Vissen op de grootste wateren in Europa heeft in het afgelopen decennia een enorme vlucht gemaakt binnen de karperscene. Steeds meer karpervissers beproeven hun geluk aan het ‘ruime sop’. Voor mij is de grootwater visserij dé ultieme vorm van karpervissen.
Een visserij die altijd boeiend is vanwege de enorme grilligheid, de grote veranderingen die plaatsvinden gedurende de seizoenen en het migratiegedrag van de karpers. Saai wordt het nooit. En dat geldt zeker voor het vroege voorjaar!
Aanknopingspunten
Begin je direct in het vroege voorjaar op zo’n mega uitgestrekt water, dan sta je wat mij betreft direct voor een mooie uitdaging. Het vroege voorjaar is op zichzelf al een uitdagende periode vanwege het overwegend passieve gedrag van de karper. En met die gedachte in je achterhoofd moet je ze ook nog maar eens zien te vinden én te activeren.
De afgelopen jaren heb ik (met name in het vroege voorjaar) gigantisch veel vis-uren gemaakt. Daarbij deed ik een aantal zeer interessante bevindingen die mij meer en meer in de goede richting hebben geduwd.
Zo leerde ik bijvoorbeeld dat de karpers hun winterholdings vrijwel direct verlaten zodra het waterpeil stijgt van winterpeil (ondiep) naar zomerpeil (diep). Watertemperatuur lijkt hierin, gek genoeg, geen enkele rol van betekenis te spelen.
De vissen bewegen zich vanaf dit moment tergend langzaam richting de ondiepe paaizones en juist daarin schuilt een grote uitdaging. Want deze paaizones vindt je vrijwel ieder jaar op een andere locatie. Ergens tussen winterholding en paaizone moet een trekroute lopen en daar zijn we naar op zoek.
Het voorjaar staat voor mij daarom in het teken van zoeken tot je een ons weegt. Dit doe ik het liefst door veel instant sessies te vissen in de hoop dat ik iets op het spoor kom. Elke aanbeet kan je daarin beschouwen als een aanknopingspunt die je weer een stapje dichter bij de jackpot brengt.
Eenvoud
Aanknopingspunten zijn van enorm belang en dus is het zaak om snel aanbeten te forceren. Hiervoor dien je met een doelgerichte aanpak op de proppen te komen. En nu hoor ik velen onder ons al denken: zwaar gesoakte, single pop-ups!
Maar dat leer je echt heel snel af als je op de ondiepe zones aan de slag gaat. De enorme winde populatie maakt je het leven als karpervisser dan heel erg zuur. Die kans is in elk geval zeer groot.
Ik was namelijk vergeten te zeggen dat de windes zich al gaan voortplanten voordat de karpers dat doen. In de loop van februari verzamelen enorme scholen windes zich al op de ondiepe zones om zich op te maken voor de paai. Die opvallende pop-up is dan een wel HEEL gemakkelijk doelwit.
Nee, een zeer eenvoudige en misschien zelfs saaie aanpak geniet dan mijn voorkeur. Ik heb het over een zakje Monster Crab boilies en een aantal super scherpe line aligner rigs. Enkele bol op de hair en een bolletje of 5-10 eromheen verspreiden.
Maar zo simpel als deze combinatie eigenlijk is, zo lastig is het om de goede vierkante meters te vinden! Want ook al lijkt het al een beetje voorjaar te zijn, de karpers verkeren nog in wintermodus. Dit betekent op groot water vaak heel weinig beweging en heel veel stil liggen.
Dat stil liggen is veel fijner op een zachte, modderige bodem dan op een harde zandbodem die soms ook nog bezaaid is met mosseltjes en schelpjes. Mijn ervaring is dan ook dat je ze vaak wat sneller treft op plekken waar de bodem zachter is.
Hier kunnen ze zacht liggen en zelfs een beetje ingraven, maar er is ook meer natuurlijk voedsel voor handen dan op die kale zandbodem. Mijn vangsten uit deze periode wijzen dat ook elk jaar weer uit.
De borst- en buikvinnen, de onderkant van de kop en de bek zitten vaak vol met bloedzuigertjes die zich vanuit de modder vastklampen aan hun gastheer om de winter makkelijk door te komen.
Aaskeuze
De passieve modus van de karpers zijn ook de reden dat ik zeer weinig (bij)voer. De vissen hebben vanwege hun passieve gedrag maar heel weinig voedingsstoffen nodig en raken heel snel verzadigd omdat de stoelgang nog niet op gang is.
Vandaar dat ik slechts enkele boilies om het haakaas verspreid. Voor mij is aas nu een zeer belangrijke facor omdat je niet alleen moet inspelen op het passieve gedrag van de karper, maar ook rekening moet houden met gespuis zoals witvissen en kreeften.
Mijn voorkeur gaat uit naar een schrale Monster Crab boilie. Deze heeft een hoge doorloop snelheid in de darmen van een karper waardoor er minder voedingsstoffen worden opgenomen. Dat dit je vangkansen verhoogt is een understatement.
Tot slot
Bepaal snel de juiste zones door het water in kaart te brengen. Kijk hierbij goed naar mogelijke winterholdings én paaizones, want de jackpot ligt ergens tussen deze zones.
Zelf vis ik niet in de wintermaanden, maar bereid ik mij tot in de puntjes voor op het voorjaar door een enorme voorraad rigs en (met baitprotector) geprepareerde haakaasjes klaar te maken.
Zo kan ik mijn vrije tijd optimaal besteden aan het vissen zelf. Tijd is immers de meest belangrijke factor! De meest succesvolle vissers zijn veelal de mensen die het meeste tijd hebben of vrijmaken om zoveel mogelijk te kunnen vissen. Probeer maar eens om verschillende plekken op verschillende dagdelen te bevissen.
Zo kom je er snel mogelijk achter waar de vis zich schuil houdt en wanneer ze actief zijn. Sessies van enkele uurtjes zijn vaak meer dan voldoende en dit biedt ook de mogelijkheid om nog eens te verkassen. Mobiel vissen is echt een aanrader!
Schrale boilies beperken overlast van ongewenst gespuis en voorkomen tevens dat de passieve karpers minder snel verzadigd raken. Het zijn zomaar een paar zaken die je vangkansen aanzienlijk kunnen vergroten als je aan de slag gaat op écht grote wateren in het vroege voorjaar.
Ik wens jullie een fantastisch seizoen toe!
Reageer