We vonden topstalker Jordy Op ’t Hof bereidt om inzicht te geven over zijn stalkende visserij. Wat hij de laatste (struin)seizoenen al stalkend op de oever heeft gehezen is ongekend. Jordy aan het woord:
Hoe benader je een water het liefst; Actief of passief struinend?
Sowieso actief! Een actieve benadering en het gevoel de jacht op karper zo intens en spannend mogelijk te beleven, geeft mij meer plezier dan wanneer ik (passief) statisch struin. Ook leuk, maar minder dan wanneer ik door de mijn polariserende bril kilometers water aan het afstruinen ben. Of uiterst actief met de rubberboot op zoek ben naar vissen die tussen het wier of riet verscholen liggen. Daar kan ik namelijk echt naar uit kijken!
Actief struinen is een zaak van zoeken, verkassen en aanpassen aan de situatie om zo effectief mogelijk te zijn. Dat kan zowel door vis te belagen op de bodem of aan de oppervlakte. Maar wellicht nog een tikkeltje actiever en soms zelfs effectiever, door een langzaam zinkend ‘aasje’ aan te werpen in de zwemlijn van een vis. Je ontlokt daarmee vaak een opname uit nieuwsgierigheid en dan is het een kwestie van goed timen wanneer aan te slaan. Door actief te zoeken naar karper ben ik door de jaren heen wel wat selectiever geworden. Ik geef nu echt de voorkeur aan die mooi beschubde spiegel of grote schub. Iets wat bij statisch stalken natuurlijk minder goed te regisseren is.
Vis je met meerdere hengels tegelijk?
Nee, ik vis niet actief met meerdere hengels tegelijkertijd. Maar struinend langs de kanten draag ik wel vaak twee hengels met daarop een verschillend systeem en hoofdlijn met mij mee! Hierdoor kan ik direct inspelen op verschillende situaties, waardoor de kans op succes en het daadwerkelijk kunnen landen van een gehaakte vis zo groot mogelijk is.
Weet je wat het is? De ene vis is aan het azen in het wier, een ander spot je door de bek die te midden van een dik lelieveld onder een blad vandaan steekt. Een dikke spiegel zwemt langzaam voorbij in een ondiepe zijsloot en even verderop zie je hoe een schub voor de kant in de bodem aan het wroeten is. Dan wil ik niet noodgedwongen moeten kiezen voor een minder handige (aas)presentatie, te korte hengel of onhandige lijnkeuze voor de plek waar en waarop de vis zich presenteert!
Wat is jouw materiaalkeuze in verschillende situaties?
Compact, lichtgewicht, sterk en niet te duur! Actief struinen kan een enorme aanslag zijn op je conditie, maar zeker ook op je materiaal. Krassen op de blank en molen, geleide ogen die achter een tak blijven steken en gaten in het schepnet of waadpak, ik noem maar wat.
Doordat ik tijdens het struinen niet zelden op plekken vis die als ‘uitdagend’ kunnen worden bestempeld vind ik het belangrijk dat mijn materiaal goed is. Ook belangrijk is een sterke molenas en hoofdlijn die tegen de heftige uitvallen of het blokken van een karper op kleine stekjes is opgewassen. Daarom heb ik naast een drijvende nylon van 0,28mm voor obstakelvrij water, ook molens opgespoeld met een slijtvaste 0,35mm nylon en drijvende gevlochten lijnen in 20lb en 30lb. De gevlochten lijnen komen in het bijzonder goed tot hun recht wanneer ik een vis belaag tussen leliebladeren of riet, omdat het gemakkelijk door de watervegetatie heen kan snijden. Iets wat de kans op het daadwerkelijk landen van de vis natuurlijk veel groter maakt.
Oh ja, voor het struinen langs de kanten zeg ik je eerlijk; gebruik een betaalbaar, lichtgewicht en compact schepnet voorzien van tweedelige steel. Je verslijt die dingen redelijk snel. Vis ik uit de boot en is het water heftig begroeid met ‘oppervlakte’ wier dan adviseer ik je echt zo’n lomp, groot roofvisnet te gebruiken. Door het aluminium frame zijn deze echt super gemakkelijk door het dikke wier onder een vis te steken. Iets wat met een standaard schepnet bijna onmogelijk is en de kans op verspelen in het eindstadia van de dril onacceptabel groot maakt!
Vanaf de kant
Voor de struinvisserij vanaf de kant geef ik de voorkeur aan een combinatie van een lichtgewicht molen en inschuifbaar matkleurige hengel. Dit laatste tegen reflectie van de zon naar de vis toe! En eerlijk, soms schuif ik het uitschuifbare deel van dit type hengel zelfs nog iets terug in elkaar waardoor het aas echt perfect onder de top bij een vis kan worden aangeboden. Ook is het met zo’n hengel(tje) een stuk makkelijker om vanuit dicht begroeide stekken te vissen. Noot: zorg er wel voor dat je de hengel na aanslaan direct uitschuift naar de volledige lengte om breken te voorkomen!
Naast de inschuifbare 9ft hengel draag ik bij voorkeur een 12ft hengel met een wat zachtere top mee. Hiermee is het wat verder inwerpen van freelinend gevist aas zoals een brokje, brood of ‘vlok’ een stuk prettiger en geeft het drillen meer beleving.
Vanuit de boot
Actief struinen uit een rubberboot is in eerste instantie geboren uit noodzaak toen het oppervlakte wier zo dik werd dat het niet meer realistisch en veilig was een karper vanaf de kant te belagen. De kans op vast zwemmen is dan echt enorm groot! En toch: Ik zie elk jaar karpervissers dit toch weer doen. Wat is het motto? Eerst haken en problemen tijdens het drillen zijn voor later?! Ik snap dit gewoon echt niet. Doe óf meer moeite, óf vis er gewoon niet!
Maar goed, ik denk oprecht dat er vooralsnog slechts een handjevol karpervissers is dat actief struint uit een rubberboot. Los van bovenstaande reden kan ik met de boot ook vissen op onbereikbare plekken. Ik ben onderwijl op dit gebied geen pionier meer, maar geloof mij dat ik flink veel tijd heb gespendeerd aan het zoeken en perfectioneren van de meest effectieve aanpak en materiaalkeuze hierbij.
Uit de boot vis ik zowel statisch als actief struinend. Naast de 9ft uitschuifbare hengels neem ik sowieso een 13ft hengel mee! Hiermee kan ik namelijk op iets meer afstand blijven van een gespotte vis en zo trillingen op de zijlijn beperken. Maar ook niet onbelangrijk, door de lengte van de hengel kan ik het topoog met daaronder mijn aas door het riet heen prikken. Diep verscholen in het riet tref ik namelijk echt super vaak vissen aan. Ze hier belagen, waar nooit iemand dit doet, is een ongekend effectieve methode gebleken!
Als laatste een tip/top voor de zomer!
Vis sowieso ieder jaargetijde op een manier die jouw passie, plezier en gevoel van beleving voedt. Niet op een manier die aan de verwachting van anderen, een sponsor of de maatstaf van social media voldoet! Verder is wat ik hier bovenstaande heb weergegeven uiterst succesvol gebleken in voorjaar én de zomer. Er valt weinig aan toe te voegen. Succes!
Jordy Op ’t Hof
Reageer