Home » Column Jan van Schendel
Witvis

Column Jan van Schendel

Matchvissen is voor mij een van de mooiste vismanieren.

Even kennismaken met Jan:

Als wedstrijdvissertje won ik ooit mijn eerste bekertje in 1974. Het was het tweede jaar dat ik meedeed aan wedstrijdjes op clubniveau. Wat later werden het regionale wedstrijden en weer iets later werden het uitsluitend nog wedstrijden op nationaal en ook internationaal niveau.

Extreem fanatiek

Ik ben altijd redelijk extreem geweest in mijn wedstrijdvisserij en deed er of liet er ook altijd alles voor. Trainen of oefenen deed ik amper, ik heb altijd alles geleerd tijdens de wedstrijden die ik viste. Voor oefenen was zelden tijd want gedurende vrijwel al mijn vissersjaren viste ik minimaal 100 wedstrijden per jaar en soms nog aanmerkelijk meer. Daarbij moet ik wel zeggen dat de wedstrijden vroeger veel korter waren. De meeste wedstrijden duurde twee uur, maar sommige slechts 90 minuten. Het was dan ook heel normaal om twee wedstrijden per dag te vissen.

Ik heb gevist op de meest vreemde plekken. Hier op het dak van een woonark in de Amsterdamse Jordaan.

Verandering

Vele zaken binnen de sport veranderde met de tijd. De wedstrijden werden langer van duur en ook werd er steeds vaker gevist om het hoogste vangstgewicht in plaats van de aantallen vis of de lengte ervan. Technieken veranderde verder ook aanzienlijk. Tot aan 1980 had in Nederland geen enkele wedstrijdvisser ook maar een feederhengel of matchhengel gezien, laat staan gebruikt, en kijk nu eens. Het matchvissen is altijd heel beperkt gebleven maar het feedervissen domineert het wedstrijdvissen nu al heel wat jaren.

Feedervissen op grote wateren.
Nou zo’n vis vang je zeker niet elke dag.

Logisch dat met de jaren ook de vistactieken veranderden. Een brasem weegt nu eenmaal heel wat meer dan een voorn en met de toename van de brasems in onze wateren en ook de overgang naar gewichtswedstrijden concentreerden de vissers zich steeds meer op die brasems. Dat is eigenlijk nog steeds zo, maar toch ontstaat er de laatste jaren weer iets meer een gemengde visserij. De wateren worden nu eenmaal helderder en de brasemstand loopt onmiskenbaar terug, men speelt er duidelijk op in.

‘De wateren worden nu eenmaal helderder en de brasemstand loopt onmiskenbaar terug, men speelt er duidelijk op in.’

“Wordt er dan ook minder gevangen?”, zul je je afvragen. In de praktijk valt dat mee, wat met name komt doordat de vistechnieken en het materiaal sterk verbeterd zijn met de jaren. Al met al krijgen we hierdoor de vissen tegenwoordig gewoon veel beter gevangen dan vroeger. Dat is gewoon een feit.

Ik vis graag op niet alledaagse vissoorten.

Coach

Alweer 19 jaar ben ik ook als coach binnen de nationale teams bezig in de wedstrijdvisserij. Dat neemt zodanig veel tijd in beslag dat er in het belangrijkste gedeelte van het visjaar eigenlijk veel te weinig tijd is om zelf nog wedstrijden te vissen. Ik maak dat dan weer wel gedeeltelijk goed door veel wedstrijden te vissen vanaf het late najaar tot het vroege voorjaar maar het lijkt in de verste verte niet meer op hoe ik vroeger viste. Natuurlijk mis ik het vissen van die wedstrijden maar als je het coachwerk goed wilt doen dan moet dat nu op de eerste plaats komen en dat doet het ook. 

Een prachtige voorn uit de Singel van Breda.

Als er iemand graag vist!

Zo lang het gaat vis ik nog graag zo veel mogelijk wedstrijden. Dat zal nooit veranderen zo lang ik gezond blijf. Puur als voorbeeld; tussen 23 november en 27 januari van dit jaar viste ik precies 30 wedstrijden. Meest kleine wedstrijdjes trouwens. De grotere wedstrijden die er in ons land nog zijn worden natuurlijk vooral in de zomerperiode gevist.

‘Dit jaar is de havenvisserij ongekend slecht verlopen, door het grote aantal aalscholvers waarmee we te maken hebben gekregen.’

Het aantal van 30 wedstrijden waarover ik het zonet had was aanmerkelijk groter geworden als we wat minder aalscholvers in onze Nederlandse jachthavens hadden gehad. Dit jaar is de havenvisserij ongekend slecht verlopen, door het grote aantal aalscholvers waarmee we te maken hebben gekregen. Tel daarbij op een ‘vroege’ storm in het najaar waardoor veel aalscholvers richting binnenland werden gedreven en de situatie is snel verklaard.

Ellende in de jachthavens

Elburg, Huizen, Harderwijk, Werkendam, Urk, Drimmelen, Oudenbosch, Brielle en ook alle winterplekken in het noorden van ons land, overal is de situatie hetzelfde. Grote aantallen aalscholvers hebben niet zozeer alle aanwezige vissen opgegeten maar wel zijn de vissen helemaal verstoord. Op sommige plekken kunnen ze niet weg en worden ze dus langzaam uitgeroeid, op de meeste plekken echter zwemmen ze weer terug het open water op. Zo zal de wintervisserij in de jachthavens binnenkort niet meer bestaan vrees ik want vissen zijn echt niet gek en ze zullen zich aanpassen en zeker niet meer naar de plekken trekken waar ze het minst veilig zijn. Zo jammer allemaal! 

Zelf vis ik ontzettend graag in jachthavens. Als de vissen er zijn kun je prachtige wedstrijdjes vissen, zeker in Drimmelen waar ik vaak vis. Tot aan Kerstmis ging alles daar prima. Volop vis was er te vangen toen. Precies met Kerstmis veranderde alles binnen twee dagen. Daarvoor al hadden aantallen aalscholvers de haven ‘gevonden’ maar waren de vissen zeker nog aanwezig. Na Kerstmis zaten we alleen nog te vissen voor wat zwartbekgrondels en een hele enkele baars. Tja, en als de wedstrijdvisserij zo wordt verstoord, geven de meeste witvissers de ‘strijd’ gewoon op. Alle competities werden ingekort en zijn inmiddels afgelopen. Zo jammer allemaal!

En hier een puntgave brasem uit hetzelfde water.

Columns schrijven

Deze columns worden zeker geen eenakter. Echter, wanneer je zo intensief bezig bent in de wedstrijdvisserij als ik, dan ben je bij allerlei kampioenschappen en visevenementen gedurende het visjaar betrokken. Juist daarover en over allerlei nieuwe ontwikkelingen in onze sport wil ik jullie op de hoogte houden middels deze columns. Ook zullen er altijd nieuwe ontwikkelingen zijn in onze sport en ook daarover zal ik schrijven. Meer dan genoeg gespreksstof! Jullie horen snel weer van me.

Jan van Schendel

Over de auteur

Jan van Schendel

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen