Ondanks dat er ontzettend veel bekend is over het vissen op betaalwateren leven er nog steeds veel vragen onder de vissers. Vragen over aas, rigs, montages en bijvoorbeeld stekken op een water zijn vragen die veel voorbij komen. Om jullie een handje te helpen voor het vissen op een betaalwater hebben we van MTC-Baits een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet.
Met deze tips in je broekzak kom je al een heel eind verder en zorg je er in ieder geval voor dat je goed voorbereid op pad gaat. Immers is een goede voorbereiding het halve werk en dit geld al helemaal tijdens het karpervissen op een betaalwater. Extra tip: print dit artikel uit en neem het mee naar de waterkant. Dan heb je de tips en trics altijd bij de hand!
Tip 1. Doe je huiswerk van tevoren
Voordat je vertrekt naar een betaalwater is het belangrijk om vooraf goed je huiswerk te doen. De meeste wateren hebben een erg complete website. Op deze website staat vaak talloze informatie over het betreffende betaalwater beschreven. Vangstverslagen, reviews etc. zijn o.a. belangrijke documenten om goed door te lezen.
Vaak staat dit bol van zeer nuttige informatie dat van onschatbare waarde kan zijn voor je sessie. Eigenlijk kan je heel simpel stellen: Hoe meer informatie je kan verzamelen over het water waar je naar toe gaat, des te beter zal je sessie verlopen. Kijk vooral naar informatie als bodemverloop, dieptes, staat er wier?, bodemstructuur en zo zijn er nog een hoop andere belangrijke factoren.
Tip 2. Zorg dat je rustig bent bij aankomst
Op ieder betaalwater vind wekelijks de zogeheten stekwissel plaats. Meestal is dit op zaterdag wanneer de huidige vissers vertrekken en er weer nieuwe vissers arriveren. Meestal gaat dit gepaard met een hoop geluid en rumoer. De vissers die aan het opruimen zijn hebben hun sessie toch al gehad en de nieuwe vissers zijn juist enthousiast.
Onbewust maak je hierbij een hoop herrie. De vissen die op een betaalwater zwemmen kennen dit fenomeen maar al te goed en worden hiermee dus meteen op scherp gezet. Geluid en rumoer betekent simpelweg gevaar.
Wanneer je bij aankomst probeert om zo stilletjes mogelijk te zijn en geluid kan reduceren sta je eigenlijk al voor. De karpers zullen immers altijd naar het rustigste deel van het water trekken. Als je dus rustig je spullen opbouwt en rekening houdt met je omgeving kan het maar zo zijn dat je daardoor al snel vis gaat vangen.
Tip 3. Luister goed naar de beheerder of eigenaar
Veel vissers vragen vooraf (op bijvoorbeeld social media) om tips en trics over het betaalwater waar ze gaan vissen. Aan de ene kant is dit goed, aan de andere kant niet. Met informatie vragen is niks mis en kan je zeker info opleveren die je goed kan gebruiken. Echter, de beheerder of eigenaar van het betreffende water weet het vaak nog veel beter.
Deze man of vrouw is bijna dag en nacht aanwezig op het domein en hoort en ziet vrijwel alles van de vissers. Deze informatie is van niet te onderschatten waarde. Feit is daarnaast dat de informatie die een beheerder of eigenaar verteld vaak ook nog eens helemaal up to date is.
Deze informatie is altijd meer waard dan bijvoorbeeld informatie van een jaar geleden.
Tip 4. Neem kwaliteitsaas mee
Op de meeste betaalwater wordt het hele jaar door ‘hardcore’ gevist. De meeste karpers kennen dan ook het klappen van de zweep wel. Veel boilies, tijgernoten en ander aas hebben de vissen al voorbij zien komen. Met het éne of het andere balletje ga je dan zeker het grote verschil niet meer maken. Wat wel absoluut het verschil maakt is kwaliteitsaas!
De karpers zijn nu eenmaal niet voor niets zo groot geworden en weten instinctief heel goed wat voedzaam en goed voor ze is en wat ze beter kunnen laten liggen. Aas van een goed merk zoals bijvoorbeeld MTC-Baits zal dan zeker helpen naar betere vangsten.
Mijn favoriete boilie voor het bevissen van een betaalwater is al jaren de Triple R Garlic. Een super voedzame bol gemaakt van verschillende vismelen met een hoge attractie. Exact wat ik in mijn visserij nodig heb.
Tip 5. Wees voorzichtig met voeren
Tip 5. Wees voorzichtig met voeren
De meeste vissers zijn zeer enthousiast wanneer ze aankomen op een betaalwater. Logisch ook natuurlijk aangezien je lekker vakantie hebt. Het is ook belangrijk om gemotiveerd te zijn wanneer je een week op visvakantie gaat. Echter dien je ook zeker goed rekening te houden dat je enthousiasme ook gevaar kan opleveren. In die zin is het super belangrijk dat je er eerst voor zorgt om eens beet te krijgen.
Bouw daarom je voerstek langzaam op en begin eerst met een paar handjes per hengel. Reageren de vissen goed en krijg je snel een aanbeet? Dan kan je er gerust wat extra in gooien om te proberen de vissen op je stek aan het azen te houden. Krijg je nog niet zo snel of helemaal nog geen beet? Wacht het dan eerst even rustig af en wees voorzichtig met voeren.
Immers, het voer dat je er in hebt gegooid kan je er niet meer uithalen. Het is belangrijk dus voorzichtig te zijn met het opbouwen van een stek zodat je gedurende de week er het best mogelijke resultaat uit kan halen.
Tip 6. Indien mogelijk, vis met slappe lijnen
Betaalwateren worden bijna 24/7 bevist. Dit is inmiddels al lang geen geheim meer en dus dien je hier in je visserij heel goed rekening mee te houden. Veel vissers denken dat een strakke lijn niet zoveel invloed heeft op de vangsten en het gedrag van karpers op een betaalwater. Reken maar dat het absoluut wel het geval is!
Een strakke lijn wordt door karpers al heel snel met gevaar geassocieerd en dus zal dit een direct gevolg hebben op hun gedragingen. Veel beter is om je lijn keurig slap te leggen. Hierdoor zinkt de lijn naar de bodem en hebben de karpers op geen enkele manier in de gaten dat er lijnen in het water liggen. Mochten de karpers je lijn al eens raken dan beweegt deze natuurlijk mee omdat de lijn slap ligt en dus zullen ze er minder van schrikken.
Zorg er hierbij wel voor dat je gebruik maakt van een goed zinkende hoofdlijn en laat na het inwerpen of uitvaren je lijn zeker tien minuten goed afzinken. Wanneer je dit goed doet zal je zien dat je veel meer beet krijgt en dat je resultaten er alleen maar beter op worden op elk water!
Tip 7. Vis niet me te veel hengels
Op de meeste betaalwateren is het toegestaan om met drie of zelfs vier hengels te vissen. Persoonlijk vind ik dit erg veel. Ten eerste zet je daarmee de karpers enorm onder druk en maak je heel snel kenbaar dat je aanwezig bent. Immers, hoe meer hengels je gebruikt hoe meer lijndruk je creëert.
Ten tweede, wanneer je de stek goed aan het lopen krijgt is het al moeilijk om twee hengels continu in het water te houden en bij te houden. Drie of vier hengels wordt dan al snel onverantwoord. Zelf kies ik er vrijwel altijd voor om twee hengels op de juiste plek te vissen.
Zo creëer ik geen onnodige lijndruk op mijn stek en kan ik ook mijn hengels qua vangsten goed bijhouden. Er kan dan nooit een onnodig onverantwoorde situatie ontstaan. Tenslotte zal je zien dat twee hengels vaak nog meer aanbeten opleveren.Less is more!
Tip 8. Investeer in je stek voordat je begint met vissen
Op bijna ieder betaalwater zie ik het weer gebeuren. Vissers die aankomen en gelijk strak van de adrenaline en enthousiasme staan. Helemaal prima natuurlijk, gemotiveerd zijn is immers goed! Daar begint het mee om uiteindelijk een goed resultaat te boeken. Het is echter wel heel belangrijk om beheerst en doordacht te werk te gaan op een betaalwater.
Investeren in je stek en goed onderzoek doen is daarbij mega belangrijk. Kijk goed naar de dieptes, de bodemstructuur en de beschikbare ruimte die je hebt. Bedenk vooraf een goed plan en ga voorzichtig eens wat aas brengen of een single hookbait uitleggen om te kijken of je ergens een aanbeet kan forceren.
Zomaar wat doen en lukraak je hengels er ingooien heeft meestal alleen maar een averechts effect waarmee je de vis onnodig onder druk zet en waarmee je niets opbouwt. Zogeheten distance sticks of een voerboot met dieptemeter kan hier al enorm bij helpen. Peil je stek goed uit en kijk waar de diepteverschillen of oneffenheden in de bodem zitten. Dit zijn de plekken waar je meestal de aanbeten kan verwachten.
Reageer