Als er in de wondere wereld van het karpervissen ergens veel over gesproken wordt dan is dat wel over aas. Uiteraard een zeer en naar mijn mening één van de belangrijkste onderdelen van onze visserij op de gevinde vrienden. Inmiddels in 2019 zijn er zo ongelofelijk veel boilie en partikel bedrijven te vinden in Nederland, België en daarbuiten dat de meeste karpervissers het totaal niet meer snappen.
Allemaal claimen ze dan ook de allerbeste boilie te hebben waarmee je de meeste karpers vangt. Ach ja, tenslotte is het nog altijd zo dat vaak het nieuwste wonderaas op de markt de visser eerst vangt en dan pas de vis. Iets waarover ik mij nog elke dag kan verbazen.
Ondanks dat alles blijft het nog steeds maar een vis waar we over praten. En deze vis heeft maar een paar prioriteiten in zijn leven. Eten, zicht voortplanten en overleven that’s it! Het is maar een simpel gewoontedier dat in feite zowel positief als negatief te conditioneren is. Wij als karpervissers kunnen hier slim gebruik van maken. Als we ons verdiepen in een karper en zijn voedingsbehoeftes dan kunnen we al snel concluderen dat dit afhangt van het seizoen waarin we vissen. Zo gebruiken we dan ook aan de hand van de verschillende jaargetijden waarin we vissen verschillende soorten aas.
Bij de meeste karpervissers zullen dit boilies, tijgernoten, partikels en pop-ups zijn. Natuurlijk en levend aas is ook nog een enorm serieuze optie die ik nog steeds maar zeer weinig gebruikt zie worden. Zonde! En compleet onterecht. Want levend aas zoals maden en wormen kan in sommige jaargetijden echt killing zijn! Het kan zelfs qua vangsten een wereld van verschil maken. In het volgende stuk leg ik uit hoe mijn maden en wormen visserij in elkaar zit.
Een paar feiten over het gebruik van maden
Toen ik als klein ventje aan de waterkant zat met mijn picker ving ik talloze brasems en zeelten. Ik was tenslotte nog jong en mijn vader vond daarom karpervissen nog niet zo’n goed idee. ‘Leer eerst maar eens fatsoenlijk vissen!’ riep hij altijd.
Dat heb ik vervolgens gedaan en het picker vissen leverde mij dan ook regelmatig de nodige mooie vissen op. Meestal gebruikte ik simpel lokvoer van de plaatselijke dierenwinkel.
Als haakaas vertrouwde maden en wormen want tsja… dat werkte tenslotte altijd! Gek genoeg nadat ik een tijdje dezelfde stek steeds bleef bevissen ging ik ineens karpers vangen op de picker. Gewoon op maden en wormen.
Uiteindelijk nadat ik het picker vissen eens zat was besloot ik een penhengel te kopen van mijn zakgeld. Hiermee struinde ik vervolgens de woonwijk af op zoek naar karpers. En je raadt het al, met maden en wormen.
Juist omdat ik er met de picker mee wist te scoren had ik het vertrouwen dat het met de pen ook zou lukken. En jawel, ook daarmee ving ik gewoon mijn karpers op z’n tijd. Zo leerde ik in korte tijd enorm veel over aas en wat je er allemaal mee kunt vangen.
Conclusie: maden en wormen zijn helemaal niet alleen voor het witvissen bestemd. Je kan er zelfs heel goed karpers mee vangen.De laatste jaren heb ik dan ook enorm veel vistijd besteed aan het vissen met dit levende aas. Zomer, najaar, winter en voorjaar.
Alle jaargetijden heb ik het ingezet met verschillende resultaten tot gevolg. Iets waarvan ik enorm veel heb geleerd. Daarom zet ik vandaag de dag deze opgedane kennis heel graag in wanneer ik op de veel beviste betaalwateren vis.
Wateren die onder continue hengeldruk staan en daarom wel een bijzondere aanpak kunnen gebruiken. Tenslotte zijn maden en wormen een zeer eiwitrijk en natuurlijk aas dat een vis überhaupt al veel sneller als voedsel accepteert op zijn menu dan het meeste aas wat wij als vissers in het water kiepen.
Feitelijk sta je dus alleen al door het inzetten ervan met 1-0 voor. Zo snel mogelijk beet hebben dat wil iedere visser toch?!
Verschillende seizoenen met maden
Voorjaar (maart – april)
Het voorjaar duurt in mijn visserij meestal twee maanden. Maart en april zijn voor mij de ideale maanden om naar Frankrijk af te reizen. Meestal neem ik in deze periode dan ook vakantie en concentreer ik mij 100% op mijn maden visserij. Het voorjaar is de tijd dat de karpers bij de eerste zonnestralen weer een beetje actiever worden. Het is dan zoeken waar ze uithangen en meestal zijn dat de ondiepere zones van een water. Met name de zones beschut en uit de wind zijn dan vaak favoriet.
Kleine verschillen in watertemperatuur kunnen dan een enorm verschil maken in waar de karpers gaan liggen. Immers kunnen ze met hun zijlijnorgaan de kleinste verschillen waarnemen. Als je eenmaal deze plek gevonden hebt is het aan te raden om er in de buurt van te gaan vissen. Niet er middenin! Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de karpers in hun holding verstoort. Meestal liggen ze namelijk in groepen en als je ze bij elkaar kunt houden zonder ze te verstoren is dat het allerbeste.
Als je ze dan in hun korte aasperiodes weet te triggeren om een hapje van je aas te komen nemen kan je ze één voor één uit de groep weg vangen zonder dat je de rest meteen verstoord. Want als je eenmaal middenin de holding met karpers de boel verstoord hebt dan kan je er gerust vanuit gaan dat je bij jezelf de ramen hebt ingegooid. Het is dan zeer moeilijk om de rust weer terug te laten keren. Wees dus voorzichtig!
Het voorjaar leent zich perfect om te vissen met dit kleine en natuurlijke aas aangezien de witvis nog zeer passief is en op de meeste betaalwateren überhaupt weinig witvis te bekennen is. De ideale mogelijkheid om het met succes in te zetten. De karpers prefereren in het voorjaar dan ook sneller natuurlijk en zacht aas boven boilies of ander groter en harder aas. De watertemperatuur speelt hierin ook een zeer grote rol aangezien wanneer het tussen de 6 en 10 graden zit de spijsvertering van een karper pas net weer een beetje op gang komt. Ze vreten dan zeker nog geen hele voerstekken met boilies leeg. Juist dan is eiwitrijk en natuurlijk aas een enorm voordeel!
Zomer (mei – september)
De zomerperiode kan ik lang over gaan praten maar dat heeft weinig zin. Een aantal keren heb ik geprobeerd om maden in te zetten in mijn zomer visserij maar dat liep meestal uit op frustratie en teleurstellingen. Je word geplaagd door de witvis en tenslotte is het erg lastig (zelfs met een koeltas) om dan maden en wormen goed te houden. Door de warmte verpoppen de maden snel en helaas worden de wormen snel snot. Dit werkt allemaal niet zo best.
In de zomer is het trouwens wel haalbaar om met de pen maden en wormen in te zetten. Na een paar uurtjes vissen gooi je het aas dat over is gebleven weg in het water of in de bosjes voor de vogels. Maar goed, voor het leerproces was het een goede zet zullen we maar zeggen. Ik ben er een hoop wijzer van geworden en daar ging het uiteindelijk om.
Najaar (oktober – november)
Het najaar is voor veel vissers de tijd om nog even het zogeheten afsluitende ‘najaarsoffensief’ te starten. Nog een paar weken flink stevig voeren en met een beetje geluk dat meestal afhangt van het weer ook nog een aantal mooie vissen op goed gewicht van je stek afromen. De meeste mooi weer vissers zijn inmiddels alweer verdwenen en dus kan je op de meeste plekken die niet al te bekend zijn lekker je ding doen.
Heel anders is dat op de druk beviste betaalwateren waar ik zelf graag vis. Vaak tot laat in het jaar en zelfs in de winter word er door gevist op karper. Logisch ook, want wie het slim aanpakt kan in de lastige koude periode met een flink gedaalde watertemperatuur nog prima resultaten boeken. Persoonlijk heb ik in het najaar verschillende resultaten geboekt met maden op een betaalwater.
Met name op de wateren met een lage witvis bezetting kon ik behoorlijk succesvol zijn. Terwijl de rest zat te blanken met boilies, tijgernoten en ander groot aas liepen er bij mij wel regelmatig hengels af.
Op wateren met een groot witvis bestand kon ik daarentegen evengoed wel karpers vangen alleen moest ik mij meestal eerst wel door flink wat brasems en zeelten heen vissen. Persoonlijk vind ik dat niet erg maar ik kan mij zo voorstellen dat er vissers zijn die er anders over denken. Feit is wel dat als je de moeite hebt genomen je door de brasems heen te vissen de beloning meestal erg mooi zal zijn.
Je bent zeker niet de eerste en ook niet de laatste die er een serie flinke karpers achteraan vangt!
Winter (december – februari)
Koning winter, de tijd dat de meeste vissers lekker warm bij de kachel zitten. En ach, geef ze eens ongelijk. Tijd voor het gezin of je vriendin/vrouw moet er ook wat extra zijn. Immers is het geven en nemen. Althans, zo werkt het bij mij persoonlijk wel. Toch in de winter ga ik graag eens voor een sessie op pad of voor een midweek naar een betaalwater in Frankrijk. Je ziet veel vissers in deze tijd afhaken. Eigenlijk heel jammer. Natuurlijk is het lastiger in deze periode om de karpers te vinden en te vangen.
Ook met de kou is het lastiger vol te houden. Toch liggen er mogelijkheden die nog mooier kunnen zijn dan je ook ooit maar zult denken. Feit is dat de meeste wateren nu een oase van rust uitstralen omdat er amper of helemaal niet meer gevist word. Lijndruk is er nu dus totaal niet en ook word er niet teveel gevoerd. De karpers merken dit uiteraard ook heel goed. De ideale situatie om gebruik van te maken.
Met maden kan je in deze ijskoude periode (mits je de juiste stek bevist) regelmatig nog betere resultaten boeken dan dat je in de warmere periode zult doen. De vissen liggen meestal gegroepeerd en blijven gek genoeg ondanks het drillen of bijvoeren vaak liggen op dezelfde vierkante meters. Meerdere keren wist ik in de winter veel meer te vangen dan dat ik op hetzelfde water in de warmere periodes had gedaan. Simpelweg omdat de witvis niet meer actief was en ik daardoor met maden extra succesvol kon zijn. Vaak waren de karpers te vinden achter steile taluds uit de wind, onder of strak tegen eilandjes aan of tussen dicht bepakte rietkragen.
De dieptes bleken hierbij totaal geen rol te spelen. Zelfs op 80 hele centimeters water heb ik op dagen dat het vroor tot in de dubbele cijfers gevangen. Dat is toch prachtig!?
Mijn aanpak met maden
Nu zullen de meeste vissers die dit lezen wel denken: ‘hij kan mooi lullen die ouwe brasem visser, maar hoe werkt dat spelletje nou exact?’. Nou, aangezien ik als visser geen geheimen heb en het leuk vind om over mijn passie iets te vertellen en daarmee wellicht ook nog een ander iets kan leren besloot ik na de vraag van Pilaar dit stuk maar eens te gaan schrijven.
En ach, het houd me van de straat zullen we maar zeggen. Of nee… van het water helaas! Maar goed, vissen doen we binnenkort wel weer. Bij deze een stappenplan van A tot Z zodat jullie exact weten hoe ik het aanpak.
Benodigdheden:
- Maden / wormen zeef
- Grondvoer voor de method feeder
- Tonijn op olie basis
- Maden
- Wormen
- Vers gekookte hennep
- Emmer
- Pva mesh
- Bait stick needle (lange boilienaald)
Stappenplan:
Stap 1: gebruik een grondvoer van goede kwaliteit dat je normaal gesproken zou gebruiken voor het vissen met de method feeder. Het merk is niet zo relevant als de kwaliteit maar hoog is. Strooi er vervolgens een bodempje van in een emmer.
Stap 2: pak een bakje met vers gekookte hennep en zeef het vocht van de hennep af.
Stap 3: voeg de afgezeefde hennep toe aan het grondvoer in de emmer
Stap 4: voeg de tonijn op olie basis toe aan de hennep en het grondvoer in de emmer
Stap 5: mix het geheel goed zodat de tonijn ‘snippers’ zijn geworden en het voertje goed luchtig is
Stap 6: laat het voer even een kwartiertje staan zodat het even kan ‘drogen’
Stap 7: maak pva sticks van het voer dat je net hebt gemaakt
Stap 8: druk de pva sticks stevig aan zodat de olie goed in het grondvoer gaat zitten (later kom ik er op terug waarom dat belangrijk is)
Stap 9: maak mooie strakke pva sticks. Mooie strakke pva sticks werken het beste
Stap 10: rijg de lange boilienaald door de pva stick heen
Stap 11: trek voorzichtig je rig door de pva stick heen zodat je haak uiteindelijk niet meer zichtbaar is. Je hoeft niet bang te zijn dat er hierdoor aasdeeltjes op je haak blijven zitten.
Stap 12: uiteindelijk zit je haak mooi verstopt in de pva stick en hangt je haak aas er net iets buiten. de spreekwoordelijke kers op de taart
Het eindresultaat
Stap 13: pak een handje wormen
Stap 14: zeef de wormen af
Stap 15: knip de gezeefde wormen in stukjes
Stap 16: doe zowel de pva stick en de geknipte wormen in de voerboot
Stap 17: voeg er nog wat grondvoer aan toe dat je net hebt gemaakt
Voordat ik ga vissen verzuip ik de maden altijd in steenkoud water. Dan blijven ze langer goed en krijgen ze niet meer de kans om te verpoppen. Bijkomend voordeel vind ik dat dode maden beter op de stek blijven liggen dan levende maden.
In het begin nadat je de maden onder water hebt gezet kan het zijn dat er nog een deel van de maden blijft drijven.
Na een paar uur zinken de meeste maden alsnog en kan je ze prima vanuit je voerboot voeren zodat ze op je stek zinken en blijven liggen. Eventueel werkt het goed om ze vooraf even in de maismeel te zetten. Dan ontvetten ze goed en zinken ze vaak wat beter en sneller. Ook ‘zweten’ ze dan minder.
Stap 18: Voeg uiteindelijk de dode maden toe in je voerboot. Je bent nu klaar om uit te varen
Maden rig
Zoals je kan zien vis ik met een vrij simpele rig met maden. Een trosje nepmaden op een maggot clip, een haakje 10 longshank, een korte aligner, een rig ringetje, een shot on the hook en het rigje zelf is ongeveer 12 cm lang. Een simpel maar zeer doeltreffend onderlijntje waar ik inmiddels de nodige vissen op gescoord heb. Vissen tussen de 15 en 25 kilo is geen enkel probleem met haakje 10. Veel vissers zijn bang dat kleine haakjes niet zouden werken of zouden lossen. Niets is minder waar.
Voorzichtig drillen en hengels met veel demping gebruiken in deze visserij werkt super.
Zo vis ik zelf met hengels van 2,25 lbs en 13 voet. Deze zijn lekker parabolisch en geven mij de demping in een dril die ik nodig heb. Met een grote vis is dit een fantastische beleving. Nog een feit is dat ik met hoofdlijnen vis tussen de 0,25 en 0,30 mm.
Lekker subtiel. Ook daarmee heb ik nooit problemen.
Hengelkeuze
Een goed dempende hengel is super belangrijk bij het vissen met kleine haakjes en dunne lijnen. Zo voorkom je onnodig veel druk op de haak en kan je rustig en relaxt drillen. Omdat de hengel zo goed dempt kan je geleidelijk aan druk opbouwen en de vis goed sturen. Immers heb je ook veel meer beleving bij de dril vind ik persoonlijk. Een win win situatie als je ’t mij vraagt.
In het stappenplan hoe te vissen met maden benadrukte ik al dat het belangrijk is om je pva stick goed stevig in elkaar te drukken. Dit heeft als simpele reden dat op deze manier de olie van de tonijn goed in het grondvoer gaat zitten. Feit is dat in koud water in de winter en het vroege voorjaar (6-10 graden) olie zich niet of nauwelijks kan mengen met water. Ideaal is dus dat de pva stick naar de bodem zakt bij het uitvaren en de olie meeneemt naar beneden.
Totdat er karpers komen azen zal deze olie niet opstijgen naar de oppervlakte van het water. Wanneer de karpers komen azen weekt de olie los uit het grondvoer en zal automatisch naar de oppervlakte stijgen zoals te zien is op bovenstaande foto. Dat komt omdat olie nu eenmaal blijft drijven op water.
Wanneer je dus zo’n grote olievlek ziet verschijnen op je stek weet je dat je vast naar je hengel kan lopen. 9 van de 10 keer gaat de hengel in een paar seconden af. Een mooi trucje dat je kan gebruiken voor de winter en vroege voorjaarsvisserij. Het is nog spannend ook!
Resultaat:
Eenmaal vast is bij een normale dril ook niet meer los. Zelfs met haakje 10 los ik amper tot nooit een vis. Ik zou zeggen, denk er vooral eens over na! De laatste jaren waarin ik fanatiek op de betaalwateren heb gevist heb ik verschillende resultaten gehad met maden. Zoals ik al eerder beschreef is ieder jaargetijde weer anders en dien je daar ook in je visserij rekening mee te houden. Is maden dan een garantie om altijd en overal maar karpers mee te vangen? Het antwoord is: Nee!
Belangrijk vind ik het daarom ook om vooral nog maar eens te benadrukken dat karpervissen met maden zeker niet makkelijk is en ook absoluut niet altijd en overal een garantie is voor top resultaten. Ik heb er de laatste jaren enorm veel leergeld mee betaald waardoor ik nu door ervaring mijn maden visserij heb kunnen verfijnen en perfectioneren tot wat het nu is. Bijvoorbeeld dat ik op wateren tussen de 1 en 4 meter diepte de beste successen heb behaald met maden.
Wateren dieper dan 4 meter ging over het algemeen een stuk minder goed of zelfs helemaal niet. Ik denk vooral dat het komt doordat het kleine aas op een veel te grote oppervlakte terecht komt wanneer je de lijn uitvaart. Juist met deze visserij wil je compact en attractief vissen. De succesverhalen anno 2024 zijn een flink aantal mensen daarom nu denk ik ook wel zat. Daarom besloot ik om nu maar eens een eerlijk verhaal op papier te zetten waarin je kan lezen dat het vissen met maden een absolute killer kan zijn maar ook zeker een enorme flop.
Het type water, het jaargetijde en het aanwezige witvisbestand spelen hierin een zeer belangrijke rol. Natuurlijk heb ik daarentegen ook visdagen of zelfs weken meegemaakt dat het allemaal niet op kon en de maden tot op het laatste maadje op waren. En gelukkig moest ik voor die sessies ook nog steeds heel hard mijn best doen om het tot een top sessie te laten komen. Want als het altijd maar makkelijk vangen was geweest, dan was het hele vissen wat mij betreft geen zak meer aan!
Mijn mooiste vangsten met maden:
Hopelijk hebben jullie van dit informatieve artikel iets kunnen opsteken. Zo niet, dan is het in ieder geval een mooie leidraad om aan te houden wanneer je besluit om te gaan vissen met maden. Wel moet ik toegeven dat vissen met maden je ding moet zijn. Het kost veel tijd en energie in de voorbereiding en ook aan de waterkant ben je veel meer bezig dan met de traditionele boilie visserij.
Maar ik kan je garanderen dat als je de moeite neemt je in deze visserij te verdiepen je zeer rijkelijk beloond kan worden!
Ik zou zeggen probeer het eens.
Thimon Dokter
Reageer