We kennen het allemaal; slechts 24 uur in een dag en zoveel te doen. Werk, familie, vrienden – allemaal prioriteiten die begrijpelijkerwijs boven vissen staan. Toch blijft het verlangen naar de waterkant branden. Hoe vaak dwalen onze gedachten niet af naar het water en zijn bewoners? En als we dan eens tijd hebben om te gaan, willen we natuurlijk ook vangen!
“Hoe vaak dwalen onze gedachten niet af naar het water en zijn bewoners?”
Tijdgebrek kan een excuus zijn om niet te vissen of niets te vangen, maar je kunt ook proberen om binnen de beschikbare tijd toch wat te vissen. Het blijkt zeker mogelijk te zijn om in korte sessies, het jaar met mooie herinneringen en een goed gevulde visvangst af te sluiten. Het draait vooral om het efficiënt omgaan met je tijd.
Wees mobiel en licht bepakt
Zelf heb ik me door de jaren heen steeds meer gespecialiseerd in korte visprikken en het blijkt dat goed timemanagement en efficiënt vissen tot succes leiden. Als ik ergens gedurende de dag 2 tot 4 uur kan vissen, dan ga ik ervoor. Het is essentieel om vooraf al drempels weg te nemen om te gaan vissen. Ik heb gemerkt dat de zin om te gaan vissen er wel was, maar de berg spullen die ik dan mee moest zeulen, hield me vaak tegen. Ik heb gekeken naar wat ik echt nodig had voor die paar uur en dat bleek verrassend weinig te zijn! Meerdere hengelsportmerken hebben tegenwoordig een gespecialiseerde range voor mobiel vissen en omdat we maar een paar uur aan het water zullen doorbrengen, kunnen we kookstellen, stretchers, tenten en dergelijke thuis laten. Een setje hengels, een schepnet, onthaakmatje, (rug)tas met drinken, eten, en wat spulletjes, losse steuntjes en eventueel een stoeltje – en je bent klaar. Het grootste deel van je tacklebox kan thuisblijven. Een paar extra loodjes, wat voorgeknoopte onderlijntjes, een klosje onderlijnmateriaal, leadermateriaal, haken en dergelijke, zijn genoeg om eventueel in te kunnen spelen op materiaalverlies of een botte haak. Ik gebruik zelf een emmertje om op te zitten, dat scheelt weer een stoel. Deze hoeveelheid spullen is snel mee te nemen, makkelijk lopend of zelfs op de fiets te vervoeren!
Voorbereidend werk
Nu willen we natuurlijk ook graag wat vangen. Die kans vergroten we door alles voor te bereiden. Hier spelen een aantal dingen een belangrijke rol in. Om reistijd te besparen zoeken we een water dat niet te ver van huis ligt. We hebben tenslotte maar een paar uur! Allereerst kunnen we onze vangkans vergroten door met meerdere hengels te vissen.
“Om reistijd te besparen zoeken we een water dat niet te ver van huis ligt.”
Elke hengel geeft een extra kans en biedt de mogelijkheid om een extra deel van het water af te vissen, vooral als we ze wat uit elkaar zetten. Zo kunnen we strategischer vissen en een groter gebied bestrijken.
Zodoende komen we eigenlijk uit op systeemvisserij, omdat bijvoorbeeld het voortdurend in de gaten houden van 2 dobbers in de praktijk niet te doen is. Bij voorkeur gebruiken we dus 2 of, waar toegestaan, 3 hengels met een loodsysteem, waarmee de vissen zichzelf haken.
Diepte meten
Veel voorbereidend werk kan worden gecombineerd met andere dagelijkse activiteiten. Denk aan wandelen met kinderen, partner en hond langs het water dat je op het oog hebt. Even langs het water lopen op weg naar de supermarkt? Of op weg naar de sportschool? Als er een water in de buurt van school of werk is, zijn er ook momenten voor en na school en werk en natuurlijk tijdens de lunchpauze.
“Veel voorbereidend werk kan worden gecombineerd met andere dagelijkse activiteiten.”
Er zijn genoeg momenten te bedenken die je kunt combineren met voorbereidingen voor het vissen. Een bril met polariserende glazen helpt je veel meer in het water te kunnen waarnemen en moet altijd mee! Als je niets weet over het water, is het zeer belangrijk om de bodemgesteldheid en het verloop uit te zoeken.
Een handig en vooral tijdbesparend hulpmiddel hiervoor is de zogenaamde Deeper. Dit is een uitwerpbaar sonar-/visvindapparaat in bolvorm dat je kunt uitwerpen met een hengel. Met behulp van wifi-verbinding kun je op je telefoon met de Deeper-app de diepte en bodemgesteldheid zien. Na één worp heb je al veel informatie en na 10 minuten werpen heb je al een vrij groot gebied in beeld. Natuurlijk kun je ook gewoon een 70-90 grams wartellood gebruiken om achter de diepte en bodemgesteldheid te komen. Aan de hand van de hardheid van de bodem en eventuele plantengroei kies ik mijn systeem en rigs om in te zetten. Op basis van mijn bevindingen, ervaringen, observaties en kennis kies ik zo de plekken uit die in aanmerking komen om te bevissen. In principe komt elk soort water in aanmerking, maar het spreekt voor zich dat je op kleinere en minder drukke wateren meer kans maakt.
“In principe komt elk soort water in aanmerking, maar het spreekt voor zich dat je op kleinere en minder drukke wateren meer kans maakt.”
Instant actie!
Bij de instant visserij richt je je op vissen die meteen willen azen. Ik kies er dan voor om, waar toegestaan, mijn 3 hengels te verspreiden. Zo kan ik een vrij groot gebied afvissen en ligt er altijd wel een rig in de buurt van een vis. Zo spreid ik mijn kansen om een vis tegen te komen en kom ik er sneller achter waar vis zich ophoudt. Let wel, dit spreiden van de rigs betekent vaak ook dat je de hengels uit elkaar moet zetten, wat alleen kan als de vis niet ergens vast kan zwemmen bij de aanbeet!
“Bij de instant visserij richt je je op vissen die meteen willen azen.“
Bij aankomst aan het water is het een kwestie van steuntjes in de grond prikken, rigs beazen, deze op hun plaats droppen en afwachten. Als ik bijvoorbeeld 4 uur de tijd heb, kies ik er vaak voor om 2 delen van het water te bevissen, elk 1,5 à 2 uur lang. Zo kan ik in korte tijd flink wat water afvissen! Het kan dus een actieve visserij zijn, omdat je constant bezig bent, maar je kunt er ook voor kiezen om gedurende de hele visduur op één plek te blijven zitten. Dat is een keuze die ieder voor zich kan maken. Bij deze visserij moet het aas zeer attractief zijn, want in de korte tijd die je hebt, wil je ook een aanbeet afdwingen. Je aas moet dus makkelijk en snel detecteerbaar zijn. Partikels en pellets zijn zeer geschikt, maar ik kies vaak voor gecrushte boilies. Gecrushte boilies zijn door de vele verschillende vormen en maten ‘dressuurdoorbrekend’, maar vooral goed omdat de werkende stoffen van een boilie nu makkelijker vrij kunnen komen en dus sneller kunnen worden opgepikt door de karper. Om de attractiviteit nog verder te verhogen, kun je ze soaken of voorzien van een dip.
Natuurlijk kun je ook een mengsel maken van partikels en/of pellets met (gecrushte) boilies. Als ik tijdens een instant sessie twee vissen of meer vang en ik zie nog een mogelijkheid om binnen 2 dagen weer naar de waterkant te gaan, zal ik de plekken waar ik mijn rigs wil hebben aanvoeren.
Nuttig voorvoeren voor snelle aanbeten
Heb je karper gevonden of weet je waar ze waarschijnlijk uithangen, dan kun je met het voorvoeren van je stekken snelle aanbeten afdwingen. Door minimaal 2 dagen voorafgaand aan de visdag elke dag een kilo voer te verdelen over de plekken waar je je rigs gaat droppen, zullen de vissen regelmatig een kijkje komen nemen of er weer wat te halen valt. Je creëert, zoals ik het vaak uitleg, een soort snackbar voor de vissen die graag voor wat makkelijk en lekker eten naar je plek komen. Vaak liggen de vissen al in de buurt te wachten en duurt het niet lang voordat je een aanbeet krijgt. In veel gevallen volgt de eerste aanbeet zelfs binnen een half uur na inleggen! Als er meerdere vissen in de buurt zijn, zal 10 minuten geen uitzondering zijn.
Leg dus altijd eerst je schepnet klaar! Na een half uur weet ik meestal al vrij zeker of er vis op de stek zit of niet, dat is ook een kwestie van ervaring. Dat kun je zien aan een kolk, aasbelletjes, verkleuringen in het water of misschien een vis die je hebt zien zwemmen. Natuurlijk is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de vissen je niet opmerken als je alles in orde maakt! Maak dus op een afstandje van je stek je spullen in orde en kom alleen dichtbij het water als het echt nodig is om bijvoorbeeld in te werpen en je steuntjes in de grond te prikken.
“Natuurlijk is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de vissen je niet opmerken als je alles in orde maakt!”
Omdat de kans groot is dat er door je voeren vis in de buurt ligt te wachten, gooi ik voor ik mijn lood laat zakken of inwerp altijd een paar brokjes boilie op de stek. Hierdoor zal een eventueel aanwezige vis even wegzwemmen, maar niet schrikken. Zo voorkom je dat je lood de vis verjaagt bij het neerkomen. Het zijn kleine, maar serieuze aandachtspunten, want in de korte tijd die je hebt, moet het wel gebeuren en het is jammer als je door iets vermijdbaars je kansen verspeelt! Als alles samenvalt, kun je in 2 à 3 uurtjes zomaar 4 à 5 vissen vangen! Dit voorvoeren kun je ook voor de langere termijn aanhouden. Het is dan niet eens nodig om elke dag te voeren, maar minimaal om de dag is wel nodig gebleken en bij voorkeur ongeveer op hetzelfde tijdstip. Als je elke dag of om de dag over iedere plek waar je je rigs zal droppen een kilo voer verspreidt, leren de vissen dat daar rond dat tijdstip wat te halen valt. De snackbar is bijvoorbeeld alleen geopend tussen 19.00 uur en 20.00 uur. Dan zorg je wel dat je op tijd bent! Door regelmatig, maar niet te veel en ook niet te weinig, te voeren, zullen ze geregeld komen kijken of er al wat ligt omdat het voer anders misschien door de concurrentie is opgegeten. Dit zorgt ook weer voor voedselconcurrentie, wat het vangen van de vissen makkelijker maakt. Mede daarom zullen bij het netjes bijhouden van je voerplekjes de aanbeten snel komen. De vissen zullen zelfs het geluid van je voer dat in het water komt op den duur als etensbel gaan beschouwen! Daar is die ijscoman weer met zijn herkenbare melodietje!
Ook in de winter
Ik vis het hele jaar door korte priksessies, zelfs in de winter. Als ik niets vang, heb ik niet lang geblankt, maar ben ik wel met vissen bezig geweest. Als ik wel wat vang, is dat natuurlijk geweldig en versterkt het mijn vertrouwen in het gebruikte aas en de aanpak.
“Ik vis het hele jaar door korte priksessies, zelfs in de winter.”
Mijn vertrouwen is al jarenlang hoog omdat deze korte manier van vissen zich keer op keer bewijst! Ik probeer binnen de beschikbare tijd mijn vismomenten uit te zoeken, waar mogelijk. Het in de gaten houden van het weer is daarbij heel belangrijk. Na een periode van aanhoudende warmte is een stevige weersomslag altijd goed. Of als er in de koudere maanden plotseling een warme wind en stijgende temperaturen worden voorspeld, probeer ik die dagen wat (extra) vistijd te reserveren. Uiteindelijk moet je gewoon gaan vissen als je wilt en kunt! Zolang je haakaas inligt, maak je altijd kans, al is het maar voor een paar uurtjes! Veel succes!
Boudewijn Margadant
Reageer