Home » Micro Fishing: Klein, kleiner, kleinst!
Zeevis

Micro Fishing: Klein, kleiner, kleinst!

Na het populaire streetfishing volgde een nieuwe trend, namelijk light rock fishing (LRF). Light rock fishing betreft het vissen op klein spul dicht onder de kant, maar het kan nog een stap kleiner en extremer! Pieter Beelen voorspelt een nieuwe trend die in Amerika en delen van Azië al razend populair is: Micro Fishing (MF). Hierbij vang je vissen die zo klein zijn dat je zou denken dat ze niet aan de hengel te vangen zijn!

Wie het kleine niet eert…

Hoe het begon

Als soortenjager met een verzamelwoede voor vissoorten moet je goed op de kleintjes letten. Er zijn namelijk veel vissoorten die een doorsnee sportvisser links laat liggen vanwege hun formaat. Vaak zag ik een prachtig nieuw soortje zwemmen, maar bleek al snel dat de haak te groot was. Zo werd de kleinste haak in mijn magnetische hakendoos steeds kleiner. Het liep flink uit de hand en nu is mijn kleinste haak een maatje 32! Mijn kleinste vis is een driedoornige stekelbaars van 2,5 cm. Met recht een micro!

Grote blij met klein spul

Techniek

Met te grof materiaal is het vissen op micros een frustrerende bezigheid. Ik herinner me nog goed hoe ik in Cyprus bij 35 graden Celsius een muskietenvis probeerde te vangen met een iets te grove haak. Na een uur had ik een flinke zonnesteek opgelopen en was het allesbehalve leuk. Het was meer een opluchting dan vreugde toen ik er uiteindelijk een ving. Met het juiste ultralichte materiaal is het echter een heel delicate bezigheid waarbij je alle aandacht en rust in jezelf nodig hebt om de dunne draad niet in de knoop te gooien. Het mini-aas op de nauwelijks zichtbare haak zetten, met een subtiel tikje de haak zetten en hem met een vloeiende beweging naar je toe halen zonder dat het visje eraf valt, vereist ook de volle aandacht. Als je te snel of te graag een soort wilt vangen, maak je fouten en gaat het mis. Doe je het in alle rust, dan kan het zelfs een meditatief effect hebben. In een prachtig filmpje over vissen in Japan zag ik een Japanner zelfs in zijn vissenkom op Killivisjes vissen, wat hij vergelijkt met meditatie. Japanners zijn in veel dingen extreem, en als je het filmpje bekijkt, gaat er op sportvisgebied een hele wereld voor je open.

Buitje binnen maar een zonnesteek rijker

Speciaal materiaal

Owner heeft een hele range van specialistische microfishing-materialen. Zo zijn er de zogenaamde Tanago-haken die een hele korte haakpunt (afstand van de punt tot de bocht) hebben, waardoor het aas op het puntje van de haak gezet kan worden en de vis niet de hele haak in de bek hoeft te nemen voordat hij gehaakt wordt. Deze haken zijn speciaal ontworpen om een soort Aziatische bittervoorn te vangen. De meest door de wol geverfde microfishers slijpen de haakpunten bij zodat ze nog korter worden, waardoor zelfs de allerkleinste vissen niet meer veilig zijn. Een magnetische hakendoos is erg handig. Daar zit een magnetisch stokje waarmee je moeiteloos het kleinste haakje kunt pakken. Een bijkomend voordeel is dat de haken blijven plakken als de doos valt. Dobbers heb ik kunnen vinden tot 0,05 gram, de Drennan caster.

mini haakjes
Perfect materiaal om mee te pielen

Veel microfishers vissen echter met een stukje wol of kurk als dobber of laten de dobber geheel achterwege en vissen op zicht. Ik gebruik soms lijnen tot 0,06 mm die meer lijken op spinnenrag dan op visdraad. Daarbij horen natuurlijk ook de kleinste knijploodjes omdat de dobber anders zinkt. Hengeltjes die vedergewicht zijn zoals het speciale wedstrijdhengeltje van Sensas, speciaal gemaakt voor het vissen op alver, zijn bij uitstek geschikt. Ik gebruik wel eens een ijshengel die ik van mijn Finse soortenjager vrienden kreeg.

Dubbele buit!

Met een beetje oefening is het een dodelijke techniek en zie je de meest subtiele aanbeten. Voor het fotograferen van die minivisjes is het aan te raden een cuvet aan te schaffen. Dit is een soort mini-aquarium van glas of plastic. Voor mensen met slechter zicht is een leesbril zeker aan te raden. Voor in de nacht zijn er speciale brillen op sterkte met een lampje erin.

Cuvet voor foto’s nemen
Concentratie ten top

Wateren

Microfishing kan op elk type water worden gedaan. Zowel zout als zoet en diep als ondiep water. De kleinste wateren waar je bijna naar de overkant kunt plassen worden nu ineens ook interessant. Juist die onooglijke greppels en slootjes waarvan je je afvraagt of er wel vis kan leven, zijn vaak hotspots voor microfishing.

Finse viend met ijshengel en puitaal
Auteur met bermpje
Tiendoorntje op de vlieg

De mogelijkheden zijn legio: Laat eens een kleine haak zakken in de sloot achter jouw huis, probeer op zee eens een met een hele kleine verenpaternoster de middenlagen van het water af te speuren voor sardien, ansjovis, harinkjes en sprot, of probeer op vakantie in de Middellandse Zee eens de kleinst mogelijke haak te voorzien van een mini-stukje brood en vang die mooi gekleurde visjes die voorheen onvangbaar leken.

Het blijven vreemde vogels…

Aas

Als aas is een worm nog altijd heel doeltreffend. Knip een mini-stukje af, dan zit je voor de meeste micros wel goed. Naast een stukje worm gebruik ik graag brood, zeepier, zager, mossel, alikruiken of andere slakjes, rijstkorrels, hele kleine paternosterveertjes of heel klein kunstaas. Kleine muggenlarven zijn vaak ook heel effectief, al moet je fijne motoriek wel goed zijn om ze mooi op de haak te krijgen. Maden en vooral de kleinere pikies zijn erg goed voor klein spul. Soms vis ik zelfs met een stukje van een pinky. Ook met een flintertje makreel kun je de kleinste en de mooiste soorten vangen.

Mooie aasjes

Snorkelen en stenen draaien

Voor sommige vissoorten zoals grondels, die onder stenen leven, kan het heel effectief zijn om voorzichtig een steen om te draaien en daarna het aas recht voor de bek te laten zakken. Soms loont het ook om bij riffen met een kort hengeltje te “snorkelvissen”. Je merkt het al! Microfishers zijn een beetje gestoord en doen er alles voor om een mini vis te vangen. Hoe kleiner de vis, hoe trotser de visser.

We zoeken het tot de bodem uit
Peuteren
Stenen draaien

Wanneer ga jij een unieke soort vangen waarmee je al jouw vismaten doet verbazen?

Kijk ook zeker eens op de site: www.microfishing.com

Pieter Beelen

Over de auteur

Pieter Beelen

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen