Home » De seizoensstart van Bas van den Broek
Karper

De seizoensstart van Bas van den Broek

Sommige karpervissers onder ons zijn al van start en een aantal staan te trappelen maar wachten nog even op beter visweer. Weer andere hebben geduld en verrichten alvast wat huiswerk of maken plannen voor de komende tijd. Vragen als: “Waar gaan we dit jaar starten? Welk type water wordt er dit voorjaar bevist? Welk voer zetten we in?”, komen dan regelmatig voorbij. We hebben Bas van den Broek kunnen triggeren om zijn seizoensstart met jullie te delen door een serie handige vragen voor te leggen.

Zo wil je je seizoen altijd wel starten!

Wanneer start jouw karperseizoen?

Ik start mijn seizoen doorgaans vroeger dan de gemiddelde visser. Dit komt mede doordat ik door mijn werk in een karperspeciaalzaak zie wanneer de gemiddelde visser weer naar de waterkant gaat. Veel karpervissers beginnen bijvoorbeeld ‘pas’ in april, en de minder fanatieke zelfs pas in mei. Naar mijn mening mis je dan een interessante en lucratieve periode. Zelf begin ik meestal eind februari of begin maart weer fanatiek te vissen. Niet alleen vanwege de nog rustige oevers (dat is bijzaak), maar vooral vanwege de licht stijgende watertemperatuur in combinatie met de toenemende lichtintensiteit van de zon. Dit activeert de vissen enorm. Een zonnige – maar frisse – dag in maart is vaak beter dan een milde en bewolkte dag. Je kunt nu soms al flink zaken doen, omdat de vis alleen al door de lange afwezigheid van lijndruk gretig reageert op voer.

“Een zonnige – maar frisse – dag in maart is vaak beter dan een milde en bewolkte dag.”

Hoe verder in het zuiden hoe eerder alles opgewarmd is.

Op wat voor type water start jij jouw seizoen het liefst?

Elk voorjaar begin ik het liefst op de makkelijkere wateren waar een groot bestand aanwezig is. Je wilt immers in de kou beloond worden voor je inzet en geduld; aanbeten spelen daarbij een belangrijke rol. Het motiveert je simpelweg om weer lekker naar de waterkant te (blijven) gaan en bezig te zijn met je hobby. Gewichten spelen daarbij totaal geen rol! Het gaat mij om het plezier van een aanbeet krijgen en te genieten van de natuur. De vis en de visser ontwaken uit een ‘winterslaap’.

Vroeg starten voor de rest ‘wakker’ wordt!

Bijt jij je vast in een specifiek water of vis je meer flexibel?

Voornamelijk in het voorjaar kies ik vaak voor één Nederlands water, terwijl ik in andere jaargetijden veel van water wissel. De reden hiervoor is dat je in het vroege voorjaar nog niet precies weet waar de vis zich bevindt. Door dan op één water meer tijd te investeren, zul je uiteindelijk de vis vinden. Daarom raad ik het niemand aan om in het voorjaar veel van water te wisselen. Als je pech hebt, loop je dan overal achter de feiten aan. Tijdens een trip naar Frankrijk wijkt mijn aanpak daar wel enigszins vanaf (zie het volgende antwoord op de vraag).

De enige aan het Franse water, in maart gebeurt dat regelmatig.

Meteen vissen in het buitenland of start je in Nederland?

Ik ga al jaren in het vroege voorjaar naar Frankrijk, puur omdat het voorjaar daar eerder begint. Na een stille periode van 3 wintermaanden vind ik het heerlijk om de voorjaarszon op te zoeken. Ook hier zoek ik de ondiepere wateren op; de laatste jaren zijn dit vaak de smalle Franse kanaaltjes of plassen met een diepte van maximaal 3 à 4 meter.

“Na een stille periode van 3 wintermaanden vind ik het heerlijk om de voorjaarszon op te zoeken.”

Vroeg een dikke bak op zak.

In tegenstelling tot mijn Nederlandse aanpak in het vroege voorjaar (focus op 1 water), probeer ik in Frankrijk juist meerdere wateren in een week te bevissen. Dit met als doel de omgeving beter te leren kennen en meer informatie te verzamelen voor volgende trips. Dit blijkt super nuttig te zijn!

Readymades, lekker makkelijk!

Wat gebruik je graag in het voorjaar boilies, partikels of pellets?

Ik kies voor readymades, zowel toen ik nog klant was als nu als producent. Simpelweg omdat het altijd makkelijker is tijdens vistrips en omdat er tegenwoordig geen verschil meer is in kwaliteit. Partikels zoals tijgernoten neem ik altijd mee; andere partikels gebruik ik zeer zelden. Tijgernoten zijn bijzonder goed aas dat ik buiten het winterseizoen standaard bij me heb. De laatste jaren ondervind ik steeds meer last van kreeften op de Franse wateren. Uiteraard kun je de boilies inwrappen, maar ook tijgernoten zijn dan de ideale uitkomst.

Genieten!

Wat is een leidraad qua voerhoeveelheid: de watertemperatuur of de dichtheid van het bestand?

Een interessante vraag die we in de winkel vaak tegenkomen, vooral omdat we het voornamelijk over het voorjaar hebben. Laten we april/mei als voorbeeld nemen, een periode waarin de vissen al flink actiever worden, maar waar grote voerplekken vaak nog net te vroeg zijn. In dit jaargetijde werkt opvallend en zoet aas naar mijn mening het beste, het liefst aas met alcohol-flavors, omdat dit zorgt voor een sterke uitwaseming van de geurstoffen. Wanneer de watertemperatuur boven de 10 graden komt, voer ik meestal tussen de 300-500 gram per hengel om mee te beginnen.

“Wanneer de watertemperatuur boven de 10 graden komt, voer ik meestal tussen de 300-500 gram per hengel om mee te beginnen.”

Persoonlijk ben ik totaal geen fan van pop-ups en geef ik de voorkeur aan felgekleurd bodemaas of wafters, omdat ik denk dat dit mij meer vis oplevert. De vraag over hoeveel voer je moet meenemen voor een vistrip komt ook regelmatig voorbij. Ik antwoord dan meestal dat tussen de 40 en 100 kilo boilies meestal meer dan voldoende is. Als je overhoudt, kun je dat een andere keer weer meenemen. Het nut van goede readymades bewijst hier zijn waarde; een freezerbait vries je niet zo snel vers in als je geen vrieskist op gas bij je hebt.

De planning pakte extreem goed uit.

Heb je nog gouden planningstips?

Ja zeker heb ik die. Met name gericht op stek keus ofwel een plan maken om waar te beginnen in het voorjaar. Jaren geleden heb ik ondervonden dat op één water de watertemperatuur aan de ene kant van de plas véél warmer kan zijn dan aan de andere kant. En dat dit zeer doorslaggevend kan zijn in het voorjaar.

“De kant waar de wind op staat is gedurende deze weken makkelijk 1 a 2 graden hoger dan aan de andere kant (luwte kant) van het water.”

Vaak krijgen we in april of mei een stabiele periode met oostenwind, deze oostenwind brengt vaak veel zon en hoge temperaturen met zich mee. De kant waar de wind op staat is gedurende deze weken makkelijk 1 a 2 graden hoger dan aan de andere kant (luwte kant) van het water. Later in het seizoen mengt het water zich meer en zijn de verschillen verdwenen. Puur in het voorjaar kan dit zéér interessant zijn. Doe er je voordeel mee.

Wil je mij volgen door de seizoenen heen abonneer je dan op mijn YouTube kanaal:

https://youtube.com/@_BasvandenBroek?si=73fp-ZMrLS5Jsnx1

Bas van den Broek

Over de auteur

Bas Van Den Broek

1 reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen