Theo Pustjens behoeft eigenlijk geen introductie, deze aasmeester draait letterlijk al vanaf het eerste uur mee en – as we speak – zijn eigen boilies. Onze sympathieke Belg geeft in onderstaande vragenlijst uitgebreid antwoord op een aantal specifieke aasvragen. Lees snel verder!
Sinds wanneer gebruik je boilies als aas?
Rond 1983 of 1984 kwam de video van Richworth uit. Dit opende een geheel nieuwe wereld wat betreft aas en vistechnieken! In de jaren ervoor gebruikte ik voornamelijk deegballen op basis van biggenmeel of Trouvit-korrels als aas. In die experimentele periode werd het basisingrediënt voor de eerste boilies ook biggenmeel.
We moesten echter aanpassingen doen om meer eiwitten toe te voegen. Haringmeel, tarwegluten, lactalbumine en andere ingrediënten werden toegevoegd, zoals besproken in de Richworth-video en andere bronnen. Verse eieren waren nodig om de bolletjes te koken voor de nodige hardheid. Als men de boilies steviger wilde maken, kon eialbumine worden toegevoegd. Het was vooral een periode van experimenteren, waarbij vaak kilo’s deeg werden weggegooid omdat het niet goed kneedbaar was. In de Richworth-video werd voornamelijk aardbeiensmaak gebruikt, wat succesvol bleek te zijn. We vingen veel vis in die beginperiode; het leek niet op te kunnen.
“De bolletjes werden met de hand gerold, eerst één voor één en met veel oefening kon ik er uiteindelijk tot vier tegelijk draaien.”
Het rollen van boilies was destijds ook een hele klus. De bolletjes werden met de hand gerold, eerst één voor één en met veel oefening kon ik er uiteindelijk tot vier tegelijk draaien. Het was tijdrovend om enkele kilo’s boilies te draaien; we waren er uren mee bezig. We kookten ze in een friteuse, omdat het mandje om de boilies eruit te halen al aanwezig was. Als ik er nu op terugkijk, realiseer ik me hoe gemakkelijk het nu is. Al snel brachten bedrijven producten uit om het proces te vergemakkelijken. Het draaien van boilies is nu een fluitje van een cent. Ik ben blij dat ik het begin heb meegemaakt!
Waarom zijn boilies nog steeds zo effectief?
Boilies zijn tegenwoordig onmisbaar geworden. Ze zijn gemakkelijk in gebruik en over het algemeen minder aantrekkelijk voor witvis in vergelijking met andere aassoorten. Met boilies kun je gemakkelijker verschillende technieken en systemen uitproberen. Bovendien kun je met boilies experimenteren met een breed scala aan ingrediënten, waardoor je ze een persoonlijk tintje kunt geven. Doordat ze zo veel worden gebruikt, gaan vissen ze uiteindelijk beschouwen als een natuurlijke voedselbron. Veel boilies bevatten de nodige voedingsstoffen om te voorzien in de dagelijkse behoeften van de vissen.
Heeft jouw ervaring met het kweken van karper invloed gehad op je kijk op aas?
Als je dagelijks bezig bent met het kweken van karper, pik je hier en daar wel wat dingen op. Bijvoorbeeld, de hoeveelheid voedsel die je kunt voeren. In mijn binnentanks kan ik de winter doorkomen. Als er veel visjes in de tanks zijn, voer ik bewust minder om de waterkwaliteit op peil te houden. Als ik na een paar selecties minder visjes heb, voer ik meer. Het valt op dat als ik weinig voer, de vissen ook rustiger zijn en sporadisch komen eten. Als ik meer voer en de frequentie verhoog, eten ze meer en lijken ze zelfs uit de bak te springen als ik in de buurt kom! Dus je kunt de vissen duidelijk meer laten eten, maar dit moet langzaam worden opgebouwd.
“Aan kapot gevoerde stekken heeft niemand iets.”
Het gevaar is echter ondoordachte handelingen. Het beste voorbeeld hiervan zijn sommige betaalwateren waar bijgevoerd wordt terwijl men vist en er toch vis wordt gevangen. Men kan dan beweren dat er meer vissen op een bepaalde oppervlakte zitten, maar dat heeft er niets mee te maken. Aan kapot gevoerde stekken heeft niemand iets.
Kun je met schrale mixen meer voeren dan met rijke mixen?
Een gedeeltelijk antwoord is al eerder besproken. Het hangt af van wat je bedoelt met schrale mixen. Er zijn goedkope mixen met een goede basis, die aangevuld worden met ingrediënten die goed door de darmflora gaan. Een voorbeeld hiervan is een basis uit de dierenhandel, aangevuld met andere producten. Als iemand in de buurt met hoogwaardige producten vist, kan het zijn dat je wordt overtroffen.
“Als iemand in de buurt met hoogwaardige producten vist, kan het zijn dat je wordt overtroffen.”
Het gebruik van rijke mixen zal op langere termijn waarschijnlijk meer vissen opleveren. De hoeveelheden zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals visbestand, hengeldruk, natuurlijk voedselaanbod en watertemperatuur. Dit zijn zaken die je zelf moet uitzoeken.
Als je nog maar met één boilie zou mogen vissen, hoe zou die zijn qua samenstelling?
Ik geef de voorkeur aan een goed uitlekkende bol met een grove structuur. In de warmere periodes zou ik kiezen voor een bol met een grote basis van vis- en/of krillmeel, met minstens 10% vetten. Daarnaast moeten er altijd vitaminen en een redelijke hoeveelheid tarwekiemen en eventueel tarwezemelen in zitten voor een snellere vertering. In de koudere periodes zou ik gaan voor een minder eiwitrijke bol met minder vetten, omdat het spijsverteringsproces dan langzamer verloopt. Ik zou meer neigen naar zoetere aassoorten in de winter, omdat vissen dan minder actief zijn en vooral niet te snel verzadigd moeten raken.
Bestaat er een zogenaamde bigfish-mix?
Het concept van een “bigfish-mix” is relatief. Een goed recept of een hoogwaardige boilie zal uiteindelijk grotere vissen aantrekken. Het draait meer om de tactiek waarmee je vist of naar een sessie toewerkt. Observatie, kennis van de locatie van grote vissen, hun gedrag en voedingsgewoonten zijn cruciaal. Een langdurige voercampagne, indien mogelijk, kan zeker helpen om uiteindelijk grotere vissen te vangen. Een constante aanvoer van aas op een plek waar de vis weinig druk ervaart, kan veel opleveren. Een goede voertactiek kan op verschillende manieren worden toegepast.
Soms voer ik in eerste instantie een aanzienlijke hoeveelheid om zoveel mogelijk vis naar de plek te lokken. Vervolgens bouw ik de hoeveelheid langzaam af, maar voer ik met een kortere tussenpoos. Het probleem is dat op veel wateren, vooral syndicaatwateren, dit niet praktisch haalbaar is. In dat geval verspreid ik mijn aas over een groter gebied, vooral als ik een aas gebruik dat anderen niet gebruiken. Klein en zoet aas werkt vaak sneller als instant-aas, terwijl groter aas op basis van vismeel beter werkt op de lange termijn. Ook daarmee selecteer je soms onbewust al een beetje naar grotere vis of niet.
Gebruik je particles als aas, en welke?
Ik vis zeker met particles! Mijn favoriet zijn tijgernoten, omdat ze goed bestand zijn tegen witvis en omdat karper ze graag lust. Ik gebruik ze vaak in combinatie met een mix van hennepzaad en tarwe, met wat losse noten erbij. Dit meng ik ook wel eens door mijn boilies. Over het algemeen vis ik met twee hengels met boilies en één met tijgernoten. In de winterperiode vervang ik de tijgernoten soms door nepmaïs of boilies.
Gebruik je altijd flavours?
Voor voercampagnes kies ik vaak voor zo min mogelijk of geen flavour, vooral op drukbeviste wateren. Natuurlijke smaken werken dan het beste, omdat een overmaat aan flavour vissen eerder afschrikt. Soms zijn er flavours die maar in kleine hoeveelheden moeten worden gebruikt om een goede smaak te krijgen, daar zou ik zeker voor kiezen vanwege mogelijke negatieve bijwerkingen van veel flavours.
Het is verder lastig te zeggen welke flavour beter is, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de zuurgraad en de pH-waarde van het water. Sommige viswateren reageren beter op bepaalde smaken dan andere. Het is ook mogelijk dat vissen zich aanpassen aan de geuren in hun omgeving. Verder soak ik mijn haakaas graag, ik geef de voorkeur aan flink gesoakte boilies. Ook strooi ik graag wat gesoakte boilies rondom mijn rig. Een goed uitlekkende boilie is ook essentieel, omdat vissen het aas sneller zullen detecteren.
Succes met het brouwen van je eigen boilies, want dat blijft toch het leukste, op je eigen aas vangen. En voor de mensen die liever een boilie kopen; laat je niet gek maken en ga op je gevoel af, de ene is de andere boilie niet. Vaak zeggen eerlijke recensies een hoop! Vangze!
Theo Pustjens
Reageer