Menno Blok (oud eigenaar van KWO) is nogsteeds een fanatieke karpervisser. Tegenwoordig heeft hij een druk bestaan met grote verantwoording op zijn werk en als vader van een jong gezin. Toch weet-ie gelukkig nog immer de voor hem zo broodnodige uren vrij te maken om aan de waterkant door te brengen. Hoe start iemand als ‘Blok’ nu zijn seizoen op. Hieronder vuren wij hem wat vragen op hem af, zodat we een inzicht krijgen in zijn planning voor het voorjaar. Best uniek dat hij er de tijd voor nam, want in de spaarzame vrije tijd vist hij het liefst ergens verscholen en diep onder de rader.
Waar hou jij rekening mee bij het opstarten op een water in het voorjaar?
Ik vis al jaren niet meer in de winter en start meestal ergens in maart – april met vissen, afhankelijk van het weer en het water wat ik wil bevissen. Het weer speelt de grootste rol maar de hoeveelheid andere vissers ook. Als veel andere vissers pas in mei op een water starten dan probeer ik in april vast te gaan, of in maart. Vooral als het relatief warm is in maart – april kun je vaak al goed vangen als je op de goede plek zit en kun je dus al in alle rust je slag slaan voordat de meute arriveert.
“Vroeg in het voorjaar, voordat de meute arriveert kun je vaak al je slag slaan als je het goed timed.”
Ik hou in die periode het weer goed in de gaten, zodra de watertemperatuur richting de 10 gr.C. lijkt te gaan – of er overheen – dan probeer ik te beginnen. En dan vis ik ook bij voorkeur op een moment dat de luchttemperatuur ook echt daarboven ligt en de stofwisseling van de karper dus een tandje bij zal schakelen. Idealiter heb je dus een stijgende watertemperatuur in de periode dat je vist/voert, vooral in het begin van het voorjaar.
Wat is nu het meest lucratief, vastbijten in Frankrijk of Nederland?
Dat is totaal afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ik werk fulltime en heb jonge kinderen, de hoeveelheid tijd die ik aan het vissen kan besteden is vrij beperkt en ik vis het liefst in Frankrijk. Dan is het dus het handigst om de vistijd te bundelen in een paar (wat langere) sessies, je tijd immers niet voor een avondje vissen naar Frankrijk. Over het algemeen probeer ik 2/3 keer te gaan in het voorjaar.
“Frankrijk heeft mijn voorkeur, ook in het voorjaar.”
De laatste jaren ben ik door de corona beperkingen noodgedwongen meer in Nederland gebleven en ik heb ik mijn vistijd in het voorjaar met name op de Lek besteed. Daar was mijn aanpak flexibeler, regelmatig een nacht/ochtend. Opvallend daarbij was dat de nachten eigenlijk nauwelijks meerwaarde leken te bieden, bijna alle vissen heb ik overdag gevangen.
Vroeg in de ochtend uit een hard stromende rivier de Lek in mei, vlak voor de paai. Twee dagen drie kilo boilies voeren had zijn uitwerking niet gemist.
Beide strategieën kunnen goed werken, het is afhankelijk van je persoonlijke situatie/voorkeur. Wat ik wel kan aanraden, zeker als je nog niet zolang vist, is focussen op 1 of 2 wateren. Als je veel van water wisselt verzamel je vaak te weinig kennis van een water om er echt goed te vangen. Door je te focussen lukt dat uiteindelijk wel. En die waardevolle kennis kun je vaak later ook weer vertalen naar andere wateren.
Waar gaat je voorkeur naar uit qua stekkeuze?
Het voorjaar vind ik een lastige periode qua stekbepaling. En tegelijkertijd is dat eigenlijk ook het allerbelangrijkste in het voorjaar, bijna alles draait om stekkeuze. Je kunt nog zulk goed aas hebben en een super scherpe rig, als je niet op de vis zit zal er weinig gebeuren. In de zomer/het najaar komen ze vaak vanzelf wel een keer langs als je geen al te waardeloze stek gekozen hebt, de foutmarge qua stek is dan veel kleiner, zeker als je voor gevoerd hebt. Mijn ervaring is dat ze in het voorjaar vaak in relatief grote groepen bij elkaar zitten in een bepaalde sector maar dat dit meestal wel verschilt per periode van het voorjaar. Tussendoor kunnen er ook wel wat dagen/weken zijn dat ze zich verplaatsen over meerdere zones van het water.
Vruchteloze poging vroeg in het voorjaar in een arm van een groot Frans meer welke op papier alles leek te hebben. Op een water wat in zijn geheel vrij ondiep is, is het vaak lastig zoeken in het voorjaar, ze kunnen bijna overal zitten.
Wat de goede zones zijn in het vroege voorjaar is vaak bijzonder lastig te bepalen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik in al die jaren vissen er maar weinig puur ‘vanaf de tekentafel’ bedacht heb. De meeste zijn gevonden d.m.v. proberen en/of info van anderen/verbinden van puzzelstukken. Wel is het vaak zo dat als je eenmaal een echt goede plek gevonden hebt, het vangen op zich vaak vrij makkelijk gaat en dit vaak ook de jaren erna weer lukt. Belangrijk daarbij is wel vaak dat de druk op zo’n plek niet te hoog wordt. Als je ergens goed vangt en je hangt het aan de grote klok en er komt daardoor veel druk op de goede zone, dan kan het wel eens snel afgelopen zijn. Als ik één gemene deler moet geven tussen de echt goede (vroege) voorjaarsstekken die ik weet dan is het dat het vaak stekken zijn waar rust is/ze zich veilig voelen en relatief snel opwarmen doordat ze ondiep zijn en goed in de zon liggen. Stekken die lastig te bereiken zijn/ver van parkeerplaatsen afliggen en met wat beschutting/goede diepte zijn de eerste die ik probeer in het vroege voorjaar.
Begin april, watertemperatuur tien graden Celsius. We vingen in een paar dagen tijd veel vissen in een ondiepe/rustige zone van het water. Belangrijk hierbij was dat in die dagen de watertemperatuur steeg van 8 naar 12 graden Celsius!
Nog wat over de paai periode:
Rond de paai wordt dit wel anders, dan is rust wat minder belangrijk, ze zoeken dan andere dingen in een stek. Mijn allerbeste sessies heb ik rond de paai beleeft, vaak op het moment dat ze echt tegen de paai zitten maar er vlak voor nog net een paar dagen ‘goed visweer’ zijn. En het typische is dan dat dit over het algemeen niet gebeurde op een stek waar ze paaien maar op een stek die je helemaal niet met paai associeert en daar ook niet eens in de buurt is. De grotere vissen, die vaak als laatste paaien, lijken dan ergens samen te scholen vlak voor het moment suprême. Als je op die plek uitpakt kun je enorm in de prijzen vallen. Dit luistert qua timing vaak ook erg nauw is mijn ervaring, ze zijn ineens weg als het weer veranderd. Zo had ik het voorjaar voor corona een van mijn beste sessie ooit vlak voor de paai op het diepste deel van een heel lastig water. In 1 dag vingen we 4 50gers en een flinke reeks andere grote vissen waar je normaal een seizoen voor zou moeten vissen. Er zit dan zoveel vis bij elkaar dat er voedselnijd ontstaat en het allemaal heel makkelijk gaat. Ze lijken zich ook minder te laten wegjagen door drills van andere vissen. De volgende dag werd het warmer en vingen we vroeg in de ochtend nog 1 vis en daarna waren ze weg.
Opmerkelijk op de rivier:
Zo weet ik ook een stek/zone van de Franse Moselle waar het vroeg in het voorjaar al mogelijk is goed te vangen. Het is gewoon op de rivier zelf in de volle stroming en geen warm waterlozing o.i.d. Ook zijn er geen specifieke features of obstakels o.i.d. waardoor je zou verwachten dat het een goede stek is. Toch heb ik er af en toe gevist de afgelopen 15 jaar en het is bijna altijd wel raak. Die stek heeft dus duidelijk iets aantrekkelijks voor de karper in die periode maar ik zou niet weten wat. Het enige is dat er verder vrijwel nooit iemand vist, zeker niet heel vroeg in het jaar. Ik heb er wel eens begin maart gezeten bij een watertemperatuur van acht graden Celsius. Het had ook nog eens veel geregend waardoor de rivier een bruine, kolkende massa was. Onderweg zakte de moed ons redelijk in de schoenen toen we de Maas en de Moselle zagen kolken en de bomen er doorheen zagen spoelen. Mijn 5-pktje had moeite om er tegenin te sputteren onderweg naar de stek. En toch vingen we er vrij makkelijk vis zolang we de lijnen goed in konden houden, ze lagen er gewoon, zoals altijd.
Begin maart, watertemperatuur acht graden Celsius, Franse Moselle, 15 jaar geleden.
Na de paai wordt dit alles een stuk makkelijker, dan verspreiden ze zich over het algemeen over het water en kun je ze op veel meer stekken vangen. Ook zijn ze dan vaak heel hongerig waardoor ze meer risico’s nemen dan normaal.
Wat is dan je plan van aanpak? Dagelijks je stek van aas voorzien?
Ik probeer altijd van tevoren te bedenken waar ik de vissen verwacht, van sommige wateren weet ik dat al, dat maakt het natuurlijk makkelijker. In dat geval begin ik niet gelijk met vissen maar voer ik eerst een paar keer op die plek, om het er vervolgens uit te zitten. Als ik de holding area niet weet probeer ik erachter te komen door verschillende plekken aan te voeren en te verkassen tot het ergens loopt. Dan kun je vaak wel blijven zitten, tot er e.o.a. weersverandering komt zoals ik bij de vorige vraag beschreef.
“Als ik de holding area niet weet probeer ik erachter te komen door verschillende plekken aan te voeren.”
Soms kun je ze ergens spotten, dat is vaak goud waard, al is dat over het algemeen makkelijker gezegd dan gedaan op de wateren waar ik vis. Ik heb er zelf geen, maar ik kan me voorstellen dat een drone daarbij een enorm handig wapen is. Zo heb ik met Raymond een keer een goede sessie gehad op een groot Frans meer in april waarbij hij, min of meer per toeval, vanuit de boot twee grote vissen zag zwemmen. Hij strooide gelijk wat voer in de sector en de nachten erna hebben we het goed af weten te romen. Binnen een paar minuten na ingooien had Raymond er al een enorme bak aanhangen. Typisch een geval van op de goede plek zitten.
Wat zit er bij voorkeur in je voeremmer en hangt er aan je hair?
Over het algemeen vis ik met boilies in het voorjaar. Het liefst zo klein als de situatie toelaat. Meestal is dit een mix van 14 en 19mm boilies en soms ook nog 10/12 erdoor. Op wateren met veel meerval schakel ik soms over naar tijgernoten als het met boiles niet gaat.
Al heel lang mijn favoriet aas: een mix van 14 en 19mm boilies van ‘de man uit Limburg’, alias het best bewaarde geheim van karpervissend Nederland.
Wat is jouw minimale en maximale voerhoeveelheid deze periode?
Ik ben sowieso al geen veel voerder maar zeker vroeg in het voorjaar voer ik maar heel weinig, je verzadigt ze dan immers snel en het doel van voeren is juist om ze gretig te maken. En paar ons boilies is genoeg om meerdere vissen te kunnen afromen van een plek. Als de watertemperatuur oploopt tegen de paai voer ik dat op naar 2kg maar meer dan dat voer ik eigenlijk zelden, dat voegt helemaal niks toe, behalve extra risico op een blank omdat je de vissen die er zitten verzadigd met al je voer. Dat is echt een van mijn grootste ergernissen in het voorjaar, mensen die er ondoordacht veel voer in gooien en daarmee hun eigen en iedereens glazen ingooien. Concreet antwoord: bij een watertemperatuur onder de 10 graden een paar ons per plek en vanaf een graad of 16 een kilo of twee, daar tussenin naar verhouding. Uitzondering hierop in mijn visserij is het vissen op grote Nederlandse rivieren. Daar is de overlast van windes vaak dermate groot dat je er meer en grover aas in moet gooien dan normaal, er blijft anders te weinig liggen voor de karper. Ik voer daar vaak ongeveer 2x zoveel als normaal en ruil de 14/19mm in voor 25/30mm.
“Daar is de overlast van windes vaak dermate groot dat je er meer en grover aas in moet gooien dan normaal, er blijft anders te weinig liggen voor de karper.”
Heeft koud weer grote invloed op het voorjaar en jouw visserij of vis je stug door?
Een daling van de watertemperatuur is over het algemeen niet best in het vroege voorjaar. De watertemperatuur is dan nog relatief laag en een daling ervan is dan al snel procentueel best groot en zal een flinke vertraging van de stofwisseling opleveren. Een daling in watertemp van 20 naar 18 bijvoorbeeld, is een stuk minder erg aangezien ze bij 18graden nog steeds vrij veel eten nodig zullen hebben. Een daling van 10 naar 8 heeft veel meer impact. Ik probeer bij het plannen van mijn sessie rekening te houden met dit soort dingen. Ik blijf dan liever thuis en probeer een week later mijn kostbare vrije tijd te spenderen.
Van welk gespuis heb jij in het voorjaar het meeste last en wat doe je hieraan?
Over het algemeen weinig. Op sommige wateren meerval, en dan pas ik mijn aas dus aan. Op de Lek had ik afgelopen voorjaren bepaalde weken enorm veel last van windes. Dan was het enige wat werkte met heel lomp aas gaan vissen, twee 25mm boilies op de hair of een 30mm. Voor mij enorm tegennatuurlijk maar het helpt wel. Ik ben er echter wel stellig van overtuigd dat je er ook minder karper mee vangt, het is gewoon minder aantrekkelijk.
Heb je nog gouden voorjaarstips?
Als ik 1 gouden tip zou weten zou ik hem hier denk ik niet vertellen. Maar zonder gekheid, het belangrijkste is m.i. het vinden van de vis. En als ze eenmaal gevonden hebt, probeer dat dan zo lang mogelijk voor jezelf te houden, dan kun je er wel eens lang plezier van beleven. In het zoeken van de goede plek/zone zou ik dus het meest tijd steken, de rest is veel makkelijker/minder belangrijk.
Menno Blok
Tof artikel menno