Home » Voerboot-kwesties met Jelmer Simmes
Karper Materiaal

Voerboot-kwesties met Jelmer Simmes

Er bestaat geen zichzelf respecterend karpervisser die niet weet wat een voerboot is. Was zo’n apparaat een dikke tien jaar geleden eigenlijk een simpel op afstand bestuurbaar bootje om een berg voer en een rig naar een beoogde plek te varen, tegenwoordig gaan we twintig stappen verder. Gps-waypoints, bait throwers, auto-pilot met (inderdaad) zelfstandige terugvaarfunctie. Het kan niet op! We hebben Jelmer Simmes het voer, uhm, vuur aan de schenen gelegd met een interessante voerboot-vragenlijst. Jelmer barst los!

Jelmer ten voeten uit!

Sinds wanneer vis jij met een voerboot?

Ik ben pas sinds een paar jaar in het bezit van een voerboot. De voornaamste reden om er eentje aan te schaffen was het gemak dat zo’n ding met zich meebrengt. Normaliter vaar ik mijn lijnen uit met behulp van een rubberboot. Dit gaat echter gepaard met het meeslepen van een hoop materiaal. De komst van mijn voerboot bracht direct voordelen en zorgde ervoor dat de drempel om een korte sessie te vissen een stuk kleiner werd bijvoorbeeld.

‘Voerboten zijn niet meer weg te denken uit onze hobby, de mogelijkheden zijn legio.’

Wat zijn de voerboot-trends?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik weinig weet over de voerboten van enkele decennia geleden. Tegenwoordig zijn vooral de doorontwikkelde dieptemeters een ware toevoeging voor veel voerboten. Ook zijn functies zoals een ‘autopilot’ of een voerboot met GPS niet meer weg te denken. Denk hierbij aan de komst van lithium accu’s. In de meeste voerboten van het hogere segmenten zitten tegenwoordig deze ‘light weight accu’s’, waarmee je als bijkomend voordeel ook nog eens lekker lang kunt varen.

Lithium light weight accu’s, minder gesjouw, en langer varen.
Accessoires om uit te breiden.

Is het gebruik van een voerboot áltijd nuttig?

Een voerboot is niet altijd een toevoeging aan mijn visserij. Ik gebruik hem graag in de winter als ik op compacte voerplekken wil vissen, of wanneer ik een ‘snelle’ sessie wil doen waarbij ik zo min mogelijk spullen wil meenemen, maar toch zeer nauwkeurig wil vissen op de goede diepte. Ook kan je met de meeste voerboten niet de afstand behalen die je wel zou willen; denk hierbij aan het vissen op zeer grote afstand van 250m+ of bij harde wind. Dan is het gebruik van een rubberboot in mijn optiek toch een betere keuze.

‘Dan is het gebruik van een rubberboot in mijn optiek toch een betere keuze.’

Verder is het wel zo, dat ik de voerboot niet klakkeloos meeneem. Wanneer ik er niet van overtuigd ben dat het voerbootje de betreffende sessie een meerwaarde zal zijn, laat ik hem simpelweg thuis. Soms vis ik bijvoorbeeld enkel werpend, maar in de meeste gevallen kies ik er toch voor om mijn rubberboot mee te nemen. Daar ligt bij mij de voorkeur eerlijk gezegd.

In welk seizoen gebruik jij je voerboot het meest en hoe zet je hem het beste in?

Ik gebruik de voerboot zonder enige twijfel het meeste in de winter. Hierbij vis ik vaak op compacte voerplekjes die zeer nauwkeurig gepositioneerd moeten worden bij een talud. De voerboot zorgt ervoor dat ik het schuine talud voorzichtig kan benaderen en de rig kan droppen zodra ik op de juiste plek ben. Ook kan ik de karpers makkelijker lokaliseren met een voerboot omdat deze weinig lawaai maakt als je rustig vaart. 

Voerboot + dieptemeter de winter. Goud!

Ook in de winter is het raadzaam om flink te investeren in het zoeken naar de juiste vierkante meter. Een voerboot met dieptemeter kan dan een perfecte uitkomst zijn. Deze dikke ijskoude kanaalbeuker was de beloning.

Vaak je beste vriend!

Ik gebruik mijn voerboot uitsluitend met het gebruik van een dieptemeter. Dit doe ik met een Deeper Chirp +2 in combinatie met de Range Extender Kit, waarmee ik tot enkele honderden meters goed bereik heb. Mijn telefoon zit bevestigd aan een statief waarop tevens de Range Extender zit bevestigd. Zodra de Deeper het water heeft aangeraakt, druk ik de knop in van de Range Extender. Deze maakt vervolgens automatisch verbinding met de Deeper. Met de Wifi van de telefoon kan ik verbinding maken met de Range Extender. De Deeper zit bevestigd aan de voerboot middels een speciale ‘arm’ die meegaat met de schommelingen/golven van het water. Dit stelt me in staat om ook met hoge golven de meest nauwe straal te gebruik van 7 graden. Deze straal zorgt voor de meest gedetailleerde weergave van de bodem. 

Van een ondiep plateau, gevonden dankzij het rondvaren met de voerboot.

Even de Deeper verstellen zodat deze verticaal naar beneden wijst.
De BaitStar met Deeper en Extender Kit.

Wanneer ik vis op groot water, bijvoorbeeld de grote plassen in Frankrijk, maak ik veelal gebruik van de GPS functie. Ik heb mijn voerboot (BaitStar Xpert) gekocht zonder ingebouwde GPS, terwijl dit wel meegeleverd kan worden bij dit model, echter in de Deeper zat al een GPS functie verwerkt. Je kunt met GPS heel makkelijk stekken opslaan en de stek altijd later sneller terug vinden. 

‘Wanneer ik een interessante stek heb gevonden op ‘het wijd’, dan sla ik deze spot op middels de GPS functie van de Deeper.’

Wanneer ik een interessante stek heb gevonden op ‘het wijd’, dan sla ik deze spot op middels de GPS functie van de Deeper. Denk hierbij aan een kuil, een richel, een steil talud of aan de rand van een wierbed. Mijn voerboot heeft geen autopilot functie, maar door de GPS functie van de Deeper kan ik de rig toch op exact de juiste plek terugleggen.

Puur gemak; rigje erin, voer erbij, varen en droppen maar.

Zijn er nog speciale manieren om je voerbak nuttig te vullen?

Wanneer ik vis met enkel boilies of tijgernoten leg ik mijn rig simpelweg bovenop en ben ik ready to go. Wanneer ik vis met partikels of ander klein aas, dan kies ik er vaak voor om mijn haak even in te pakken met PVA tape. Dit zorgt ervoor dat de vlijmscherpe haakpunt niet belemmerd wordt doordat het een stukje partikel heeft aangeprikt. Verder scheelt het met het afzakken door wat alg bijvoorbeeld.

Droppen van je rig onder de takken, werpend onmogelijk!

Op dressuurwater reageren karpers op een voerboot, soms positief, meestal negatief, wat is jouw kijk hierop? 

Ik heb zelf nog geen ervaring met het feit dat karpers negatief zouden kunnen reageren op een voerboot en/of dieptemeter en het geluid dat deze met zich meebrengen. Sterker nog, ik heb op veel wateren gezien dat de voerboot juist interesse op kan wekken bij de vis. Middels observaties met de drone in combinatie met de voerboot is het me vaak opgevallen dat de vissen even een kijkje komen nemen. 

Ook hier op de rivier geldt, scherp vissen loont!

Ik vis zo nu en dan op een extreem dressuurwater waar de vissen al tientallen jaren dag in, dag uit worden belaagd. Ook hier maak ik gebruik van een voerboot en heb ik gezien dat de vissen niet afschrikken van de voerboot. Het is hierbij wel belangrijk om te vermelden dat ik niet op z’n snelst vaar wanneer ik de lijnen uitvaar. Ik doe dit altijd voorzichtig om te voorkomen dat bepaalde vissen met een negatieve associatie door een voerboot het hazenpad kiezen.

Voer- of rubberboot, resultaat telt!

Bij welk weertype of water blijft je voerboot in de tas? 

Er zijn wat mij betreft geen beperkingen wanneer de voerboot in de tas blijft als ik hem heb meegenomen. Ik heb de voerboot gebruikt in de meest ruige omstandigheden met erg hoge golven, maar ook op rivieren zoals de Rhône, waar een stevige stroming stond. Nu moet ik ook vermelden dat mijn voerboot erg veel power heeft, terwijl andere boten deze stroming of golven niet zouden overleven. Denk dus altijd met gezond verstand na of je jouw voerboot veilig kan inzetten.

Wintertrip in Frankrijk; in dit geval gaf ik de voorkeur aan het gebruik van mijn degelijke rubberboot. Er werd op zeer grote afstand gevist.

Handzender met dieptemeter. Handig!

Voerboot of rubberboot? En waar en waarom?

Zoals ik al eerder aangaf kies ik er veruit in de meeste gevallen voor om een rubberboot te gebruiken. De voornaamste reden hiervan is dat ik op veel wateren vis met obstakels. Wanneer ik een vis haak dan is het belangrijk om de rubberboot in te kunnen wanneer de vis zich vast heeft gezwommen. Logischerwijs neem ik geen voerboot mee als ik op een dergelijk water ga vissen; de lijnen kunnen immers ook prima worden uitgevaren met de rubberboot wanneer ik die toch al heb meegenomen.

Jelmer heeft zijn hart hier aan de Franse rivier verloren.

Wanneer ik vis op een obstakelrijk water waar ik de rigs zo voorzichtig mogelijk wil positioneren, kies ik ervoor om de lijnen uit te varen met de voerboot. Vervolgens zorg ik ervoor dat de rubberboot paraat ligt zodat ik altijd ervoor kan kiezen om de rubberboot in te springen bij een run.

Hoe lees jij de dieptemeter af en zoek je stekken én vis op? 

Wanneer ik een water in kaart wil brengen dan vaar ik simpelweg het gehele gebied door met de voerboot. De Deeper zal automatisch een volledige dieptekaart maken van het water waardoor je uiteindelijk een perfect beeld hebt van de taluds, kuilen, ondieptes en nog meer. 

‘Wanneer ik een water in kaart wil brengen vaar ik het gehele gebied door met de voerboot.’

Wanneer ik specifiek op zoek ben naar vis dan zet ik de gevoeligheid op 80% tot 95% en zet ik de straal op 47 graden. Zodra ik indicaties krijg dat er zich vis bevindt in de ‘kegel’ van de dieptemeter, schakel ik over op de meest nauwe straal (7 graden) om te bekijken waar de vis zich exact bevindt en hoe groot deze vis is. Deze nauwe straal is ook perfect voor het zoeken naar schone plekken tussen het wier. Hieronder bevindt zich een voorbeeld van wat je ziet wanneer je een groep karpers of brasems hebt gevonden.

Signalen op het scherm.

Wat voer jij allemaal qua aas en is daar ook een manier voor welke je graag toepast? 

Zoals ik al aangaf gebruik ik de voerboot voornamelijk in de winter en dan maak ik veelal gebruik van klein aas zoals granen, zaden, pellets of boiliekruim. Zodra ik op de juiste plek ben open ik de klep en valt het voer op de goede plek naar beneden. Toch gebruik ik soms ook een extra hulpmiddel om verspreider te kunnen voeren.

Zo nu en dan wil ik verspreid voeren en dan plaats ik de zogenoemde ‘baitthrower’ op de voerboot. Deze kan mijn aas verspreiden tot flink wat meters rondom de voerboot; een ideale uitkomst voor vissers die niet altijd op een compacte voerplek willen vissen!

Een voerrotor of baitthrower, strooit het voer in een ruime straal óm je bootje heen.

Hou je rekening met diepte op je stek? 

Het bevissen van de juiste diepte is voor mij enorm belangrijk. Ik vis voornamelijk op rivieren en kanalen en hier vind je vaak erg steile taluds. Het is voor mij van groot belang om ‘strak’ in de voet van het talud te vissen, of er bovenop. Veel vissers maken de fout door de rig te laten zakken onder een strakke lijn, door bijvoorbeeld de vinger op de spoel te houden om het lood te ‘voelen’ neerkomen. Echter zorgt dit ervoor dat de rig een flink stuk voor de exacte spot en het voer beland, afhankelijk van de diepte. Ik gebruik altijd de stelregel dat een stuk lood van zo’n 80-120 gram zo’n 1 meter per seconde zakt onderwater.

‘Veel vissers maken de fout door de rig te laten zakken onder een strakke lijn.’

Wanner ik op een diepte vis van 5 meter dan drop ik de rig onder een slappe lijn; ik laat mijn vinger niet op de spoel, maar laat de lijn ‘vieren’ tussen mijn vingers zodat deze geen spanning ondervind. Wanneer ik 4 seconde heb geteld doe ik mijn hand op de spoel, waardoor mijn rig alsnog de tijd heeft om te strekken en de rig op de goede plek belandt, in plaats van een meter of enkele meters voor de voet van het talud. Is de plek 10 meter diep? Dan tel ik tot 9 en dan pas doe ik mijn hand op de spoel.

Rivierbeer!
Een voerboot kan een enorme meerwaarde zijn.

Een voerboot kan een enorme meerwaarde zijn, voor sommige is het te veel gedoe, en bij andere is-ie onmisbaar geworden. Uiteindelijk gaat het om het genieten van je hobby niet waar? Ik wens jullie veel visplezier!

Jelmer Simmes

Over de auteur

Jelmer Simmes

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen