In Nederland hebben we een lange traditie van meten onze recordvissen en blijft het vaak gissen naar het werkelijke gewicht. In het buitenland is dat heel anders. Daar registreren ze al langer het gewicht, zoals in Ierland, de UK, Denemarken, Zweden en Italië. Daar ligt de lat niet op 130 cm, maar op 40 lb of 20 kg. Vanaf dat gewicht heb je een “monster-pike” gevangen. Ook in Nederland lijken de grotere snoeken steeds zwaarder en het wordt dus wellicht de moeite waard om ook het gewicht meer een rol te laten spelen. Zeker omdat het lijkt dat er soms die ene mega-zware uitschieter bij kan zitten. Hierover in dit artikel meer!
In een verschillend aantal artikelen gaf ik tips hoe je sneller en meer succes kan boeken door de combinatie boot / omstandigheden / locatiekeuze / plan van aanpak / aaskeuze te optimaliseren. Deze combinatie van tips welke ik zelf regelmatig uitvoer natuurlijk, hebben wellicht geresulteerd in één van de zwaarste snoeken ooit in Nederland gevangen.
“Ik verbeterde in 2021 driemaal mijn PR dat eerder op 127cm stond.”
2021 was voor mij een bizar jaar. En dan doel ik op de vangsten van grote snoeken. Ik ving een groot aantal vissen boven de meter en diverse snoeken boven de 120cm. Ik had een absolute topsessie waarin in minder dan 5 uur bijna 20 snoeken de binnenkant van mijn boot zagen, waarvan er 8 boven de meter waren, en 4 boven de 118cm.! Ik verbeterde in 2021 driemaal mijn PR dat eerder op 127cm stond.
Eerst met 129cm, vervolgens met 130cm en daarna ving ik een vis van 131cm, absoluut geweldig! En al deze vangsten zijn gedaan op groot open water. Dit jaar kan ik nauwelijks meer overtreffen, dat besef ik maar al te goed.
Oerkreten
Wat mij echter het meest verbaasde was het enorme gewicht dat de laatste vis van 131cm op de weegschaal produceerde: 21,8 kg.! Ik herinner me nog goed het moment waarop Hendrik-Jan en ik elkaar tijdens de dril aankeken en wisten dat dit een mega-vis was. Na het zetten van de haak rolde de vis al vrij snel in het oppervlak en het was de enorme witte buik die duidelijk maakte dat er iets bijzonders ging gebeuren. Toen ik haar na een stevige dril voor het eerst naast de boot in het water zag begon de adrenaline uit mijn poriën te spuiten, zware grote vissen maken zoveel meer indruk!
“Toen ik haar na een stevige dril voor het eerst naast de boot in het water zag begon de adrenaline uit mijn poriën te spuiten, zware grote vissen maken zoveel meer indruk!”
Na het scheppen van de vis werd pas écht duidelijk hoe groot en zwaar deze vis wel niet was. Het binnen boord tillen van de gigant hebben we dan ook voorzichtig met zijn tweeën gedaan, de vis daarbij goed ondersteunend! Ik stond daarna te trillen van de spanning. Het is eigenlijk een wonder dat er nog een paar scherpe foto’s gemaakt konden worden. Over de oerkreten en andere primaire geluiden na de mooie release ga ik het maar niet hebben!
Gewichtig onderwerp
Het was dus het hoge gewicht dat ons het meest verraste. En daar zijn we met een aantal vismaten ingedoken. Tot nog toe hebben we in Nederland geen registratie kunnen vinden van een snoek die zwaarder was. Wel in het buitenland. Daar registreren ze al langer het gewicht en zijn onder andere in Ierland, de UK, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en zeker in Italië registraties van (veel) zwaardere vissen gedaan. In dit artikel licht Federico Proietti uit Italië daarover meer toe (zwaarste snoek 23,2kg en 135cm!).
Maar gewicht registreren doen we niet in Nederland. In Nederland meten we onze records in lengte, en niet in gewicht, waardoor zwaardere snoeken wellicht niet bekend zijn gemaakt.
“In Nederland meten we onze records in lengte, en niet in gewicht, waardoor zwaardere snoeken wellicht niet bekend zijn gemaakt.”
De zwaarte van deze buiten-categorie snoeken blijft me fascineren en ik ben dus benieuwd of er naar aanleiding van dit artikel zwaardere vissen opduiken en of het registreren van gewicht ingeburgerd zal gaan worden, net als bij karper.
Buitencategorie
De verschillen in gewicht zijn groot. De vis zelf speelt een rol, maar bijvoorbeeld ook het type water, het seizoen en de leeftijd van de vis. De vis van 129cm woog bijvoorbeeld 14,5kg, gevangen eind augustus. De vis van 130cm 18,5kg en de vis van 131cm dus 21,8kg. De laatsten gevangen in november en december. Op zich interessant omdat de “geleerden” zeggen dat een snoekdame haar maximale gewicht haalt rond de 125cm en dan voornamelijk op de rivieren heel erg zwaar wordt bij een maximaal gewicht rond de 18kg.
“De verschillen in gewicht zijn groot. De vis zelf speelt een rol, maar bijvoorbeeld ook het type water, het seizoen en de leeftijd van de vis.”
De laatste twee vissen waren zwaarder en gevangen op open water. Volkmar Strikkers heeft er destijd al eens een artikel aan gewijd platform www.dutchanglers.nl. Daarin stond zelfs een “rekentool” waaruit blijkt dat mijn laatste vis op alle manieren van de grafiek af vliegt! Buitencategorie kennelijk. Waar het mij om gaat is wat deze vis nu zo zwaar maakte en of ik een patroon herken in de vangsten van die grotere zware vissen. Dat lijkt wel zo te zijn en vertel ik graag iets meer over. Niks wetenschappelijks, gewoon wat ik in al die jaren in de praktijk mee maak en waar ik probeer rekening mee te houden. Wil je zelf ook je kans vergroten op zo’n monster, dan zijn deze tips wellicht waardevol.
Periode in het jaar
Allereerst lijken de snoeken hun zwaarste gewicht in het jaar ergens vanaf november te halen. En die hebben ze dan tot de paai. Beide variabelen lijken erg te maken te hebben met watertemperatuur. Daalt de temperatuur in het najaar snel dan halen ze eerder hun hoge gewicht, stijgt de temperatuur vanaf januari sneller dan paait de snoek eerder en zijn ze dat zware gewicht weer kwijt. Licht speelt daarbij ook een rol lijkt het. Op zonnige dagen heb ik wel eens snoek in februari onder het ijs zien paaien!
“Op zonnige dagen heb ik wel eens snoek in februari onder het ijs zien paaien!”
Aasaanbod en locatie
Vervolgens komt die groei van dat gewicht natuurlijk niet uit de lucht vallen. Dat vreten ze op om een vetvoorraad voor de winter aan te leggen en om genoeg energie te krijgen om de eitjes te produceren voor de paai (alle grotere snoeken zijn vrouwtjes). Hiermee wordt het dus cruciaal om niet alleen te weten WAAR ze dineren maar ook WAT ze dineren. En als het gaat om de allergrootste snoeken is mij wel duidelijk geworden dat brasem de aasvis is waar deze dames het meest van houden. Ook een aanwijzing die je zou kunnen gebruiken.
De locatie speelt een zeer grote rol. Scholen aasvis op open water, of kribvakken waarin vis groepeert, dat is wat je wilt vinden. En blijf daarbij in de buurt, ook als de scholen snel zwemmen. De grote vissen zwemmen gewoon mee en liggen vaak aan de buitenkant of onder de school. Met mijn Raymarine apparatuur hou ik de school in beeld en op de kaart hou ik mijn sporen in de gaten waar ik geweest ben. Zo krijg ik een goed gevoel hoe de school beweegt. En dan het moeilijkste; als je de scholen niet vindt. Toch gaan vissen of blijven zoeken? Ik blijf zoeken, ook al moet ik een uur of meer rondvaren om ze te vinden. De kans op een echt grote vis is zoveel groter bij een school aasvis, daar wil ik in de buurt zijn!
Go big or go home
Vervolgens moet je bepalen wat ze eten. Voorn, brasem, baars. Maakt niet uit maar hoe eerder je dat weet, en hoe beter je dat kan matchen, des te groter wordt de kans om een dikke te vangen. En maak je geen zorgen over het formaat van je aas. In deze periode willen dit soort vissen graag een GROTE snack. Aas van 30-50cm is niet verkeerd, integendeel. Jaren terug werd mijn 55cm brasem gegrepen door een 117cm snoek waarbij inspectie het achterlijf van een roofblei van ongeveer 60cm nog uit de keel stak! Size does matter bij snoek…
“Jaren terug werd mijn 55cm brasem gegrepen door een 117cm snoek.”
Registratie van je vangsten
Een ander element dat ik mee wil geven is het bizarre feit dat ik nu terugzie dat de meeste van mijn echt grote vissen (120cm plus) grotendeels rond dezelfde gps locaties gevangen worden (ik zet direct een waypoint als ik denk dat ik een grote vis gehaakt heb). En dit zijn niet dezelfde vissen/doublures! Om de een of andere reden is voor een grote snoek die ene plek kennelijk aantrekkelijker. Zo ontdekte ik een keer dat een plek een kuil in het talud had zitten. En daar lagen ze in. Of op een andere plek waar wat stroming stond bleek een richel op de bodem te lopen van ongeveer 50cm hoog. En daar lagen ze achter. Zet dus een waypoint voor elke dikke snoek en misschien ga je een patroon herkennen! Graag maak ik gebruik van Navionics SonarChart Live™, omdat ik hiermee nog meer actuele bodemstructuur en diepte kan creëren en wellicht net dat ene detail oppik dat het verschil maakt wat ik daarna met mijn Raymarine down- en sidevision verder bekijk.
Bijtmomenten en doorzettingsvermogen
Vissen eten niet de hele dag. Sterker nog, ze eten eigenlijk maar op relatief weinig momenten. Ik denk dat iedereen dat wel kent. Die gouden bijtuurtjes waarin je niks fout kunt doen. En die eindeloze uren daarvoor waarin op dezelfde plek helemaal niets gebeurt. Je zult dus of agressie uit moeten lokken zodat ze bijten, of er moeten zijn wanneer ze gaan vreten. En dat moment van vreten, dat vind ik het moeilijkste van alles, helemaal in de winter. Dat kan al gebeuren als opeens de zon op het water valt. Of als er een windje opsteekt. Als ik hierover al iets zou willen roepen dan zou ik zeggen dat de periode tussen 10.30uur en 12.00uur meer produceert, net als de periode aan het einde van de dag in de schemering. Ook de nacht schijnt goed te zijn, maar dat heeft gewoon niet mijn voorkeur en doe ik zelf niet.
Mijn benadering is meer van geduld en gebruik van mijn apparatuur. Als ik gericht op grote vis ga (en dat doe ik het liefst) zoek ik eerst de plekken op waar ik scholen aasvis vind, liefst in de buurt van waypoints waar ik eerder grote vis heb gevangen. Daar blijf ik dan meestal de gehele dag. Ik draai er rondjes omheen, zoek grote signalen. Werp met diverse soorten kunstaas. Laat een fireball met een dode aasvis meedriften. Of doe een fireball onder een dobber met een aasvis. Ik probeer van alles, desnoods urenlang, want ik weet dat op één moment de vis aangaat, en dan wil ik er zijn én die aanbeet krijgen!
“Ik probeer van alles, desnoods urenlang, want ik weet dat op één moment de vis aangaat, en dan wil ik er zijn én die aanbeet krijgen!”
Dit is misschien wel het belangrijkste en taaiste onderdeel van het gericht jagen op de grootste vissen. Doorzettingsvermogen. Uren, dagen, in vaak koud en nat weer waarin niks gebeurt. En dan die ene aanbeet waarin je dat allemaal weer vergeet. En dat natuurlijk ook gecombineerd met een portie geluk. Want dat blijft natuurlijk; die ene topvis moet dan wel net degene zijn die je aas pakt. Maar met bovenstaande aanpak weet ik voor mezelf in ieder geval zeker dat mijn succes-percentage veel groter is geworden.
En dan is er nog de discussie over de impact van luchtdruk. Daar lopen de meningen uiteen. Zelf vang ik het best bij een stijgende luchtdruk en bij een snel gedaalde luchtdruk (depressie met wind en regen, snoekweer! Wel lastig met de boot). Hoge luchtdruk (hoger dan 1020mb) vind ik niet geweldig en die dagen doe ik liever wat anders. Maar eerlijk is eerlijk; over dit onderwerp lopen de meningen sterk uiteen. Hetzelfde geldt voor de maanstand. Ook veel theorieën. Een ding weet ik in ieder geval uit de zeevisserij dat bij volle maan en heldere nachten de vis meer ’s nachts jaagt. Juist overdag zijn ze dan minder actief. Doe er je voordeel mee.
Samenvattend, hoe vergroot je nu je kans op een zware monstersnoek:
- Richt je erop in de periode van gedaalde temperaturen,
- Zoek naar gegroepeerde aasvis,
- match the hatch; vis met wat lijkt op wat de vis eet
- Zet een waypoint waar je beet hebt gehad van een grote snoek
- Registreer het tijdstip op de dag dat lijkt te werken
- Luchtdruk en maanstand zelf beoordelen
- Doorzetten en uren maken
- Combineer het met een portie geluk
En als je dan zo’n grote hebt, wees er extra voorzichtig mee! Gebruik sowieso een groot landingsnet. Ondersteunen bij het tillen, en niet alleen in de kieuwgreep want daar is de vis veel te zwaar voor. Voorzichtig neerleggen, want de vis is zwaar maar heeft geen structuur rond de organen zoals wij en die raken dus snel beschadigd. Snel foto’s maken en wegen in een weegzak of brancard (met een geijkte unster!). En bij terugzetten vasthouden en rechtop zetten. Ze moet uit je hand wegzwemmen, dat is cruciaal. En dat is dan ook een geweldig moment en afsluiting van een geweldige vangst.
Ik hoop dat je grote successen gaat hebben met het vangen van deze topvissen!
John Smit
Mooi samengevat artikel met een bak aan kennis uit ervaring opgedaan. apparatuur is top , maar je moet het wel op de juiste manier kunnen aflezen. ( ben er nog geen ster in ) Als vliegvisser dan ook al erg happy met mijn pr uit de bellyboat van 128. ( waarvan ik het gewicht ook graag had geweten..)