Home » (Roofvissen) April en mei
Roofvis

(Roofvissen) April en mei

In Nederland is er voor de roofvissers in april en mei weinig te doen. Toch wil ik het nodige hierover vertellen. Tijdens deze maanden is het roofvisseizoen gesloten; je mag niet met kunstaas vissen dat groter is dan 2,5 cm. Wel is het toegestaan om met wormen te vissen. Dit is op zich vreemd, want je kunt ook snoeken en snoekbaarzen vangen met wormen, vooral in combinatie met een livescope. Het zou mij dan ook niet verbazen als deze praktijk in de toekomst aan banden wordt gelegd. Dit zou aan de ene kant terecht zijn, want wat is het verschil tussen een snoekbaars vangen met een shad of met een tros wormen?

Voor veel Nederlandse roofvissers is deze periode vervelend. Niet kunnen vissen in een tijd die eigenlijk heel goed is en voor de vis ook niet zo slecht is als we denken. Juli en augustus vind ik schadelijker, vooral voor snoek die erg kwetsbaar is door het steeds warmer wordende water als gevolg van klimaatverandering.

“Juli en augustus vind ik schadelijker, vooral voor snoek die erg kwetsbaar is bij warm water!”

Noord Europa

In Noord-Europa is er geen sprake van een gesloten seizoen. Finland, Zweden, Noorwegen en Denemarken bieden een mooi alternatief. Toch wil ik wat kritische noten plaatsen bij het vissen in Zweden.

Lang geleden op het Vänernmeer

In 1985 viste ik voor het eerst op het Vänernmeer. Dit meer is 140 kilometer lang, 70 kilometer breed en heeft dieptes tot 200 meter. Toen viste ik met een huurbootje, 2,5 pk motortje, in een van de slechtste maanden van het jaar. Het resultaat: een paar missers, maar geen snoek gevangen in september. Wel ving ik goed met de feederhengel: grote brasem, winde, voorn en andere soorten werden dagelijks in overvloed gevangen.

Rond 2000

Rond 2000 ging ik opnieuw naar Zweden. Tijden veranderen. Met een dikke boot, GPS, dieptemeter en veel beter materiaal viste ik in Dalsland en andere provincies. Dagen met 40 snoeken waren eerder gemiddeld dan uitzonderlijk. Ook het bekende Västervik was top met weken waarin we 150 à 200 snoeken vingen in 7 dagen.

Tegenwoordig

Vandaag de dag gaan nog steeds veel mensen jaarlijks naar Zweden. De beleving is prachtig, vooral bij de minder bekende meren kom je nog steeds nauwelijks andere vissers tegen. Het grote Vänernmeer is echter veranderd. Waar er vroeger niemand bij de helling stond, zie je nu tientallen trailers en vissers.

“De beleving is prachtig, vooral bij de minder bekende meren kom je nog steeds nauwelijks andere vissers tegen.”

Op het water merk je dat het niet meer zo goed is als vroeger. Goede vissers vangen nu vaak 5 à 10 snoeken per dag in het voorjaar, soms minder. Dagen van 30 of 40 snoeken hoor je nog maar zelden, ondanks beter materiaal en betere informatie.

Zweden bereiken is ook flink duurder geworden. De oversteek tussen Denemarken en Zweden is bijna verdubbeld in tien jaar tijd. Geld is betrekkelijk; de een heeft meer dan de ander. Moet je dan maar niet meer gaan? Zeker wel. Zweden is een prachtig land waar je mooie snoeken kunt vangen. Toch wil ik nieuwelingen die voor het eerst een reis plannen (al dan niet in het gesloten seizoen) meegeven dat snoeken ook in Zweden niet zomaar in de boot springen.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel. Ik ben inmiddels 40 keer in Zweden geweest en toch steek ik iedere keer weer veel tijd in de voorbereiding.

“Ik ben inmiddels 40 keer in Zweden geweest en toch steek ik iedere keer weer veel tijd in de voorbereiding.”

Via Google Earth trailerhellingen zoeken, via Zweedse websites en apps je vergunningen bestellen, een huisje boeken op een centrale locatie. Maak een lijstje met wat je mee moet nemen: van jerkbait tot ducktape, van telefoonoplader tot je ziektekostenverzekeringskaart. Van een bulkspoel reserve lijn tot extra dreggen, van blikjes drinken tot een verbanddoos.

Wees ook voorzichtig met het onthaken van snoeken. Een dreg in je lijf is nooit leuk, maar in Zweden ben je vaak verder weg van eerste hulp of een ziekenhuis. Respecteer de natuur; er loopt veel wild in Zweden, vooral elanden. Een aanrijding met een eland wil je vermijden, want deze kunnen agressief zijn, vooral in het voorjaar als ze jongen hebben. Ze lopen echt sneller dan jij en ik.

Ga goed voorbereid op weg. Laat je trailer, auto en buitenboordmotor van tevoren controleren. Controleer thuis je GPS dieptemeter en zorg dat je de juiste meren gedetailleerd in beeld kunt krijgen. In mijn 40 keer Zweden heb ik diverse schroeven gedegradeerd tot oud ijzer.

“In mijn 40 keer Zweden heb ik diverse schroeven gedegradeerd tot oud ijzer.

Neem altijd een reserve schroef mee en gereedschap zodat je deze ter plekke kunt vervangen. Blijf niet varen met een kapotte schroef, want op termijn sloop je je complete buitenboordmotor.

De opening

Op 25 mei 2024 gaan we weer van start. Er wordt veel regen verwacht en de rivieren staan belachelijk hoog door zware buien de afgelopen periode. De keuze waar we het seizoen gaan aftrappen is nog lastig. Tot op de dag van vandaag weet ik het nog niet.

Ik wens iedereen goede vangsten toe en zal eind juni vertellen hoe het mij vergaan is. Voor nu ga ik nog een onrustige korte nacht tegemoet, als een kind dat voor het eerst naar de Efteling of Eurodisney gaat.

Dick van Hattem

Over de auteur

Dick van Hattem

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen