Home » Karpervissen op XXL-water (Deel 2)
Karper

Karpervissen op XXL-water (Deel 2)

Na het fascinerende deel 1 gaan we verder met Maarten zijn story over het vissen op het grote water. Maarten kan er onderhand een boek over schrijven maar met deze artikelenreeks proberen we zijn kennis te delen.

Onderstroom en de invloed van de wind

Onderstroom is een ware hel op extreem grote wateren. Het kan je haak beschadigen en alles wat op de bodem ligt doet tollen, wat een effect heeft alsof het zandstraalt. De haakpunt zal hierdoor afslijten. Daarnaast speelt de wind een significante rol. Windkracht drie kan voor enorme golven zorgen waar je letterlijk overheen vaart, wat navigeren extra uitdagend maakt.

Weersomstandigheden in de gaten houden!

Het is cruciaal om de weersomstandigheden nauwlettend in de gaten te houden. Websites zoals Buienradar en Weeronline zijn hierbij onmisbaar. Ik monitor het weer voortdurend om te weten wanneer er een weersomslag op komst is of wanneer de wind gaat aantrekken. Dit is belangrijk omdat je dan nog kunt kiezen om te voeren of je hengels opnieuw uit te gooien voordat het weer omslaat. Eenmaal op het water ben je beperkt in je mogelijkheden om te reageren op plotselinge veranderingen. Voorkomen is beter dan genezen!

De laatste meter: haakkeuze en gevlochten lijn

Vanwege de onderstroom kies ik voor haken met een korte punt, die minder kwetsbaar zijn dan haken met een lange, dunne punt. De onderlijn houd ik ongeveer 17 centimeter lang, eenvoudig zonder extra’s. Ik gebruik haakmaat 1 of 2 met een ringetje op de haaksteel en zorg dat de hair niet te kort is. Als hoofdlijn kies ik voor een goed zinkende gevlochten lijn om problemen met afstervend wier en passerende boten te voorkomen. Ik gebruik ook een voorslag van 0,60 dik; deze is schuurbestendig en heeft een beetje rek.

De laatste meter

“Ik gebruik ook een voorslag van 0,60 dik; deze is schuurbestendig en heeft een beetje rek.”

De lengte van de voorslag is tussen 15 en 20 meter, wat handig is in het donker, omdat je dan kunt voelen wanneer de voorslag door je topogen gaat, wat je een indicatie geeft van hoe ver je van de vis af bent. Ik gebruik verder een wartellood van 280 gram, nooit minder, omdat je op grote afstand vist. Het lood bevestig ik op een loodclip met een rubber binnenkant waar je de wartel in kunt drukken; het schiet los bij een aanbeet maar heeft voldoende houvast om alles op zijn plaats te houden.

Bodemonderzoek en afwerking

Eenmaal aangekomen op de stek, begint het werk. Eerst gooi ik de boot te water en zoek ik naar afwijkende punten zoals geulen, zandbanken en grindplaten. Het ideaal is om deze te verbinden in een soort strook. Ik markeer alle interessante plekjes met de dieptemeter en plaats markers 20 tot 30 meter ervoor. Zo kun je gemakkelijk je stekken terugvinden; de ene keer ga je er links langs, de andere keer rechts. Dit werkt geweldig. Zodra we de plekken bepaald hebben, is het tijd om te voeren.

Het feestmaal

Wat betreft het voeren: wees niet zuinig! Op deze wateren kun je bijna niet te veel voeren. We beginnen meestal met 60 tot 80 kilo aan tijgers, mais en bollen, die we in één keer over een strook van 500 meter uitspreiden. Dit laten we een nachtje zijn werk doen, om de volgende dag de hengels erop te leggen. We verdelen alle hengels over die strook. Ook plaatsen we de hengels aan de kant uit elkaar; toen we voor het eerst naar groot water gingen, visten we met een rod-pod, maar dat was geen succes. Door de wind en het afgestorven wier werden alle lijnen op 50 meter uit de kant over elkaar gedrukt, wat een enorme ellende veroorzaakte. Nu plaatsen we ze 50 meter uit elkaar om dat probleem te voorkomen. Als laatste gebruik ik een toplood van 80 gram, dat makkelijk los schiet en ervoor zorgt dat de lijn de eerste meters mooi vlak op de bodem blijft liggen.

Hier ligt een goede 250kg voer, voor 1 dikke sessie!

“Als laatste gebruik ik een toplood van 80 gram, dat makkelijk los schiet en ervoor zorgt dat de lijn de eerste meters mooi vlak op de bodem blijft liggen.”

Haakaas

Wat betreft het haakaas, ik ben een liefhebber van groot aas. De afgelopen jaren heb ik me vaak verwonderd over hoe groot de bekken van karpers kunnen zijn. Daarom gebruik ik 30 mm hook-baits, soms zelfs twee op één hair. Op deze manier vis je redelijk selectief en schakel je de witvis uit, die vaak rijkelijk aanwezig is.

Eieren zo groot!

Strategische aanpak

Effectief gebruik van technologie

Technologie speelt een cruciale rol bij het vissen op groot water. Naast het gebruik van dieptemeters voor het markeren van stekken, is het ook belangrijk om moderne GPS-systemen te gebruiken om je exacte locatie en die van je markers te onthouden. Dit helpt bij het nauwkeurig terugvinden van je stekken, vooral in uitgestrekte en uniform ogende wateren.

Observeren en leren van de natuur

Het observeren van de natuurlijke signalen zoals vogelactiviteit, natuurlijke voedselbronnen in het water, en waterbewegingen kan inzicht geven in de locatie van de vissen. Vissen volgen vaak de routes waar natuurlijk voedsel het meest voorkomt, zoals insectenlarven, slakken en kleine vissen.

Je neemt wat mee op een sessie!

Veiligheid en milieuoverwegingen

Respect voor het milieu

Bij het vissen op grote wateren is het essentieel om het milieu te respecteren. Dit betekent niet alleen het voorkomen van vervuiling, maar ook het zorgvuldig omgaan met de gevangen vissen. Catch-and-release moet op een manier gebeuren die de vis zo min mogelijk schaadt. Het is belangrijk om wet- en regelgeving te volgen en lokale richtlijnen voor de visserij te respecteren.

Veiligheidsuitrusting

Naast een reddingsvest moet elke visser uitgerust zijn met een communicatiemiddel, zoals een mobiele telefoon in een waterdichte hoes of een marifoon, vooral wanneer men ver van de kust vist. Het is ook aan te raden om altijd een EHBO-kit aan boord te hebben en een noodplan klaar te hebben voor het geval dat het weer omslaat of andere onvoorziene omstandigheden zich voordoen.

Hier doen we het voor! Dikke vis en dik uitzicht.

Conclusie

De beloning van groot water

Vissen op groot water kan zowel uitdagend als enorm bevredigend zijn. De voorbereiding, het aanpassen van de uitrusting, het bestuderen van de omgeving en het respecteren van de natuur zijn allemaal onderdelen van de ervaring die niet alleen leiden tot mogelijk succesvolle vangsten, maar ook tot een diepere waardering voor de natuur en het buitenleven.

“Dit soort vissen vereist geduld, vaardigheid, en respect voor de natuur, wat elke viservaring verrijkt en memorabel maakt.”

Onbetaalbaar uitzicht!

Door deze strategieën en benaderingen te volgen, vergroot je niet alleen je kansen op succes tijdens het vissen op groot water, maar zorg je ook voor een veilige en verantwoorde interactie met het aquatische ecosysteem. Dit soort vissen vereist geduld, vaardigheid, en respect voor de natuur, wat elke viservaring verrijkt en memorabel maakt.

Binnenkort deel 3 van de reeks; Karpervissen op XXL-water 

Maarten Groeneveld

Link naar deel 1 en 3:

Over de auteur

Maarten Groeneveld

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen