen aan.

De Ned rig gooi je zo ver mogelijk in en ook deze laat jij afzinken tot de bodem. Ligt hij op de bodem, dan sleep je hem een paar centimeter naar je toe en laat deze ook weer 10 seconden stilliggen. De Ned Rig gaat onderwater namelijk rechtop staan! Je kan er ook voor kiezen om de Ned rig met tikjes binnen te vissen. Snoekbaarzen vinden de Ned rig ook zeer interessant. Kijk dus niet gek op als je ineens een snoekbaars aan de lijn hebt.

Succes met de Ned rig
De Ned rig onderwater met een staand aasje

Welke aasjes moet ik hebben?

Voor de C-rig gebruik je voornamelijk creature baits van tussen de 6,5cm en 10cm groot. Deze imiteren de fauna die onder water leeft. Voor de Ned Rig gebruik je Drijvende elastische wormen of kreeftjes van ongeveer 8cm of kleiner.

Verscheidene creature baits

Er zijn tegenwoordig veel merken met Ned rig en/of C-rig aasjes in het assortiment. Het meest bekende merk is Z-MAN. Dit merkt maakt heel veel verschillende soorten, maten en kleuren Ned rig aasjes. Naast Z-MAN heb je Catch With Care, StrikeKing, Westin en SavageGear.

Ook voor de C-rig heb je vele soorten en maten kreeftjes! Soms moet je een beetje spelen met het formaat en de kleur want baarzen willen de ene keer een groot aasje en de andere keer pakken ze liever een kleine snack.

Waar vind je baarzen in de winter?

Probeer te zoeken naar taludranden, mosselbanken en wat dieper water. Baarzen zijn (zoals bijna alle vissen) koudbloedige dieren. Dat betekent dat de lichaamstemperatuur wordt beïnvloed door de omgevingstemperatuur. Baars zal zich daarom in de koude periode van het jaar vaak ophouden in wat dieper water. Daar is de temperatuur namelijk stabieler, zodat ze minder energie hoeven te besteden aan het zoeken van voedsel. Baarzen verzamelen zich dan vaak in scholen in de buurt van structuren. Denk dan aan steil aflopende oevers, onderwaterrotspartijen en vegetatie ( planten ) of resten daarvan.

Goed formaatje!

Wat heb ik nog meer nodig?

Je kunt natuurlijk niet zonder hengel vissen. Om de aanbeten goed te kunnen voelen maak je gebruik van een wat lichtere hengel. Hoe zachter de hengel des te meer sport je aan de baarzen hebt. Denk aan een hengel van rond de 2.20m lang en 5-25 gram.

Als je naar de rivierplassen gaat is het verstandig om een waadpak aan te trekken. Je kan met een waadpak een stuk het water in lopen waardoor je ook verder kunt ingooien. Denk goed aan jezelf als je in de winter gaat waden. Trek thermo onderkleding en warme kleding aan. Je kleedt je liever te warm dan te koud aan. Kledingstukken uitdoen kan immers altijd nog.

Zorg er daarnaast voor dat je goed voorbereid op pad gaat en vergeet niet om een goede onthaaktang mee te nemen. Baarzen slikken nogal graag het aasje in. Het scheelt je namelijk een hoop gedoe als je het aas weer gemakkelijk uit de bek krijgt.

Over de auteur

Brett Augustinus

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen