Home » Missie naar blauwvintonijn
Bucketlist

Missie naar blauwvintonijn

Het is mei 2020 als ik een post zie over een Levant-boot die wordt afgeleverd bij Martijn Sman in Riumar, Spanje. Toevallig ben ik op dat moment ook op zoek naar een Levant-boot. Ik stuur snel een bericht via Messenger, en het eerste contact is gelegd. Dit contact en de ervaringen van Martijn leiden ertoe dat ik zelf ook een Levant-boot aanschaf, waar ik uitermate tevreden mee ben. Tijdens onze gesprekken over de boot komen natuurlijk ook onze gezamenlijke hobby’s aan bod: vissen op tonijn en zeebaars zijn veelbesproken onderwerpen. Het klikt zo goed via Messenger en de telefoon dat we al snel besluiten dat er gevist moet worden op tonijn, en wel bij Martijn. 

Met drie man sterk!

Augustus

Augustus wordt volgens de kenners gezien als de beste maand om op jagende tonijn te vissen. Deze jagen het aasvisje (speldaas) naar de bovenste waterlagen om zich daar te goed te doen. Een datum wordt geprikt en een huisje geboekt. Nu rest ons niets anders dan hopen en bidden op versoepeling van de coronamaatregelen. Lange tijd staan onze beide landen op code oranje, maar alsof het zo moet zijn, verandert dit twee weken voor vertrek naar geel. Eindelijk, we gaan weer vissen op tonijn! In de tussentijd heb ik met een aantal kameraden een WhatsApp-groep aangemaakt.

“We zullen met drie man sterk deze indrukwekkende vissen gaan belagen.”

We zullen met drie man sterk deze indrukwekkende vissen gaan belagen. Helaas kan één van ons door persoonlijke omstandigheden slechts één dag deelnemen. Stel je voor; je boekt een vlucht, een huurauto, en je kunt verblijven in het huisje dat je vismaten hebben gehuurd. Dan hangt alles af van één enkele dag om de vis van je dromen te vangen. We besluiten unaniem dat deze dag maximaal moet slagen voor hem en spreken af dat hij alle ruimte krijgt. Dit is zijn dag! Samen uit, samen thuis.

Dag 1 

Na meerdere pogingen bij jagende scholen wordt snel duidelijk dat dit geen eenvoudige klus is. Met honderden, zo niet duizenden, jagende tonijnen rond onze boot, het overvloedige speldaas, en de vele andere visboten in de omgeving, ontvouwt zich een complexe uitdaging. Als we in de “gouden school” terechtkomen, werpt onze vismaat zijn lijn midden in het schuimende water. Hij roept onmiddellijk: “Ik voel een tik,” gevolgd door de gouden woorden: “Hangen, ik heb er één!”

HANGEN!

Dit leidt tot een gillende, strak afgestelde slip, terwijl de vis enkele tientallen meters lijn uitneemt. Na een zorgvuldige dril van iets meer dan een uur, kunnen we de prachtige tonijn met een kieuwgreep vastpakken. We maken snel een paar foto’s en zetten de vis daarna terug in zijn element. Pas dan dringt het echt tot ons door: we hebben er één gevangen! Missie geslaagd! Die dag blijft het bij deze ene vangst. Maar wat een emotionele en blije visser hebben we aan boord. Dit is toch ook waar vissen om draait? Na deze enerverende dag bezoeken we het restaurant van Martijns vrouw, The Black Sheep. Als een liefhebber van BBQ en koken, en iemand die regelmatig toprestaurants bezoekt, weet ik wat lekker en goed eten is. The Black Sheep past ongetwijfeld in het rijtje van toprestaurants. Wat een heerlijke avond, met voortreffelijke tapas en prachtig opgediende hoofdgerechten.

Dag 2 

Helaas verandert het weer, en door de sterke wind kunnen we pas in de middag uitvaren. Het spotten en benaderen van jagende tonijnscholen wordt hierdoor lastig, en onze gids en kapitein besluit te gaan chummen. Chummen is het gooien van kleine stukjes sardine in het water, wat een geurspoor creëert dat door de tonijn kan worden opgepikt.

“Chummen is het gooien van kleine stukjes sardine in het water, wat een geurspoor creëert dat door de tonijn kan worden opgepikt.”

Ondanks onze inspanningen lukt het vandaag minder goed dan gehoopt. De toenemende wind maakt het driften bijna onmogelijk, en we besluiten vroegtijdig terug te keren naar The Black Sheep voor een heerlijke maaltijd, met het plan om het de volgende dag opnieuw te proberen. 

Dag 3 

De volgende ochtend worden we wakker met klapperende deuren en gierende wind: een teken dat het wederom een uitdagende dag wordt. Na overleg met Martijn besluiten we de ochtend op de rivier te besteden, gericht op bluefish en zeebaars. Martijn heeft alles al klaargezet, en gewapend met lichte hengels en levende karpers vertrekken we uit de haven. Ondanks onze inspanningen geeft de bluefish niet thuis, en na de middag kunnen we toch de zee op. De omstandigheden zijn verre van ideaal, maar Martijn vindt een goede stroomnaad voor het chummen. Niet lang daarna heb ik mijn eerste tonijn van de trip aan de haak! Na een stevige dril kunnen we deze schoonheid aan boord halen voor een snelle fotosessie en een gefilmd terugzetmoment. Wat een voldoening! 

Dag 4 

De ochtend van dag 4 is vergelijkbaar met de vorige dag, en ook nu kunnen we pas in de middag het water op door de harde wind. Onze eerste stop is een wrak waar we proberen makreel te vangen als levend aas. Helaas laat de makreel het afweten, en we besluiten op zoek te gaan naar jagende scholen. Wat er die middag gebeurt, zal ik nooit vergeten. We zien een enorme school tonijn die een ware voedorgie losbarst. In no-time zijn er nog negen andere boten om ons heen, en met gemiddeld drie man per boot die drie keer op deze school werpen, betekent dit dat er met tien boten zeker negentig worpen worden gedaan met een dikke blank als resultaat. Dit voorval onderstreept hoe lastig het is om deze schijnbaar eenvoudig te vangen tonijnen daadwerkelijk aan de haak te slaan. Zonder vangst, maar rijker aan ervaring, keren we terug naar de haven en genieten we wederom van een voortreffelijk diner in The Black Sheep. 

Mega drils!

Dag 5 

We beginnen op de rivier vanwege de aanhoudende harde wind en voorspeld onweer. Eenmaal op de rivier zien we hoe een onweersbui zich ontwikkelt, met donkere wolken die zich opstapelen boven de bergen, vergezeld van donder en bliksem. We besluiten wijselijk terug te keren naar de haven. Na enkele koppen koffie besluiten we naar de viskorven te gaan zodra de wind het toelaat. Gelukkig trekt de bui snel over, en kunnen we onze plannen voortzetten. Bij de viskorven aangekomen, begint Martijn met het aanleggen van een geurspoor met zijn sardomatic chum machine, terwijl ik begin met het in drieën knippen van de sardines. Op de eerste stek is de stroming niet optimaal, dus besluiten we al snel een andere locatie op te zoeken. Binnen vijf minuten liggen er twee hengels klaar. Niet lang daarna grijpt een tonijn de lijn, wat resulteert in een spectaculaire strijd die de kracht van deze vissen benadrukt. 

“Niet lang daarna grijpt een tonijn de lijn, wat resulteert in een spectaculaire strijd die de kracht van deze vissen benadrukt.”

Dag 6 

Eindelijk is het mooi weer, en we varen de haven uit bij zonsopgang, op weg naar een bekend wrak om makrelen te vangen voor aas. Dit keer is het succesvol, en met 35 makrelen op zak zoeken we een goede stroomnaad op voor het chummen. De eerste aanbeet laat niet lang op zich wachten, en al snel hebben we een tonijn aan boord voor een snelle fotosessie. Hoewel we daarna een uur geen actie zien, besluiten we de tactiek te wijzigen en op zoek te gaan naar jagende scholen. Dit blijkt een succesvolle zet, en niet lang daarna heb ik een krachtige tonijn aan de haak.

‘De eerste aanbeet laat niet lang op zich wachten, en al snel hebben we een tonijn aan boord.’

De vloek is gebroken! We keren tevreden terug naar de haven en sluiten de dag af in The Black Sheep, waar we onze topgids en inmiddels vriend trakteren op een heerlijke maaltijd. Als dit verhaal je enthousiast maakt voor een tonijntrip, dan heb ik één tip: boek bij Martijn. Hij vaart in een Levant 880 Sea Pro COB met een 225 Yamaha, die je veilig en snel naar de visstekken brengt. Zijn boot is ruim opgezet, waardoor je met vier werpende vissers gemakkelijk uit de voeten kunt. Het materiaal waarmee gevist wordt, is van topkwaliteit, inclusief hengels en molens van Penn en Shimano. Kortom, als je zonder gedoe en met een reële kans op grote tonijnen wilt vissen, dan is Martijn je man. Je vindt Martijn op Facebook onder zijn eigen naam: Martijn Sman, op Instagram als Deltaseadevil, en binnenkort op zijn eigen website: www.deltaseadevil.com. Ik kijk nu al uit naar mijn volgende trip. 

Tight lines, iedereen! 

Lesley Luijer

Over de auteur

Lesley Luijer

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen