Als men aan struinende karpervissers denkt, zal een aantal gelijk aan Tim Verloop denken. Wij van Only Fishing hebben Tim aan de tand gevoeld over deze visserij. Leg je notitieblokje alvast klaar, want hier ga je zeker iets aan hebben, als jij houdt van struinend aan de slag gaan!
Welke maanden zijn in jouw optiek het best voor struinend vissen?
Tim aan het woord: Mijn struinende visserij gaat bijna alleen op zicht. Hierdoor kom je al snel uit op de warmere maanden van het jaar omdat je dan simpelweg sneller vissen waarneemt. Vaak begint dit eind april of begin mei. Het gebeurt ook dat we eerder in het jaar al warmere dagen hebben en het al de moeite waard is om de ondiepere gedeelten van een water te observeren, op zoek naar karper. Er zijn veel factoren van invloed. De warmste dagen bewijzen zich ook vaak erg productief.
Echt een voorkeur in maanden heb ik niet. Als ik écht moet kiezen: het voorjaar.
Hoe stalk je het liefst en met welk aas?
Een worm
Op een struindag bezoek ik vaak meerdere wateren om erachter te komen of er enig teken van leven te zien is. Als ik dan eenmaal vis gevonden heb, is het afhankelijk van hoe of waar de vissen liggen wat voor aas ik gebruik. Ik zorg in ieder geval dat ik altijd verschillende opties tot mijn beschikking heb. Zo kan ik anticiperen op het gedrag van de vissen en mijn kansen vergroten.
Het allermooist vind ik het, als ik een vis vind onder de hengeltop. Het liefst zo dichtbij mogelijk. Dit zorgt ervoor dat ik op de meest subtiele manier de kleinste aasjes kan aanbieden. Mijn voorkeur gaat dan vaak uit naar een klein mestpiertje. Deze heeft geen opvallende kleur, beweegt een beetje en komt zo heel natuurlijk over. Ik kies er dan vaak voor om slechts één klein wormpje over de steel van de haak te schuiven. Zo is de haak goed verscholen en enkel het laatste kleine stukje van de worm kan bewegen. Als je dit heel rustig voor de bek van een -misschien zelfs al happende- vis kan laten zakken, wordt dit naar mijn idee een stuk sneller geaccepteerd dan bijvoorbeeld een groot stuk brood. Het mooie van deze presentatie is dat je vis op dat moment helemaal niet met azen bezig hoeft te zijn.
Hondenbrokken
Je hebt het niet altijd voor het zeggen waar de vis zicht bevindt en wat voor gedrag er wordt vertoond. Het gebeurt met regelmaat dat een vis simpelweg te ver weg ligt om subtiel een aasje voor zijn bek te kunnen laten zakken. In die gevallen zet ik graag hondenbrokken in. Met slechts een paar handen brokken kun je vaak een complete zone van een water afdekken. Dit om vervolgens te kijken of de vis gaat azen. Zelfs als je de vis op dat moment niet ziet, kan het zomaar zijn dat uit het niets karpers gaan happen. Het grote voordeel is dat je de karpers (t.o.v. de subtiele wurm-presentatie) even hun gang kunt laten gaan zodat er vertrouwen opgebouwd wordt. Meestal gaan er na enige tijd meerdere vissen tegelijk azen, waardoor ze vaak met meer overtuiging jouw brok op zullen nemen. Het kan dus zomaar zijn dat als je de vissen even laat gaan, die ene dikke of mooie vis zich ook in de vreetorgie mengt.
Hoe ga jij om met gevogelte aan het water?
Helaas zijn watervogels tijdens het struinen regelmatig een probleem. Voornamelijk op druk beviste wateren. Onopgemerkt je ding doen, wordt steeds vaker een uitdaging. Zo nu en dan komt het voor dat er geen enkele vogel te zien is. Echter wanneer de eerste hondenbrokken het water raken, is dit al snel verleden tijd.
Vanuit ervaring heb ik wat handige tips verzameld die voor mij werken. Allereerst probeer ik zo min mogelijk op te vallen. Ruil bijvoorbeeld je opvallende witte boterham in voor wat minder opvallende brokken. Of wacht met werpen tot die ene eend of meerkoet uit het zicht is. Dit is soms helaas makkelijker gezegd dan gedaan.
Als ze je in de gaten hebben, kom je er lastig van af. Een aantal manieren die voor mij tot soms succes hebben geleid zijn bijvoorbeeld een tweede ‘voerplek’ aanmaken. Hiermee leidt je het gevogelte vakkundig af en creëert je ruimte voor jezelf om rustig te kunnen vissen. Ten tweede kan het ook helpen om simpelweg door te blijven voeren tussen de vogels. Ook zij raken een keer vol en vervolgen uiteindelijk hun weg. Het moment dat de vogels het voor gezien houden, is jouw teken om écht aan de slag te gaan. De rust is wedergekeerd.
Wat is jouw gouden tip voor het struinend vissen?
In het begin van de zomer ontstaat er al vrij snel plantengroei. Wanneer je een vis midden in de planten ziet liggen, kan het lastig zijn om deze perfect aan te werpen. Je haak blijft sneller vastzitten, wat kan leiden tot een geschrokken vis. Wat mij een aantal hele mooie vissen – wat mij zelfs mijn Nederlandse PB heeft opgeleverd – is om deze vissen in plaats van aan te werpen, te benaderen in mijn waadpak. Als je rustig de tijd neemt om naar de vis toe te waden en hem dan perfect voor zijn bek kunt laten zakken, kan dit zeker het verschil maken tussen vangen of laten schrikken. Doe het eens anders dan een ander.
Reageer